Situaţia din nordul Siriei devine dramatică. SUA îşi retrag toţi militarii pentru că riscă să se trezească între două focuri

Situaţia din nordul Siriei devine dramatică. SUA îşi retrag toţi militarii pentru că riscă să se trezească între două focuri

Statele Unite sunt pregătite să evacueze aproximativ 1.000 de militari din nordul Siriei, a spus şeful Pentagonului, Mark Esper. Un oficial american a declarat că situaţia din nord-estul Siriei se deteriorează rapid şi a confirmat că forţele pro-turce între care se numără şi extremişti au avansat pe autostrada M4 şi au stabilit mai multe puncte de control. Forţele poartă uniforme ale Forţelor Democrate Siriene (SDF) şi ucid civili pe autostradă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Armata turcă şi-a intensificat în weekend ofensiva în nordul Siriei, îndeosebi la periferia oraşului strategic kurdo- sirian Ras al-Ain, pe care susţine că l-a cucerit, deşi informaţiile provenite din zonă sunt contradictorii. De miercuri, de la declanşarea ofensivei turce care poartă numele de „Izvorul păcii“, au fost ucişi cel puţin 85 de luptători kurzi şi 38 de civili, sute de persoane fiind rănite.
 
Câţiva militari americani au părăsit postul din oraşul Ain Issa din Nordul Siriei din cauza îngrijorărilor cu privire la o invazie reuşită, au spus pentru Reuters doi oficiali ai Apărării americane, asta după ce Mark Esper, şeful Pentagonului, a anunţat că va retrage 1.000 de soldaţi americani din nordul Siriei la ordinul lui Donald Trump. Militarii americani evacuează baza militară Jalabiya din nordul provinciei siriene Rakka, transmite postul de televiziune de stat al Siriei.
 
 Trupele SUA, care se retrag din nordul Siriei, au dreptul să deschidă focul şi vor utiliza acest drept în cazul unui atac, a declarat ministrul Apărării al SUA, Mark Esper.
 
La postul de televiziune CBS, Esper a fost întrebat dacă militarii ar putea să tragă în cazul în care vor fi atacaţi, iar oficialul a răspuns: “au dreptul la apărare”.
 
“Vom recurge la acest drept în caz de necesitate”, a spus Esper.
 
Pe 11 octombrie, trupele americane au devenit ţinta unor atacuri de artilerie din direcţia poziţiilor forţelor armate turceşti. Potrivit unei declaraţii a Pentagonului, partea turcă ştia de prezenţa militarilor SUA în acea regiune.
 
Forţele Turciei şi aliţaii au cucerit, în acelaşi timp, oraşul de graniţă Tell Abyad, cel mai mare oraş cucerit de până acum de când Turcia a lansat ofensiva, a anunţat Observatorul sirian pentru Drepturile Omului, citat de AFP.
 
Observatorul a adăugat că singura ţintă majoră care mai rămâne de preluat în faza iniţială este oraşul Ras al-Ain.
 
Oraşul sirian Ras al-Ain este ţinta bombardamentelor lansate de aviaţia şi artileria turcă  FOTO AFP
 
Forţele proturce au blocat, duminică, principala autostrada care leagă estul şi vestul teritoriului sirian kurd, izolând astfel oraşul Kobani, relatează cnn..
 
Către Kobani, unde sunt trupele americane, este blocată acum principala cale – şi posibil singura.
 
 
Mai multe transportatoare blindate pentru trupe au fost văzute de reporterii CNN pe autostrada M4, între Tal Tamr şi Ain Issa, parcate pe marginea drumului. Acestora li s-au alăturat alte vehicule blindate, parcate la zece metri de şosea.
 
Pe de altă parte, un oficial american a declarat că forţele SUA din Siria sunt pregătite să se retragă, dar încă nu au prinit un ordin în acest sens. El a precizat că situaţia din nord-estul Siriei se deteriorează rapid şi a confirmat că forţele proturce între care se numără şi extremişti au avansat pe autostrada M4 şi au stabilit mai multe puncte de control. Oficialul a menţionat că forţele poartă uniforme ale Forţelor Democrate Siriene (SDF) şi ucid civili pe autostradă. Forţele americane şi SDF nu mai controlează liniile de comunicare.
 
“Forţele americane riscă izolarea şi există un risc ridicat de confruntări între proturci şi forţele americane dacă Turcia nu va înceta imediat să avanseze”, a adăugat oficialul.
 
Între timp, SDF a anunţat că aproape toţi cei suspectaţi că sunt militanţi ISIS şi familiile lor au fugit din tabăra Ain Issa – 785 de persoane.
 
Peste 130.000 de persoane au fost strămutate din zonele rurale din apropierea Tal Abyad şi Ras al-Ain după ce Turcia a început ofensiva militară în zonă.
 
Luptător sirian susţinut de Turcia trage în oraşul sirian de graniţă Tal Abyad FOTO AFP
 

Trump pregăteşte o lovitură dură asupra Turciei

 
SUA intenţionează să adopte sancţiuni dure împotriva Turciei în contextul desfăşurării unei operaţiuni militare a forţelor turceşti în nordul Siriei.
 
Donald Trump a anunţat într-un mesaj, publicat pe Twitter că lucrează cu membrii congresului american, inclusive cu democraţii asupra unui pachet de sancţiuni împotriva statului turc.
 
“Lindsey Graham şi mulţi membri ai congresului, inclusiv democraţii, lucrăm asupra unor sancţiuni dure faţă de Turcia. Trezoreria este dispusă, ar putea fi solicitată o legislaţie suplimentară. Există un consens în acest sens. Rămâneţi pe fază!”, a scris liderul de la Casa Albă.
 

Kurzii îşi pun speranţa tot în americani

 
Forţele kurde din Siria au cerut sâmbătă Washingtonului să-şi „asume responsabilitatea morală“ şi „să-şi respecte promisiunile“, SUA fiind acuzate că şi-au abandonat aliaţii, vizaţi de o ofensivă a Turciei.
 
Nu vrem să-şi trimită soldaţii pe front pentru a-şi pune viaţa în pericol. Tot ce vrem este închiderea spaţiului aerian pentru aviaţia turcă, se arată într-un comunicat al Forţelor democrate siriene (SDF).

Bombele au eliberat jihadişti din puşcării

În tabăra de la Ain Issa se aflau sute de apropiaţi ai luptătorilor ISIS
 
În jur de 785 de străini afiliaţi organizaţiei jihadiste Statul Islamic au evadat din închisorile păzite de forţele kurde SDF, în nordul Siriei. Iniţial, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a raportat evadarea a 100 de femei afiliate ISIS şi a copiilor acestora. 
 

Sute de mii de civili fug din calea turcilor

 
Ofensiva turcă împotriva poziţiilor kurde din nord-estul Siriei a forţat  deja circa 130.000 de persoane să fugă din casele lor, a anunţat ONU, apreciind că numărul acestora ar putea ajunge la 400.000. „Avem în vedere un scenariu prin care până la 400.000 de persoane ar putea pleca din zonele afectate şi care ar putea avea nevoie de ajutor şi protecţie“, a precizat pentru AFP, Jens Laerke, un purtător de cuvânt al Biroului de Coordonare a Afacerilor Umanitare (Ocha). 
 
Mii de kurzi din oraşale atacate de armata turcă au pornit în bejenie FOTO AFP
 
Te-ar putea interesa şi:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările