Haaretz, despre implicaţiile conflictului din Siria: între un dictator nemilos şi un „război sfânt” global, Israelul şi SUA îl preferă pe Al-Assad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă ar trebui să aleagă între un dictator nemilos şi un „război sfânt” global, Israelul şi Statele Unite ale Americii l-ar prefera pe preşedintele sirian Bashar al-Assad, chiar dacă oficialii niciuneia dintre ţări nu-şi exprimă această poziţie în mod explicit, scrie publicaţia israeliană „Haaretz”, referindu-se la conflictul din Siria în care sunt implicaţi zeci de mii de susţinători ai Jihadului.

Delegaţia regimului sirian şi cea a opoziţiei au început o reuniune, sâmbătă, într-un salon, la sediul ONU de la Geneva, o primă încercare de a negocia în mod direct cu scopul de a soluţiona conflictul sirian, informează BBC. Întâlnirea a avut loc cu uşile închise, departe de camerele de luat imagini ale presei. O sursă din sală a declarat, pentru AFP, că această primă sesiune s-a încheiat, aşa cum s-a prevăzut, după aproximativ 30 de minute.

În acest context, publicaţia israeliană „Haaretz” publică, în ediţia electronică, o analiză a discursurilor înalţilor oficiali ai Israelului şi ai SUA, în care remarcă lipsa de atitudine faţă de înlăturarea preşedintelui Bashar al-Assad de la guvernarea Siriei, deşi el şi administraţia sa sunt acuzaţi de acte de tortură, de utilizarea armelor chimice, precum şi de alimentarea războiului civil din ţară, care -  martie 2011 - s-a soldat cu moartea a peste 120.000 de oameni, precum şi cu relocarea a 9,5 milioane de sirieni.

Deşi preşedintele american Barack Obama a mărturisit, într-un interviu acordat ediţiei din ianuarie a publicaţiei „The New Yorker”, că este „bântuit” de situaţia din Siria, liderul de la Casa Albă nu a adus în discuţie nevoia înlăturării de la putere a lui Al-Assad, atrage atenţia „Haaretz”.

Pe de altă parte, secretarul de stat american John Kerry este renumit pentru discursurile sale ferme şi entuziaste, mai ales atunci când vorbeşte despre probleme regionale de pe Glob, de la situaţia din Siria la conflictul dintre israelieni şi palestinieni. Şi în discursul susţinut miercuri, Kerry a atras atenţia asupra nevoii de îndepărtare de la putere a lui Al-Assad, dar afirmaţia sa a părut, mai degrabă, o înşiruire de cuvinte goale, lipsite de conţinut şi de susţinere, scrie Haaretz.

Şi Israelul păstrează tăcere de câteva luni încoace, când vine vorba de haosul în plină desfăşurare peste frontiera sa nordică. În 2013, Avigdor Lieberman, membru al Knesset (Parlamentul israelian) pe vremea respectivă, Yuval Steinitz, ministrul Afacerilor Strategice şi Informaţionale şi ambasadorul american în funcţie Michael Oren au susţinut explicit că este necesară schimbarea regimului de la Damasc.

Însă, infiltrarea membrilor unor organizaţii teroriste afiliate Al-Qaeda în rândul opoziţiei siriene şi preluarea controlului de către aceştia în mai multe zone ale ţării au determinat o schimbare de atitudine atât în discursul israelian, cât şi în cel american pe tema conflictului din Siria. Mai mult, stabilirea a zeci de mii de luptători ai „războiului sfânt” pe teritoriul sirian, în apropiere de Înălţimile Golan a determinat o schimbare de atitudine.

În acest context, dacă Israelul şi SUA ar trebui să aleagă între dictatorul Bashar al-Assad şi riscul declanşării Jihadului la nivel global, cele două state l-ar prefera pe actualul lider de la Damasc, scrie Haaretz.

De altfel, încă din iulie anul trecut, şeful Forţelor Israeliene de Apărare (IDF), generalul Aviv Kochavi, a avertizat că Siria devine treptat „epicentrul Jihadului global”, opozanţii regimului de la Damasc străduindu-se nu doar să-l destituie pe Bashar al-Assad, ci să creeze un stat guvernat de legea islamică, chiar la graniţa cu Israelul.

Citeşte şi:

Guvernul lui Bashar al-Assad şi opoziţia siriană au acceptat discuţiile directe

Delegaţiile regimului Bashar al-Assad şi opoziţiei în exil vor participa sâmbătă la discuţii în aceeaşi sală, cu ocazia conferinţei de pace Geneva II, anunţă emisarul special al ONU şi al Ligii Arabe, Lakhdar Brahimi, citat de AFP.

EXCLUSIV Fost şef al CIA: „Europenii care luptă acum în Siria se vor întoarce, având instruirea şi dorinţa de a porni Jihadul şi aici”

Într-un interviu acordat „Adevărul”, generalul american care a condus CIA şi Agenţia Naţională pentru Securitate (NSA) din SUA vorbeşte despre reformarea agenţiei în jurul căreia Edward Snowden a stârnit un scandal internaţional, despre jihadiştii europeni care au plecat să lupte în Siria şi despre relaţia politicului cu serviciile de informaţii.

Al-Qaeda antrenează sute de britanici în Siria pentru a-i purta „războiul sfânt“

Organizaţia Al-Qaida antrenează sute de britanici, care luptă în Siria, să devină jihadişti. Aceştia sunt îndemnaţi să comită atacuri la întoarcerea în ţară. Dezvăluirile au fost făcute de un dezertor care a vorbit cu ziarul „The Daily Telegraph“.

Opoziţia siriană se leapădă de jihadişti. Zeci de islamişti care luptau în provincia Idleb au fost ucişi sau capturaţi

Zeci de jihadişti au fost ucişi sau capturaţi în ultimele 24 de ore în Siria de către rebeli, care au decis să lupte împotriva foştilor lor aliaţi din cauza multiplelor abuzuri pe care aceştia le-au comis, potrivit unui ONG, relatează AFP.

Cum arată urmele lăsate de Primăvara Arabă

Prima dată când am intrat în contact cu Orientul Mijlociu a fost în liceu. Şi nu aşa cu mi-aş fi dorit eu - printr-o călătorie plină de aventuri, comori ascunse şi beduini înţelepţi. Nu, nu a fost deloc aşa. Mă îndreptam cu paşi repezi spre absolvirea celor patru ani de liceu şi implicit către un viitor incert, când pregătirile americanilor pentru invazia Irakului au  început.

Ar putea conflictele etnice să domine acest secol?

Războaiele civile din Siria, conflictele etnice din Sudanul de Sud şi numărul mare de alte grupări din diverse state care luptă pentru drepturile lor au lăsat în urmă sute de mii de victime. Pe fondul acestor probleme, Damian Thomson, editorialist al publicaţiei „The Telegraph“, ridică ipoteza cum că aceste conflicte etnice, din ce în ce mai periculoase, sunt pe cale să se extindă.

2013, anul în care tragedia siriană a ajuns la apogeu

Anul care se încheie s-a dovedit a fi cel mai dramatic de până acum în conflictul sirian. În timp ce acuzaţiile au curs de ambele părţi, un lucru este sigur: au fost folosite arme chimice împotriva poporului, rebelii care luptă cu armata lui Bashar al-Assad sunt parţial controlaţi de al-Qaeda, iar marile puteri mondiale nu au fost capabile să se pună de acord pentru a opri masacrul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite