Sistemul de sănătate din Ecuador, în colaps din cauza pandemiei Covid-19 . Peste 300 de cadavre adunate de armată din locuinţe şi de pe străzi VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele ecuadorian Otto Sonnenholzner a prezentat scuze sâmbătă pentru situaţia din oraşul Guayaquil, epicentrul epidemiei de coronavirus din ţară şi unde înregistrări video au arătat cadavre pe străzi, informează AFP.

"În această săptămână am suferit o deteriorare accentuată a imaginii noastre internaţionale, am văzut imagini care nu ar fi trebuit să existe niciodată" şi "vă prezint scuze pentru asta", a spus vicepreşedintele într-o declaraţie radio-televizată.

Pe străzile pustii ale oraşului Guayaquil, epicentrul pandemiei de coronavirus din Ecuador, doar cadavrele mai puteau fi văzute. Spitalele nu mai au paturi libere pentru a accepta bolnavi, iar morgile, cimitirele şi casele funerare au ajuns la capacitate maximă. În aceste condiţii, rezidenţii spun că nu au altă variantă decât să-şi lase morţii pe străzi. Iar mirosul este de nesuportat. 

Este greu de spus câţi dintre cei decedaţi mor din cauza Covid-19. Multe familii spun că cei dragi au avut simptome ale virusului, în timp ce alţii susţin doar că bolnavii nu au putut fi trataţi în spitalele copleşite din Guayaquil, scrie CNN. O femeie a murit în spital într-un scaun cu rotile, în timp ce aştepta să fie preluată la urgenţe. Trupul său a fost lăsat afară patru ore până când cineva a vebit să-l ridice. Cauza morţii nu a fost determinată. 

„Am aşteptat cinci zile. Sunăm la 911 şi singurul lucru pe care ni-l spun este să aşteptăm, că lucrează pentru a rezolva acest lucru“, s-a plâns Fernando Espana căruia i-a decedat un membru de familie.

Imagine indisponibilă

FOTO Getty Images

Cifrele oficiale arată că autorităţile au ridicat peste 300 de cadavre aflate în casele rezidenţilor din oraşul cu aproape 3 milioane de locuitori, între 23 şi 30 martie. Cadavrele au fost puse în containere frigorifice uriaşe, relatează Reuters.

Aceste forţe au intervenit din cauza haosului din oraş cauzat de coronavirus, care a încetinit preluarea corpurilor persoanelor care au murit acasă din cauza acestei boli sau din alte cauze, în condiţiile în care morgile şi spitalele sunt deja pline, iar carantina strictă a împiedicat rudele să le înmormânteze.

Sâmbătă, guvernul Ecuadorului a spus că va activa un nou sistem digital care va permite familiilor să afle unde au fost îngropate rudele lor decedate.

Imagine indisponibilă

FOTO Getty Images

Ecuadorul a confirmat 318 decese cauzate de virus, unul dintre cele mai ridicate bilanţuri din America Latină, a scris Reuters sâmbătă.

În schimb AFP a scris că Ecuadorul înregistra duminică 3.465 de cazuri de COVID-19, dintre care 172 au murit. Provincia Guayas, a cărei capitală este Guayaquil, a înregistrat cel mai mare număr de cazuri din ţară, cu 2.402 persoane infectate, dintre care 122 au murit, motiv pentru care guvernul a decis să trimită acolo armata.

Pe reţelele de socializare au fost difuzate clipuri cu persoane cu măşti care se prăbuşeau pe străzi sau cadavre abandonate.

Sonnenholzner, care conduce Comitetul pentru Operaţii de Urgenţă (EOC) activat pentru a face faţă situaţiilor de urgenţă sanitară, a transmis condoleanţe "tuturor familiilor care au pierdut o persoană dragă în această săptămână".

În Ecuador s-a introdus o restricţie de ieşire din locuinţe de 15 ore pe zi. Confruntat cu pandemia, guvernul preşedintelui Lenin Moreno a declarat stare de urgenţă, urgenţă sanitară, suspendarea lucrului la locul obişnuit de activitate, suspendarea cursurilor şcolare, restricţia traficului şi închiderea frontierelor.

Şi Brazilia se confruntă cu lipsuri grave în faţa valului pandemiei

Brazilia duce lipsă de ventilatoare medicale, de paturi în secţiile de terapie intensivă, de personal calificat, de echipamente de protecţie şi de teste de diagnosticare odată cu apropierea "celei mai acute faze" a COVID-19, a avertizat sâmbătă Ministerul Sănătăţii, notează AFP.

"Paturile de terapie intensivă şi de spitalizare nu sunt structurate corespunzător, nici în număr suficient pentru cea mai acuză fază a pandemiei", a atras atenţia un raport publicat de minister, care trece în revistă situaţia îngrijirilor medicale ce pot fi acordate în Brazilia.

În plus, "există o lipsă de personal sanitar calificat pentru a face să funcţioneze echipamentul de ventilaţie mecanică, de fizioterapie respiratorie şi de îngrijire medicală avansată pentru preluarea pacienţilor grav atinşi de COVID-19", a adăugat documentul.

Până când aprovizionarea cu materiale va atinge un nivel corespunzător, inclusiv în ce priveşte echipamentul de protecţie pentru personalul care acordă îngrijiri, autorităţile sanitare nu recomandă relaxarea măsurilor de distanţare socială, spre deosebire de discursul preşedintelui ţării, Jair Bolsonaro, care vorbeşte despre o "gripă mică".

În prezent, Brazilia poate efectua zilnic până la 6.700 de teste de depistare în laboratoare agreate, dar va avea nevoie de 30.000 până la 50.000 în perioada critică următoare, potrivit raportului.

Gigantul latino-american cu 210 milioane de locuitori a înregistrat oficial 10.278 de bolnavi contaminaţi şi 432 de decese.

   

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite