Statele Unite, discuţii cu talibanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anunţul a fost făcut de preşedintele Hamid Karzai, primul oficial de rang înalt care confirmă speculaţiile pe această temă. „În cursul acestui an au existat discuţii de pace cu talibanii şi acestea se derulează bine“, a declarat Karzai, în cadrul unei conferinţe de presă la Kabul.

Statele Unite poartă negocieri cu talibanii, a afirmat ieri preşedintele afgan, Hamid Karzai. „Forţele străine, în special Statele Unite, poartă ele însele negocieri", a adăugat şeful statului afgan. Ambasada SUA la Kabul nu a putut fi contactată ieri pentru a comenta declaraţiile preşedintelui afgan.
Secretarul de stat american, Hillary Clinton, le ceruse anterior talibanilor să se distanţeze de Al-Qaida, să renunţe la violenţă şi să recunoască autorităţile afgane conduse de Karzai. La începutul lunii iunie, secretarul american al Apărării, Robert Gates, a apreciat că presiunea militară asupra talibanilor ar putea duce la „reale oportunităţi" pentru negocieri de pace cu liderii insurgenţilor.

Nu vor fi rezultate rapide

Preşedintele Hamid Karzai nu a dat detalii în privinţa părţilor care negociază. Nu se ştie dacă e vorba de oficiali talibani sau despre intermediari care-i reprezintă pe aceştia. „Nu se ştie nici care anume e oferta: se presupune că se duc discuţii despre discuţii şi nu ceva mai substanţial. Nimeni nu ar trebui să aştepte rezultate rapide de la contactele care au loc. Predicţiile tuturor - NATO, guvernul afgan şi talibanii înşişi - arată că urmează o altă vară de lupte grele şi probabil multe alte veri după asta", scrie Paul Wood, corespondentul BBC la Kabul. În iulie, SUA va începe retragerea celor 97.000 de soldaţi din Afganistan şi va transfera treptat toate operaţiunile de securitate forţelor afgane până în 2014.

Război şi în această vară

La scurt timp după anunţ, cel puţin două atentate sinucigaşe cu bombă au ţintit o staţie de poliţie situată lângă Ministerul de Finanţe din capitala afgană, Kabul. Mohammad Ayub Salangi, şeful Poliţiei din Kabul, a declarat pentru BBC că nouă persoane, printre care doi ofiţeri de poliţie au fost ucişi în atacul care a fost revendicat de talibani. „Un grup de atacatori sinucigaşi au intrat în Secţia de poliţie a districtului nr.1. Am înconjurat zona", a spus el.

ONU trimite semnale pozitive

Kabulul a cerut recent Consiliului de Securitate al ONU să anuleze sancţiunile impuse unui număr de 50 de responsabili talibani, o cerere considerată drept un semnal pozitiv trimis liderilor insurgenţi. Consiliul de Securitate al ONU a decis vineri să stabilească liste cu sancţiuni separate pentru Al-Qaida şi talibani, în prezent aflaţi pe aceeaşi listă, pentru a face o distincţie şi a favoriza reconcilierea în Afganistan, relatează AFP.

Consiliul de Securitate al ONU a aprobat două rezoluţii care stabilesc, pe de o parte, o „listă neagră" cu persoane şi entităţi acuzate de legături cu Al-Qaida şi, pe de altă parte, o listă în care figurează persoane şi organizaţii care au legături cu talibanii. Această distincţie ar trebui să arate că talibanii şi Al-Qaida au obiective diferite. Ea trebuie, de asemenea, să încurajeze eforturile de reconciliere ale guvernului afgan.

Secretarul american al Apărării, Robert Gates, a declarat recent că ar putea avea loc discuţii cu talibanii înainte de sfârşitul anului în curs. „SUA estimează că noul regim de sancţiuni va constitui un instrument important pentru promovarea reconcilierii, izolând în acelaşi timp extremiştii", a subliniat ambasadoarea americană la ONU, Susan Rice. Rezoluţiile „trimit un mesaj clar talibanilor: există un viitor pentru cei care părăsesc Al-Qaida, renunţă la violenţă şi respectă Constituţia afgană", a adăugat ea. „Stabilirea a două regimuri de sancţiuni permite adaptarea instrumentelor noastre în faţa unei ameninţări care s-a schimbat constant în ultimii 10 ani şi care va continua să evolueze după moartea lui Osama bin Laden", a apreciat ambasadorul francez la ONU, Gerard Araud.

"Există un viitor pentru talibanii care părăsesc Al-Qaida, renunţă la violenţă şi respectă Constituţia afgană.''
Susan Rice ambasadoarea americană la ONU

Afganii, pe cont propriu din 2015

SUA furnizează 90.000 din totalul de 130.000 de soldaţi străini aflaţi în Afganistan. Preşedintele american Barack Obama urmează a anunţa în curând câţi dintre ei vor părăsi Afganistanul începând din luna iulie, deoarece există presiuni interne pentru o retragere masivă. Toate forţele internaţionale urmează să părăsească Afganistanul până la sfârşitul  lui 2014. Controlul securităţii la Kabul este deja responsabilitatea forţelor afgane, iar în alte şapte părţi ale ţării NATO pregăteşte predarea ştafetei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite