Sirienii dansează pe străzi, în faţa gloanţelor

Mişcarea opoziţiei siriene împotriva regimului lui Bashar Al-Assad continuă, deşi numărul victimelor a crescut la peste 5.000.

Ştiri pe aceeaşi temă

Protestatarii cântă şi dansează în grup pe străzi pentru a învinge teama de gloanţele forţelor de ordine. Pe internet au apărut mai multe filmuleţe de la astfel de manifestări colective, una având loc chiar în contextul sobru al funeraliilor unui opozant ucis, relatează „New York Times".Euforia de grup creată prin intonarea cântecelor revoluţionare şi dansul colectiv le dă manifestanţilor sentimentul că mişcarea lor nu poate fi  reprimată, spune un tânăr din Damasc.

„E o renaştere culturală şi patriotică pentru aceşti oameni care până acum aveau numai teamă în suflete.  Acum nu ne mai uneşte teama, ci dorinţa de libertate şi dreptate", mai spune tânărul sirian.

Internetul e un alt mediu în care opozanţii găsesc o relativă libertate pentru creativitatea protestatară prin caricaturi sau jocuri cu păpuşi înfăţişându-l pe Al-Assad. O astfel de păpuşă dusă la un protest public e un real pericol dacă e descoperită la o percheziţie, dar pe internet se poate realiza un serial întreg cu Beeshu (o poreclă a dictatorului).

Numărul victimelor a depăşit 5.000

Peste 5.000 de oameni au murit de la începutul protestelor în martie anul acesta, potrivit  estimărilor ONU. Aproape 100 de oameni au fost ucişi numai luni, a estimat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. Circa 60 de soldaţi dezertori dintr-o bază militară de la Ildib au fost mitraliaţi când încercau să fugă pentru a se alătura rebelilor, iar alţi 40 de civili ar fi fost împuşcaţi în incidentele din diverse zone ale ţării.

Guvernul sirian a confirmat că aproximativ 1.100 de militari şi poliţişti şi-au pierdut viaţa de la începutul anului în confruntările armate cu „bandele de terorişti susţinute din afara ţării".

Al-Assad acceptă observatori externi

Un diplomat al guvernului de la Damasc a semnat luni, la Cairo, un protocol privind sosirea în ţară la sfârşitul acestei săptămâni a unei misiuni de observatori ai Ligii Arabe. În protocol Liga Arabă solicită şi retragerea armatei din oraşe, eliberarea deţinuţilor politici şi dialog cu opozanţii.

„Vom lucra cu ţările arabe pentru a găsi o soluţie, dar nu ne vom supune nimănui", a declarat ministrul sirian de Externe, Walid Muallem, recunoscând că Damascul a acceptat observatorii la insistenţele Rusiei. După ce a impus luna trecută sancţiuni regimului sirian, Liga Arabă ameninţase că în lipsa unei deschideri va solicita o intervenţie de urgenţă în Consiliul de Securitate al ONU. Opozanţii consideră însă că Al-Assad încearcă doar să câştige timp şi că după luni de violenţe reconcilierea nu mai este posibilă, plecarea acestuia fiind singura soluţie. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: