Siria, pe punctul de a isca un război internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trupele loiale preşedintelui Bashar al-Assad FOTO Reuters
Trupele loiale preşedintelui Bashar al-Assad FOTO Reuters

Vestul declară deschis că este pregătit pentru o intervenţie militară în Siria chiar şi fără acordul ONU, Damascul răspunde că deţine mijloace pentru a respinge atacul occidental.

Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite se reuneşte miercuri pentru a analiza situaţia din Siria şi pentru a decide dacă va demara o ofensivă militară coordonată. Este însă puţin probabil ca în Consiliu să se ajungă la un acord, dat fiind că Rusia şi China sunt aliaţi tradiţionali ai Siriei, iar Moscova s-a pronunţat ferm împotriva oricărei astfel de acţiuni şi îşi va folosi cu siguranţă dreptul de veto pentru a bloca iniţiativa.

Însă marile puteri vestice, în frunte cu Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Franţa, Canada, Germania şi Italia au anunţat în repetate rânduri de la începutul acestei săptămâni că sunt pregătite să întreprindă acţiuni militare pe cont propriu, fără aprobarea Consiliului de Securitate.

Ruşii ameninţă, dar îndeamnă la „prudenţă”

Marea Britanie pregăteşte planurile pentru o posibilă acţiune militară în Siria, iar secretarul american pentru Apărare a reiterat poziţia SUA: „Suntem pregătiţi. Am poziţionat elemente pentru a fi capabili să răspundem oricărei opţiuni a preşedintelui”, a spus Chuck Hagel. Replica a venit imediat de la Damasc prin voci din Rusia, care au anunţat că „Siria deţine mijloacele pentru a respinge atacul occidental”. Moscova a îndemnat încă o dată SUA şi comunitatea internaţională la „prudenţă”.

Câteva capitale, printre care şi Bucureştiul, încă mai aşteaptă rezultatele anchetei ONU privind folosirea de arme chimice de către forţele armate fidele regimului condus de preşedintele Bashar al-Assad pentru a-şi anunţa poziţia faţă de cel mai acut conflict din lume în acest moment. „Sigur că nici noi nu putem accepta utilizarea gazelor toxice împotriva oricărei părţi, de orice parte”, a declara preşedintele Traian Băsescu.

Însă rezultatele acestei anchete sunt deja contestate pe plan internaţional înainte ca ancheta să fie finalizată. Occidentalii au anunţat că decizia lui Assad de a permite experţilor ONU să pătrundă în cartierul din capitala Damasc în care miercurea trecută au murit până la 1.300 de oameni în urma unui presupus atac cu gaz sarin.

Ancheta ONU, compromisă din start

Echipa de specialişti a vorbit cu medicii locali şi a examinat pacienţii care au supravieţuit. Alte sute de persoane, până la 1.300 după estimările rebelilor sirieni, nu au fost la fel de norocoşi şi au murit după ce ar fi inhalat gaz sarin.

Totodată, experţii au căutat fragmente de şrapnel din obuzele în care ar fi fost gazul sarin lansat către sirieni. Aceste fragmente ar ajuta misiunea ONU să stabilească nu numai veridicitatea presupusului atac chimic, ci ar ajuta şi la identificarea celor care l-au lansat. Pornind de la acele fragmente, specialiştii pot identifica şi armamentul folosit şi-l pot compara cu tehnologia de care dispun taberele combatante din Siria. Practic, aceste fragmente şi locul în care au lovit obuzele reprezintă adevărata miză a anchetei, pentru că urme de gaz sarin sunt imposibil de găsit – substanţa se evaporă la câteva minute după ce este eliberată.

Atacul cu care a fost întâmpinat însă luni convoiul ONU la intrarea în respectiva zonă a compromis aproape total eforturile de a ajunge la un rezultat concludent. Practic, ancheta care trebuia să dureze şase ore a fost comprimată în doar 90 de minute din cauza pericolului în care se afla convoiul ONU, iar experţii n-au putut ajunge astfel în 12 puncte-cheie, unde ar exista dovezi de folosire a armei chimice. De aceea, echipa va încerca încă o dată să reia ancheta miercuri dimineaţă, astfle încât să poată prezenta concluzii înainte de reunirea Consiliului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite