Specialiştii brazilieni au constatat o deficienţă în producţia Sputnik V. Virusolog: Există semne de întrebare cu privire la eficienţa serului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Rusia a trimis în Brazilia vaccin Sputnik V cu adenovirus viu şi capabil de multiplicare, a anunţat Agenţia Braziliană a Medicamentului.

Brazilia a oferit noi explicaţii la decizia sa de nu aproba vaccinul rusesc Sputnik V. Potrivit Agenţiei Braziliene a Medicamentului (Anvisa), Rusia a livrat doze de vaccin care conţin un virus viu ce provoacă răceala banală, transmite The Moscow Times, preluat de Digi24.ro.

Specialiştii de la Anvisa precizează că dozele pentru rapel conţin un virus capabil de multiplicare, ceea ce înseamnă că odată ce ajunge în organism, acesta poate să declanşeze boala. Ei spun că aceasta ar fi o consecinţă a unei producţii defectuoase.

În opinia virusologului Angela Rasmussen, de la Organizaţia pentru Boli Infecţioase şi Vaccinuri din Canada, descoperirea specialiştilor brazilieni „ridică semne de întrebare serioase cu privire la integritatea şi siguranţa procesului de producţie a vaccinului rusesc”. Există o problemă mare de siguranţă, mai ales când vine vorba de persoane cu sisteme imunitare slabe, precizează virusologul într-un interviu acordat pentru AFP.

Rasmussen spune că sursa problemei nu este tehnologia defectuoasă, ci controlul slab al calităţii în laboratoarele ruseşti.

O altă necunoscută este dacă problema de producţie care a făcut în aşa fel încât adenovirusul să îşi redobândească capacitatea de replicare nu a compromis şi capacitatea serului de a mai furniza organismului instrucţiunile pentru formarea anticorpilor anti-coronavirus, fapt ce ar putea să facă vaccinul Sputnik V să fie ineficient, subliniază virusologul.

Institutul Gamaleia, care a dezvoltat Sputnik V, a negat acuzaţiile aduse de Anvisa.

Anterior, Anvisa a anunţat respingerea serului rusesc din lipsă de date care să-i ateste nivelul de siguranţă şi eficienţă.

„Nu vom permite ca milioane de brazilieni să fie expuşi la un ser care nu a fost verificat temeinic pentru a i se determina calitatea, eficienţa sau nivelul de siguranţă, iar având în vedere situaţia prin care trecem, fără să ştim care este echilibrul dintre riscuri şi beneficii”, a spus preşedintele Anvisa, Antonio Barra Torres.

Slovacia a decis la rândul ei să nu aprobe Sputnik V, de asemenea din lipsă de date.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite