Rusia salvează economia siriană: acord istoric pentru exploatarea resurselor de petrol şi gaz, încheiat la Damasc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Siria a semnat un acord istoric de exploatare a petrolului şi gazului din apele sale teritoriale, cu compania rusească SoyuzNefteGaz. Potrivit termenilor contractului, extracţia, dezvoltarea şi producţia de hidrocarburi se vor face în Siria, acoperind o suprafaţă de 2.190 kilometri pătraţi din Marea Mediterană, între oraşele-port Tartus şi Banyas. Costurile sunt estimate la 90 milioane de dolari, acoperite în totalitate de SoyuzNefteGaz.

Ministrul Resurselor Naturale, Suleiman Abbas, a declarat în timpul ceremoniei de semnare a acordului, că acesta se va întinde „pe o perioadă de 25 de ani, în mai multe faze“, relatează agenţia siriană de stat, Sana. 

 „În timpul primei faze, care implică studiile de fezabilitate şi cercetare, contractorul va investi 15 milioane de dolari“, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Resurse Naturale din Siria. „Apoi, în timpul testelor de extracţie, contractorul va investi suma de 75 milioane de dolari“, a adăugat purtătoarea de cuvânt, citată de agenţia rusă RIA Novosti.

În situaţia în care testele de extracţie vor dovedi faptul că zona are un potenţial comercial ridicat, prin rezerve mari de petrol şi gaz, compania rusească va construi infrastructura necesară pentru dezvoltarea unui adevărat sit petrolier.

SoyuzNefteGaz va fi responsabilă cu instruirea personalului sirian din cadrul Companiei Generale de Petrol din Siria, a anunţat agenţia de stat de la Damasc.

Acordul a fost semnat miercuri de ministrul Suleiman Abbas, Compania Siriană a Petrolului şi SoyuzNefteGaz, după „luni de zile de negocieri intense între Damasc şi Moscova“, conform declaraţiilor oficialului sirian.

Contractul reprezintă „prima explorare din istorie a resurselor de hidrocarburi din apele siriene“.  

Înţelegerea dintre cele două state este un moment vital pentru supravieţuirea economiei siriene, prăbuşită din cauza războiului civil din ultimii trei ani şi a sancţiunilor internaţionale impuse de Occident şi alte state din regiune. 

Producţia de petrol a Siria a scăzut cu 90% de la începutul revoltelor în martie 2011, în mare parte din cauza sancţiunilor internaţionale. 

Producţia de gaz s-a micşorat de la 30 milioane metri cubi pe zi la 16.7 milioane metri cubi pe zi, potrivit agenţiei AFP, care citează cifre oficiale.  Infrastructura distrusă de luptele dintre regim şi facţiunile opozante este o altă cauză a diminuării dramatice a producţiei de hidrocarburi în Siria.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite