Stabilizarea Libiei şi oprirea migraţiei, principalele mize ale turneului lui Merkel în Egipt şi Tunisia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Merkel FOTO AFP
Angela Merkel FOTO AFP

Angela Merkel începe joi un turneu de două zile în nordul Africii, la Cairo şi Tunis, cu o agendă dominată de stabilizarea Libiei şi stoparea afluxului de migranţi, două probleme legate între ele şi cruciale pentru Uniunea Europeană.

Vizita lui Merkel în nordul Africii va mai fi dedicată cooperării economice, Egiptul şi Tunisia fiind incluse în programe de asistenţă şi stimulare a investiţiilor în scopul relansării economiilor lor, profund afectate de şomaj, relatează AFP.

Însă situaţia din Libia, o ţară situată între Egipt şi Tunisia, va sta în centrul discuţiilor dintre Angela Merkel şi preşedinţii egiptean Abdel Fatah el-Sisi şi tunisian Béji Caïd Essebsi. Această ţară a devenit o placă turnantă a migraţiei înspre Europa de când a intrat în haos, în 2011.

„Dacă nu vom stabiliza situaţia politică din Libia, atunci nu vom putea face nimic pentru oprirea călăuzelor şi traficanţilor (de persoane, n. red.) care îşi desfăşoară activităţile în Libia“ şi Italia, a declarat sâmbătă Merkel.

„Egiptul, în calitate de instituţie şi putere regională, joacă în acest caz un mare rol, de altfel ca Algeria şi Tunisia“, a adăugat ea.

Un accent aparte va fi pus pe închiderea rutelor migratorii dinspre alte ţări africane către Libia, ale cărei frontiere au scăpat de sub control, notează AFP. Merkel a mai abordat această chestiune în toamna anului trecut în Mali şi în Niger şi a intenţionat să o facă şi în februarie în Algeria, dar şi-a amânat vizita din cauza stării de sănătate a preşedintelui Abdelaziz Bouteflika.

Căci, odată cu închiderea „rutei migratorii din Balcani“, la începutul anului trecut, Libia a redevenit, în ciuda pericolelor traversării Mediteranei, cel mai important punct de plecare pentru migranţii care doresc să ajungă în Europa.

Aproximativ 13.400 de migranţi au sosit în ianuarie şi februarie în Italia, potrivit Guvernului de la Roma, care menţionează că aceste date arată o creştere cu 50-70% în raport cu primele două luni ale lui 2015 şi 2016.

Tabere pentru migranţi?

Aflată sub presiune, atât în Germania cât şi în Europa, pentru că a deschis porţile ţării sale pentru peste un milion de solicitanţi de azil, Merkel s-a plasat în fruntea eforturilor europene pentru reducerea afluxului de migranţi, pledând în principal pentru acorduri de întoarcere a acestora în ţările prin care au tranzitat, cum e cazul Turciei.

Având în vedere că va domina campania pentru alegerile legislative din Germania, prevăzute să aibă loc la 24 septembrie, problema migranţilor este cu atât mai importantă. Ori Merkel urmăreşte să obţină un nou mandat de cancelar - al patrulea consecutiv - în alegerile din septembrie.

Pe de altă parte, controversata chestiune privind instalarea de tabere de migranţi în Africa de Nord nu va figura, cel puţin public, pe agenda de discuţii la Cairo şi Tunis.

Această idee, evocată deja de Merkel, a fost respinsă de premierul tunisian Youssef Chahed cu o zi înainte de vizita sa la Berlin, pe 14 februarie.

Tunisul şi Berlinul s-au arătat în schimb dornice să depăşească neînţelegerile asupra expulzării tunisienilor aflaţi ilegal pe teritoriul german, după ce Guvernul tunisian fusese acuzat de frânarea acestei măsuri.

Un caz emblematic este cel al tunisianului care a însângerat pe 19 decembrie anul trecut Târgul de Crăciun de la Berlin. Tunisul a refuzat repatrierea lui Anis Amri, în pofida solicitărilor în acest sens ale Berlinului. Anis Amri a intrat cu un camion în mulţimea adunată la Târgul de Crăciun de la Berlin, provocând moartea a 12 persoane. Atacul a fost revendicat de organizaţia teroristă Statul Islamic.

Ambasadorul Germaniei în Tunisia, Andreas Reinicke, a apreciat că lucrurile „s-au ameliorat în ultimul timp“.

Prin urmare, o sursă oficială de la Tunis a declarat, sub acoperirea anonimatului, că vizita cancelarului german reprezintă o ocazie de „focalizare pe dosarele de investiţii“, relansarea economiei fiind o condiţie cheie pentru asigurarea stabilităţii Tunisiei.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite