Statele Unite şi ţări europene pregătesc o intervenţie militară antiteroristă în Libia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jihadişti ai Statului Islamic în Libia
Jihadişti ai Statului Islamic în Libia

Statele Unite şi aliaţi precum Marea Britanie, Franţa şi Italia ar putea interveni militar, în câteva săptămâni, împotriva militanţilor reţelei teroriste Stat Islamic stabiliţi pe teritoriul Libiei, ţară aflată în anarhie după înlăturarea regimului Muammar Kadhafi, afirmă surse citate de NYT.

Potrivit cotidianului The New York Times, Departamentul american al Apărării a intensificat operaţiunile pentru colectarea de informaţii despre poziţiile teroriste din Libia, în contextul în care Administraţia Barack Obama ar vrea să deschidă un nou front împotriva organizaţiei fundamentaliste sunnite, după intervenţiile militare în Irak şi Siria.

Oficiali din cadrul Administraţiei SUA citaţi de NYT au declarat că operaţiunile militare în Libia ar putea începe în câteva săptămâni, cu sprijinul unor aliaţi europeni precum Marea Britanie, Franţa şi Italia.

În Libia domneşte anarhia după înlăturarea regimului Muammar Kadhafi, în 2011. Naţiunile Unite au încercat să convingă principalele forţe politice rivale să alcătuiască un guvern de uniune naţională, dar Parlamentul libian a respins luni iniţiativa.

Haosul a facilitat instalarea în regiunea Sirt, începând din 2014, a reţelei teroriste Stat Islamic, activă şi în Siria, Irak, nordul Egiptului şi sudul Afganistanului.

Generalul Joseph Dunford, şeful Statului Major Interarme al armatei americane, a declarat zilele trecute că Pentagonul intenţionează să lanseze "operaţiuni decisive" împotriva poziţiilor din Libia ale reţelei teroriste Stat Islamic. Potrivit serviciilor secrete occidentale, în nordul Libiei sunt circa 3.000 de militanţi ai organizaţiei fundamentaliste sunnite.

Generalul Dunford a explicat că este necesară o operaţiune militară, cel mai probabil limitată la raiduri aeriene, pentru a opri răspândirea teroriştilor în ţări precum Tunisia şi Egipt.

Gilles de Kerchove, coordonatorul UE pentru combaterea terorismului, avertiza recent că, pe fondul operaţiunilor antiteroriste din Irak şi Siria, liderii organizaţiei fundamentaliste Stat Islamic s-ar putea stabili în Libia.

Un nou guvern de uniune naţională în Libia va fi propus într-un termen de 10 zile după votul de respingere dat luni de Parlament din cauza numărului prea mare de miniştri, a anunţat marţi un responsabil libian, relatează AFP, preluata de agerpres.ro.

 "La cererea Parlamentului (premierul desemnat) Fayez el-Sarraj va propune o formulă mai restrânsă a guvernului de uniune naţională", a declarat Fathi Ben-Issa, consilier al guvernului.

Parlamentul cu sediul la Tobrouk (est) a refuzat luni să acorde votul de încredere acestui guvern format din 32 de miniştri care reprezintă diferite regiuni din această ţară aruncată în haos de la încheierea revoltei care a pus capăt regimului lui Muammar Gadhafi, la sfârşitul anului 2011.

"Din 104 deputaţi prezenţi (...), 89 au afirmat nu", a declarat unul dintre ei, Ali al-Gaydi, la încheierea şedinţei. Ei au "respins acest guvern din cauza numărului de miniştri" considerat prea mare, a precizat colegul său el-Salhine Abdelnabi. Ben-Issa a precizat că noul guvern va fi anunţat în zece zile, cum au cerut luni deputaţii.

Un vot pozitiv este crucial pentru intrarea în funcţiune a acestui guvern condus de el-Sarraj, un om de afaceri din Tripoli, şi reprezintă o etapă importantă în aplicarea acordului politic convenit în decembrie la Skhirat (Maroc) sub egida ONU. Comunitatea internaţională mizează pe acest guvern pentru a lupta mai eficient împotriva ameninţării crescute a grupării Statul Islamic (SI), implantată în nordul ţării, şi a reduce afluxul de migranţi care vin în Europa.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite