Statele Unite şi China au ajuns la un acord comercial de principiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite şi China au ajuns la un acord comercial de principiu, care reduce unele tarife americane în schimbul unor achiziţii chineze mai mari de produse agricole şi alte bunuri americane, transmite Reuters.

Beijingul a acceptat să cumpere produse agricole suplimentare de 32 de miliarde de dolari, în următorii doi ani, faţă de achiziţiile de 24 de miliarde de dolari efectuate în 2017, înainte de începerea războiului comercial. China va mări şi achiziţiile de produse manufacturate, energie şi servicii din SUA.

Statele Unite vor suspenda tarifele pentru importuri din China care urmau să intre în vigoare duminică şi vor reduce tarifele existente.

Un acord ferm urmează să fie semnat în prima săptămână din ianuarie, la Washingon, de către negociatorii principali.

Preşedintele Trump a scris vineri dimineaţă pe Twitter: ”Am convenit o primă fază a acordului comercial cu China. Oficialii din China au acceptat multe schimbări structurale şi achiziţii mari de produse agricole, energie şi bunuri manufacturate şi multe altele”.

Trump a afirmat ulterior, într-o conferinţă de presă, că în opinia sa achiziţiile de produse agricole ale Chinei vor atinge 50 de miliarde de dolari.

La Beijing, oficiali chinezi au declarat vineri seara că cele două ţări au realizat progrese majore în această etapă a negocierilor comerciale şi au căzut de acord asupra unui text de acord. Aceştia nu au oferit însă detalii concrete legate de volumul de bunuri pe care Beijingul a acceptat să le cumpere.

Acordul a fost anunţat în timp ce Comisia Judiciară din Camera Reprezentanţilor a votat la Washington inculparea preşedintelui Trump pentru abuz de putere şi obstrucţionarea investigaţiei în vederea demiterii sale.

Unele grupuri de afaceri americane au salutat acordul comercial care ar pune capăt incertitudinilor care au încetinit creşterea economiei mondiale. Criticii au întrebat în schimb dacă războiul comercial a meritat locurile de muncă pierdute şi scăderea vânzărilor.

Reacţia bursei de pe Wall Street a fost nesemnificativă, în urma anunţării acordului, deşi în ultimele luni a reacţionat la zvorurile legate de negocieri.

Reprezentantul pentru Comerţ al SUA, Robert Lighthizer, a declarat vineri că China a acceptat obiectivul de a achiziţiona produse agricole americane în valoare de 50 de miliarde de dolari pe an.

Pentru a atinge acest nivel, Beijingul s-a angajat să cumpere în plus produse agricole de 16 miliarde de dolari pe an, în următorii doi ani, a spus Lighthizer.

Lighthizer nu a oferit detalii legate de angajamentele Chinei pentru importuri de energie sau alte produse americane.

Statele Unite au acceptat să suspende tarifele pentru importuri chineze de 160 de miliarde de dolari, care urmau să intre în vigoare pe 15 decembrie şi să reducă unele tarife existente la 7,5%, a anunţat Trump pe Twitter.

Tarifele care urmau să fie impuse de duminică includeau telefoane mobile, laptop-uri, jucării şi îmbrăcăminte.

Comunicatul Reprezentantului pentru Comerţ al SUA nu face nicio referire la tarifele de pe 15 decembrie, dar afirmă că Statele Unite vor menţine tarife de 25% pentru importuri din China de 250 de miliarde de dolari. Administraţia Trump va reduce la jumătate tarifele, la 7,5%, pentru alte importuri de 120 de miliarde de dolari, care fuseseră impuse de la 1 septembrie.

Între produsele care vor beneficia de tarife reduse se află televizoarele cu ecrane plate, boxele inteligente, căştile Bluetooth şi multe tipuri de încălţăminte.

Acordul de vineri se referă la drepturi de proprietate intelectuală, transferul de tehnologie, agricultură, servicii financiare, valute şi schimb valutar.

Totodată, acordul va oferi o protecţie mai mare companiilor străine din China şi companiilor chineze în Statele Unite.

Lighthizer a mai spus că ambele părţi ar putea începe negocierile pe subiecte mai dificile înainte de alegerile prezidenţiale americane din noiembrie 2020.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite