Siria este pentru Rusia ceea ce Israelul este pentru America

Siria este pentru Rusia ceea ce Israelul este pentru America

Nave de război trimise de Rusia în Siria   FOTO: al arabiya

Ca şi cum criza siriană nu ar fi de ajuns de rea, decizia preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, de a trimite  flotilă de război, nave de deparcare şi elicoptere în Siria este puţin probabil să detensioneze atmosfera din zonă, relatează „The Telegraph”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Analistul de politică internațională Con Coughlin comentează în publicația britanică transportul de elicoptere de tip Mi-25 care au fost returnate Siriei  după ce au fost reparate de către Rusia. Acestor elicoptere li se adaugă și o flotilă de război şi nave de debarcare în Siria, tot „cadoul” din partea rușilor.

În timp ce trimisul special al ONU, Kofi Annan, continuă cu misiunea sa oarecum inutilă de stopare a ostilităţilor, decizia Moscovei de a trimite două distrugătoare şi trei ambarcaţiuni de debarcare în Siria sugerează faptul că Rusia nu are niciun interes în a reduce tensiunea, comentează Con Coughlin.

În timp ce Kofi Annan continuă cu diplomaţia sa oscilantă, vizitând Iranul pentru a câştiga suportul anatolienilor pentru planul de pace, au existat sugestii potrivit că Moscova se pregătea să renunţe la apărarea regimului Al-Assad.

Rusia ar putea motiva susținerea oferită printr-un plan prin care preşedintelui Siriei, Bashar al-Assad, şi grupului său de criminali din partidul aflat la guvernare Baath li s-ar permite să meargă în exil într-un loc care să le fie favorabil din punctul de vedere al perspectivelor lor – cum ar fi Teheran, scrie Coughlin.

„Am fost întotdeauna sceptic cu privire la orice sugestie pe care ruşii o luau în considerare pentru a se descotorosi de cel mai important aliat din regiune. Siria este pentru Rusia ceea ce Israelul este pentru SUA, un aliat strategic vital, care poate fi invocat să apere şi să reprezinte interesele Moscovei tot timpul. În plus, ei înzestrează marina rusă cu o bază importantă la Tartus – singura bază navală din Marea Mediterană”, declară Con Coughlin, editor executiv pentru străinătate şi expert de renume în Orientul Mijlociu şi terorism islamic.

Simpatiile naţionaliste ale lui Putin sunt prea adânc înrădăcinate pentru a permite ca acest aliat vital al Kremlinului să fie răsturnat, doar pentru că secretarul de stat american, Hillary Clinton, cere schimbarea regimului din Damasc.

Într-adevăr, expedierea navelor de război ruseşti poate fi văzută ca răspuns al lui Putin la cererea lui Clinton adresată oficialilor de la Moscova la sfârşitul săptămânii, prin care le cerea un rol mai responsabil în a soluţiona criza siriană.

„Visează în continuare Hillary Clinton!” conchide Con Coughlin.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările