Spionajul american: Rusia dă prime pentru uciderea unor militari occidentali în Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militari NATO în Afganistan FOTO nato.int
Militari NATO în Afganistan FOTO nato.int

Preşedintele rus Vladimir Putin vorbeşte în faţa camerelor de filmat despre încredere, cooperare şi prietenie, dar pe ascuns oamenii săi din zonele de conflict dau prime pentru uciderea unor militari occidentali.

Serviciile americane de informaţii sunt convinse că Rusia a oferit în mod discret prime unor combatanţi apropiaţi talibanilor, cu scopul de a ucide militari americani sau din cadrul NATO, dezvăluie The New York Times (NYT), preluat de AFP şi news.ro.

Serviciile americane de informaţii au ajuns la această concluzie în urmă cu mai multe luni, în timp ce rebelii afgani se aflau în toiul unor negocieri cu Washingtonul în vederea încheierii celui mai îndelungat război din istoria Statelor Unite, dezvăluie cotidianul american în ediţia de vineri.

Americanii au semnat cu talibanii un acord la 29 februarie, la Doha, în Qatar, care prevede retragerea forţelor americane şi NATO din Afganistan şi încheierea păcii între insurgenţi şi Guvernul de la Kabul.

O unitate din cadrul serviciilor militare ruse de informaţii GRU - care ar avea legături cu tentative de asasinat în Europa - a distribuit bani unor combatanţi islamişti sau unor criminali înarmaţi apropiaţi talibanilor, dezvăluie NYT, care citează oficiali la curent cu aceste informaţii.

Ziarul scrie că nu este în măsură să spună câţi dintre cei aproximativ 20 de americani ucişi în luptă în Afganistan în 2019 au fost omorâţi în această operaţiune.

Cotidianul, care citează surse anonime, dezvăluie de asemenea că preşedintele american Donald Trump a fost informat în acest sens, iar consilierii în domeniul securităţii naţionale au discutat despre această problemă în cadrul unei reuniuni la sfârşitul lui martie.

Statele Unite au împărtăşit aceste informaţii cu Regatul Unit, ai cărui militari ar fi, de asemenea, vizaţi.

Mai multe opţiuni au fost prezentate Casei Albe - de la o notă oficială de protest diplomatic la Moscova şi până la impunerea unor sanţciuni sau altor represalii - însă nicio hotărâre nu a fost luată în acest stadiu.

Kremlinul, citat de NYT, a răspuns doar că aceste acuzaţii nu i-au fost transmise de către Washington. Ministerul rus de Externe a negat informaţia prin intermediul unor canale de-ale sale.

Înainte să fie ales, Donald Trump a promis o „reîncălzire” a relaţiilor cu Rusia lui Vladimir Putin.

Liderul de la Casa Albă insistă cu această agendă, în pofida tuturor evidenţelor despre acţiunile ostile ale Moscovei, anunţând recent chiar că vrea să-l invite pe omologul său de la Kremlin la următorul summit G7. Rusia a fost exclusă din G8 în 2014 ca urmare a anexării peninsulei Crimeea.

Voinţa de apropiere a lui Trump s-a lovit mereu atât de acuzaţii de amestec al Moscovei în alegerile prezidenţiale americane din 2016 - formulate în mod clar de către serviciile americane de informaţii -, cât şi de suspiciuni de complicitate între echipa de campanie a miliardarului republican cu Kremlinul.

Acuzaţiile de complicitate au fost abandonate în urma anchetei ruse a procurorului special Robert Mueller, însă atât tenori din administraţia lui Trump, în frunte cu secretarul de Stat american Mike Pompeo, cât şi o majoritate a aleşilor din Congresul Statelor Unite cer o linie fermă împotriva Moscovei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite