VIDEO Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au lansat un atac asupra Siriei. Reacţia Rusiei şi a NATO

VIDEO Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au lansat un atac asupra Siriei. Reacţia Rusiei şi a NATO

Explozie la periferia Damascului după ce atacurile occidentalilor au lovit bazele militare şi centrele de cercetare din Siria. FOTO AFP/SANA

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat sâmbătă dimineaţă că a aprobat în colaborare cu Marea Britanie şi Franţa un atac militar asupra siturilor cu arme chimice ale Siriei, relatează BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 16.18 Trump: „O misiune îndeplinită“

„O lovitură perfect executată noaptea trecută. Le mulţumesc Franţei şi Marii Britanii pentru înţelepciunea lor şi puterea Armatei lor excelente. Nu ar fi putut fi un rezultat mai bun. Misiune Îndeplinită!“, a scris Trump pe contul său de Twitter.

UPDATE 14.51 Mii de susţinători ai regimului Bashar al-Assad au ieşit în centrul Damascului pentru a protesta faţă de atacul desfăşurat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă de trei aliaţi occidentali.
 
UPDATE 14.48 Cancelarul german Angela Merkel a declarat că susţine raidurile aeriene coordonate de SUA, Franţa şi Marea Britanie şi le consideră acţiuni „necesare şi potrivite” pentru a avertiza regimul lui Assad în legătură cu riscurile folosirii armelor chimice, scrie Reuters.
 
„Susţinem faptul că aliaţii noştri americani, britanici şi francezi şi-au asumat această responsabilitate ca membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU“, a declarat Merkel.
 
UPDATE 14.43 Primele imagini cu centrul Barzeh după atac. Centrul, situat lângă Damasc, a fost atacat de armata americană.
 
UPDATE 13.45 Potrivit armatei ruse, 71 din cele 103 rachete lansate de cei trei aliaţi occidentali au fost respinse de sistemul de apărare al Guvernului sirian. Însă aliaţii descriu intervenţia lor un succes.
 
UPDATE 12.18 „O dimineaţă liniştită“, scrie Preşedinţia siriană pe contul său de Twitter.
 

Mesajul este însoţit de un filmuleţ cu Bashar al-Assad sosind la birou.

UPDATE 11.45 Reacţia Theresei May
 
Premierul britanic Theresa May a declarat sâmbătă că intervenţia militară din Siria a fost un succes şi că atacurile au fost „corecte şi legale“, transmite The Guardian, potrivit news.ro.
 
Theresa May: „Istoria ne învaţă că atunci când regulile şi standardele globale care ne menţin în siguranţă sunt ameninţate trebuie să luăm atitudine şi să le apărăm. Asta am făcut mereu şi vom continua să facem. Folosirea recentă a unei neurotoxine în Marea Britanie face parte din nerespectarea acestor norme. Atacurile vor transmite un semnal clar oricui crede că poate folosi arme chimice şi să fie imun la consecinţe“.
 
May a mai afirmat că Guvernul britanic a încercat să abordeze Siria prin canale diplomatice, dar fără succes
 
„Atacurile de noaptea trecută ale SUA, Regatului Unit şi Franţei sunt mult mai vaste decât atacurile coordonate de SUA acum un an şi au ca scop un efect mai mare asupra capacităţilor regimului de a folosi arme chimice. Marea Britanie nu va tolera folosirea unor astfel de arme“, a subliniat May.
 
 
UPDATE 11.22 Reacţia lui Putin
 
Preşedintele rus Vladimir Putin a calificat atacul asupra regimului Basar al- Assad „o agresiune” şi a cerut o întrunire a Consiliului de Securitate al ONU.
 
Putin a declarat că Rusia va cere o întrunire de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre „acţiunile agresive ale SUA şi aliaţilor săi“.
 
El a adăugat că Rusia „condamnă ferm atacul asupra Siriei, acolo unde soldaţii ruşi ajută guvernul legitim în lupta sa cu terorismul“.

Atacul are „un efect devastator asupra întregului sistem de relaţii internaţionale“, a susţinut Putin.

UPDATE 10.50 Ministerul Apărării din Rusia a emis un comunicat în care susţine că „peste 100 de rachete de croazieră şi de tip aer-sol au fost lansate de SUA, Marea Britanie şi Franţa de pe mare şi din spaţiul aerian către ţine militare şi civile din Siria“.
 
 
Atacul lansat de SUA, Marea Britanie şi Franţa „a uşurat conştiinţa umanităţii în faţa atacului de la Duma“, potrivit declaraţiei MAE turc.
 
Presupusul atac cu arme chimice din Duma, de săptămâna trecută, reprezintă „o crimă împotriva umanităţii“ care nu trebuie să rămână nepedepsită, a adăugat Ankara.
 
 
„Atacurile lansate de SUA, Franţa şi Marea Britanie arată clar că regimul sirian, alături de Rusia şi Iran, nu mai poate continua această tragedie umană, cel puţin nu fără costuri. UE va fi alături de aliaţii săi de partea dreptăţii“, a scris Tusk pe Twitter.
 
UPDATE 09:47 Comentând despre loviturile de peste noapte asupra ţintelor din Siria, un oficial israelian a spus că „anul trecut, preşedintele Trump a precizat că utilizarea armelor chimice traversează o linie roşie. Astăzi, sub conducerea americană, Statele Unite, Franţa şi Regatul Unit au impus linia“, transmite CNN.

„Siria continuă să se angajeze şi să ofere o bază pentru acţiunile criminale, inclusiv cele ale Iranului, care pun în pericol teritoriul, forţele şi conducerea sa“, a mai declarat oficialul.

UPDATE 09:40  Forţele armate siriene au afirmat într-o declaraţie că SUA, Franţa şi Marea Britanie "au lansat 110 de rachete care au vizat Siria, sâmbătă, la ora locală 03:55", scrie CNN.

Sistemele de apărare siriene "au interceptat majoritatea rachetelor, dar unele ţinte au fost lovite, inclusiv Centrul de Cercetare din Barzeh".

În declaraţia, citată de CNN, se mai precizează că acţiunea împotriva regimului sirian "nu va descuraja forţele armate şi forţele de sprijin să continue să zdrobească resturile grupurilor teroriste din Siria"

UPDATE 09:05 Preşedintele Comisiei de afaceri externe din Consiliulul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentul rus, Konstantin Kosacev, a declarat sâmbătă că atacurile aeriene ale SUA, Marii Britanii şi Franţei în Siria sunt o încălcare a legislaţiei internaţionale şi par să aibă ca scop să împiedice inspectorii autorităţii privinf armele chimice să îşi îndeplinească misiunea, transmite News.ro.
 
Kosacev a descris loviturile aeriene drept un atac lipsit de fundament asupra unui guvern suveran.
 
„De asemenea, pare să fie o încercare de a crea impedimente pentru misiunea Organizaţiei privind Interzicerea Armelor Chimice care tocmai a început în regiunea Duma sau chiar o încercare de a o deturna“, a susţinut Kosacev.
 
Conform Ministerului rus al Apărării, niciunul dintre atacuri nu a afectat zone în care sistemul de apărare aeriana rusesc protejează bazele de la Tartus şi Hmeimim.
 
UPDATE 08:50 Cel puţin trei civili ar fi fost răniţi în urma atacului cu rachete asupra Damascului, relatează CNN care citează televiziunea de stat siriană.
 
 
 
***
 
Decizia SUA, a Marii Britanii şi a Franţei vine ca răspuns în urma unui presupus atac chimic al guvernului sirian asupra oraşului Duma de sâmbăta trecută.
 
„O operaţiune în care sunt implicate şi forţele armate ale Franţei şi ale Regatului Unit este în curs de desfăşurare”, a declarat Trump într-o intervenţie televizată.
 
Agenţia Reuters a confirmat că au loc mai multe explozii aproape de capitala Siriei, Damasc.
 
Prim-ministrul Marii Britanii, Theresa May, a confirmat implicarea forţelor engleze, precizând că nu a existat „o altă alternativă decât folosirea forţei” şi că atacul nu urmăreşte „schimbarea regimului”.
 
 
Aceasta a mai adăugat că „nu putem permite ca folosirea armelor chimice să devină un lucru normal - în Siria, pe străzile din Marea Britanie, sau în orice alt loc al lumii. Am fi preferat o altă soluţie. Însă, în acest caz, aceasta nu există”.
 
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a precizat într-un comunicat de presă că „nu putem tolera uzul recurent al armelor chimice care reprezintă un pericol imediat pentru poporul sirian şi securitatea noastră”.
 

Momentul în care avioanele de luptă franceze decolează de pe pistă pentru atac
 
Atacurile cu rachetă vor avea loc „asupra ţintelor asociate cu posibilităţi de a crea arme chimice“ ale Guvernului sirian, a mai explicat Trump. Acesta a precizat că scopul este de a „descuraja producţia, răspândirea şi uzul de arme chimice”.
 
„Acestea nu sunt acţiunile unui om, ci reprezintă crimele unui monstru“, a mai declarat preşedintele, făcând referire la Bashar al-Assad.
 
De cealaltă parte, Siria a negat faptul că ar fi responsabilă de atacul chimic, în timp ce aliatul său, Rusia, a avertizat că dacă Vestul va aproba vreun atac militar, există riscul stârnirii unui război.
 
Sirienii din Damasc au publicat pe reţelele sociale mai multe clipuri video şi fotografii în care se văd explozii în depărtare. 
 
Explozii în apropiere de Damasc
 
Un martor citat de Reuters a declarat că „cel puţin şase explozii zgomotoase” s-ar fi auzit în capitală. De asemenea, televiziunea de stat siriană a confirmat explozii ale rachetelor în Damasc. Aceasta din urmă a mai relatat că armata a interceptat o parte din avioanele şi rachetele americane.
 
The Guardian scrie că Statele Unite folosesc rachete de croazieră Tomahawk, şi că în atac iau parte atât avioane de luptă cât şi nave acvatice.
 
Un oficial al administraţiei americane citat de CNN a declarat că acţiunea „nu se termină aici” şi că atacul din noaptea aceasta a fost doar primul val al operaţiunii.
 

Prima reacţie din partea Rusiei

 
Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în Statele Unite, a reacţionat în urma atacului asupra regimului Bashar al-Assad. Acesta a declarat că avertizările de la Moscova au fost ignorate şi că Rusia este în acest moment ameninţată. 
 
Am avertizat că astfel de acţiuni vor fi urmate de consecinţe
 
ambasadorul Rusiei în Statele Unite
 
Antonov a mai declarat că „insultarea preşedintelui Rusiei este inacceptabilă şi inadmisibilă“ şi că Statele Unite nu au dreptul moral să atace alte ţări de vreme ce şi acestea deţin arme chimice.
 
 
 
Donald Trump: „Am un mesaj pentru acele două guverne cele mai vinovate de susţinerea, echiparea şi finanţarea regimului criminal al lui Assad”.
 
„Către Iran şi Rusia: ce fel de naţie vrea să fie asociată cu măcelul în masă al femeilor şi copiilor?“, a spus preşedintele american.
 
Donald Trump anunţă atacul în Siria
 
Ministrul Apărării din Marea Britanie a declarat într-o conferinţă de presă că atacul a fost concentrat pentru a „maximiza distrugerea depozitelor de arme chimice şi de a minimiza orice risc de contaminare a zonelor din jur“.
 

Secretarul Departamentului american al Apărării, James Mattis, a declarat că „în mod clar, regimul Assad nu a înţeles mesajul“ şi a subliniat că Statele Unite şi aliaţii săi au transmis acum un alt mesaj.

Totodată, acesta a mai menţionat că „am făcut tot posibilul pentru a minimiza şansele ca civilii să fie răniţi. Suntem conştienţi că acest lucru este foarte dificil“. 

 

FOTO Charles Lister / Twitter

Imagini din aceeasi galerie
 • FOTO Charles Lister / Twitter
 • FOTO Afan Othman / Twitter
 • FOTO Afan Othman / Twitter
 • FOTO Afan Othman / Twitter
 • Distrugătorul american USS Cook lansează o rachetă în timpul unui exercițiu. Fotografie de arhivă distribuită presei de către Armata SUA după anunțarea atacului asupra Siriei. Foto EPA EFE
 • Fotografie transmisă de Ministerul Britanic de Apărare în care un avion britanic Air Force One se pregătește de decolare de pe aeroportul RAF Akrotiri din Cipru pentru a participa la operațiunile armate din Orientul Mijlociu.FOTO EPA-EFE/Cpl L MATTHEWS
 • Fotografie transmisă de Ministerul Britanic de Apărare în care un avion britanic Air Force One se pregătește de decolare de pe aeroportul RAF Akrotiri din Cipru pentru a participa la operațiunile armate din Orientul Mijlociu.FOTO EPA-EFE/Cpl L MATTHEWS
 • Fotografie transmisă de Ministerul Britanic de Apărare în care un avion britanic Air Force One se pregătește de decolare de pe aeroportul RAF Akrotiri din Cipru pentru a participa la operațiunile armate din Orientul Mijlociu.FOTO EPA-EFE/Cpl L MATTHEWS
 • Fotografie transmisă de Ministerul Britanic de Apărare în care un avion britanic Air Force One se pregătește de decolare de pe aeroportul RAF Akrotiri din Cipru pentru a participa la operațiunile armate din Orientul Mijlociu.FOTO EPA-EFE/Cpl L MATTHEWS
 • Explozie la periferia Damascului după ce atacurile occidentalilor au lovit bazele militare și centrele de cercetare din Siria. FOTO AFP/SANA
 • Explozie la periferia Damascului după ce atacurile occidentalilor au lovit bazele militare și centrele de cercetare din Siria. FOTO AFP/SANA
 • FOTO EPA - EFE
 • FOTO EPA - EFE
 • FOTO EPA - EFE
 • FOTO Guliver / GettyImages
 • FOTO Guliver / GettyImages
 • FOTO AFP / US Air Force
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările