Soldatul român care a salvat albinele armatei americane din Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arsene a salvat o parte din stupii afectaţi de atacurile viespilor FOTO army.mil
Arsene a salvat o parte din stupii afectaţi de atacurile viespilor FOTO army.mil

Plutonierul român Eugen Arsene a câştigat simpatia şi respectul colegilor săi americani, după ce a salvat stupii dintr-o provincie afgană. Soldatul român a intervenit într-un moment în care militarii americani se simţeau, pur şi simplu, neajutoraţi.

Soldaţii americani sosiţi în Tarnek-wa-Jaldek, provincia afgană Zabul, au ţinut să-i înveţe pe localnici practice agricole prin care îşi pot îmbunătăţi recolta. În acest sens, detaşamentele militare din Afganistan au început să se ocupe cu apicultura, în ideea în care polenizarea culturilor cu ajutorul albinelor ar putea creşte semnificativ recoltele, precum cele de migdale şi rodii.

Nouă stupi de albine din Asia au fost introduşi de către către detaşamentul pentru dezvoltarea agricolă  (ADT) în diferite ferme din zonă. În ultima timp perioadă, stupii au fost atacaţi de viespi şi de hoţi de miere.

Un roi mare de viespi au atacat stupii, un inamic împotriva căruia militarii ADT, în mare parte de infanterişti, nu au fost instruiţi să lupte, scrie site-ul armatei americane. „Nu aveam nimic cu care să-i omorâm, fără să fi omorât şi albinele'', a povestit Paul Marshall, un specialist în agricultură, membru al ADT Mescal.

Viespile, de cinci ori mai mari ca albinele, îşi pot decapita prada şi pot decima un stup în câteva zile.

În faţa unui asemenea pericol, militarii americani se simţeau neajutoraţi, fiindcă nu aveau expertiză în apicultură. Din fericire, au fost ajutaţi de plutonierul român Eugen Arsene de la „Batalionul 21 Vânători de Munte”. Românul crescuse printre sute de stupi şi fusese iniţiat în tainele apiculturii de tatăl lui.

Arsene, alături de militarii americani, au modificat intrările în stup, făcându-le mai mici, pentru ca viespilor să le fie imposbil să se strecoare în interior.

 Albinele nu înseamnă doar miere. Potrivit unor estimări recente, o treime din toate plantele şi produsele din plante consumate de oameni sunt direct sau indirect dependente de polenizarea făcută de albine.

Pe baza recomandării lui Arsene, ADT4 a decis să transporte stupii atacaţi înapoi la FOB Mescal pentru reabilitare. A urmat o apicultură intensivă cu Arsene ca responsabil al întregului proiect.

Militarii americani au doar cuvinte de laudă la adresa lui Arsene. „A rezolvat mai probleme în şase luni aici decât ar fi rezolvat acasă în zece ani”, a declarat Marshall, cel care l-a ajutat pe tot parcursul reabilitării stupilor.

„Tot ce a făcut a fost bine”, a mai spus Marshall. „Aveam nevoie de răspunsuri, iar Arsene le avea de fiecare dată”, a continuat acesta.

Acum, că o parte din albine au fost salvate, militarii ADT4 intenţionează să contruiască un adăpost pentru stupi, ca să apere micile insect de iarna nemiloasă din Afganistan, o iarnă pe care Arsene o va prinde în România, acolo unde se va întoarce curând împreună cu unitatea sa, notează site-ul Armatei Americane.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite