Stângistul Andres Manuel Lopez Obrador, favorit să câştige alegerile prezidenţiale din Mexic. Analiştii, îngrijoraţi de cum va evolua relaţia cu SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Mexic, ţara cu a doua economie din America Latină, au loc duminică alegeri prezidenţiale şi legislative parţiale. Mare favorit în sondaje pentru funcţia de preşedinte este veteranul de stânga Andres Manuel Lopez Obrador, creditat cu mult peste candidaţii partidelor tradiţionale.

Scrutinul prezidenţial se desfăşoară într-un singur tur de scrutin, câştigătorul fiind desemnat candidatul care a strâns cele mai multe voturi. Conform Constituţiei, actualul preşedinte, Enrique Pena Nieto, nu are dreptul să candideze pentru un nou mandat (există o limită de un singur mandat prezidenţial). 

Secţiile de vot se deschid la ora locală 8.00 (ora României, 16.00), urmând să se închidă la ora locală 18.00 (ora României, luni, 02.00).

 

Mandatul viitorul preşedinte va fi de cinci ani şi 10 luni. Mexicanii vor alege şi 128 de senatori (pentru mandate de şase ani) şi 500 de deputaţi, pentru mandate de trei ani.  În total, peste 3.400 de mandate sunt puse în jos la nivelul întregii ţări, între care posturi de guvernator şi mandate locale în 30 de state.

Promiţând o „schimbare radicală“, candidatul de stânga Andres Manuel Lopez Obrador, care  a condus primăria din Mexico City, speră să facă istorie duminica aceasta şi să obţină o victorie în alegerile prezidenţiale din Mexic, unde este favorit. „Acesta va fi un eveniment istoric, victoria unui întreg popor împotriva imoralităţii şi decadenţei timpurilor recente,“ le-a spus el susţinătorilor săi în timpul unui miting de campanie desfăşurat pe emblematicul stadion Azteca din Mexico City.

Platforma populistă a lui AMLO

În vârstă de 64 de ani, „AMLO“, cum îl numesc mexicanii, de la iniţialele sale, este un fel de candidat anti-sistem şi anti-corupţie, care doreşte să alunge „mafia de la putere“ cu o platformă populistă.  

Lupta împotriva violenţei şi a corupţiei este în centrul priorităţilor lui AMLO. Fostul primar al oraşului Mexico (2000-2005) promite să reducă sărăcia care alimentează cartelurile şi doreşte să lupte împotriva corupţiei , finanţând programele sociale. Propunerea sa de a oferi o amnistie infractorilor minori care lucrează pentru carteluri a declanşat dezbateri aprinse. Amnistia "nu înseamnă impunitate", şi-a apărat el propunerea.

El propune un "guvern auster, fără lux sau privilegii", care va reduce cu până la 50% salariile unor înalţi oficiali, inclusiv al lui, şi promite să transforme reşedinţa prezidenţială "bântuită" din Los Pinos într-un centru cultural.

Mulţi mexicani şi analişti critică însă lipsa de propuneri concrete şi retorica sa "populistă", temându-se că duce ţara pe urmele Venezuelei.

După două eşecuri anterioare, el este creditat acum în sondaje cu peste 20 de procente faţă de  adversarii săi din partidele tradiţionale.

După şase ani  sub preşedinţia lui Pena Nieto, cei 88 de milioane de alegători mexicani pot să întoarcă foaia şi să-i dea votul lui Andres Manuel Lopez Obrador, veteran al stângii mexicane, care se află în fruntea unei coaliţii conduse de Mişcarea pentru Regenerare Naţională –Morena.

Ceilalţi trei contracandidaţi, Ricardo Anaya (Partidul Acţiunea Naţională, conservator), Jose Antonio Meade (Partidul Revoluţionar Instituţional, de guvernământ), Jaime Rodríguez (independent), au şanse mici să-l învingă. Cel mai bine plasat este Ricardo Anaya, în vârstă de 39 de ani, este candidatul unei alianţe de formată din partide de la centru la stânga la centru dreapta.

Partidul Revoluţionar Instituţional (PRI), care a condus Mexicul în 77 de ani din ultimii 90 de ani, este pe cale de a pierde alegerile. 

Cum va evolua relaţia cu SUA

Alegerile de duminică sunt urmărit cu interes în Statele Unite, unde alegerea unui stângist cunoscut pentru atacurile sale la adresa preşedintelui Donald Trump nu este văzută cu ochi buni. Mulţi pun la îndoială, de asemenea, relaţia sa viitoare cu preşedintele Donald Trump în timp ce problemele critice sunt pe masă, cum ar fi criza migraţiei sau renegocierea Acordului de Liber Schimb din America de Nord (NAFTA).

Lopez Obrador a declarat că "îl va pune la punct" pe preşedintele american Donald Trump, va renegocia dur Acordul nord-american de Comerţ Liber (NAFTA) şi va chema SUA să dea socoteală la ONU în cazul în care preşedintele Trump va construi zidul de la frontiera de sud a Statelor Unite.

   "Totul se învârte în jurul lui şi capacitatea sa personală de a rezolva probleme", a comentat analistul politic  Fernando Dworak pentru AFP. "Discursul şi calea sa spre putere nu sunt foarte diferite de ale lui Trump sau Chavez, [...] prin polarizare. Din păcate, Lopez Obrador ar putea exercita şi putere prin acest tip de discurs ", a subliniat Dworak.

Alţii analişti, dimpotrivă, susţin că , în ciuda titlurilor alarmante, economia mexicană va funcţiona bine în primul an al preşedinţiei AMLO", anticipează un raport al Capital Economics.

Campanie electoral sângeroasă

Campania electorală a fost "cea mai sângeroasă" din istoria mexicană; cel puţin 136 politicieni - inclusiv 48 de candidaţi sau pre-candidaţi –au fost ucişi, potrivit cabinetului de studii de cercetare Etellekt. Un număr mult mai mare decât în campania din 2012, când au fost ucişi nouă politicieni şi un candidat.

Violenţa este de aşa natură încât mulţi mexicani se tem să meargă la urne: "Nu ştim dacă ne vom întoarce în viaţă",declară îngrijorată Margarita Rodarte, o femeie din Ciudad Juarez (nord), una dintre cele mai mari şi mai violente oraşe ale ţării.

Experţii sunt de părere că acest val de violenţe reprezintă încercarea grupărilor de crimă organizată de a obţine controlul asupra oficialilor locali aleşi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite