Siria a finalizat prima etapă a predării arsenalului de arme chimice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Siria şi-a distrus toate instalaţiile declarate de producere a armelor chimice, îndeplinind astfel o cerinţă fixată în cadrul programului de eliminare a arsenalului său chimic, a indicat Organizaţia pentru interzicerea armelor chimice (OIAC) într-un document, citat de agenţiile Reuters şi AFP.

„Siria a încheiat (operaţiunile prin care a făcut) inutilizabile instalaţiile de producţie şi de asamblare a armelor chimice", a anunţat această sursă, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, înaintea anunţului oficial al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), prevăzut ulterior.

Siria s-a conformat deciziei Consiliului Executiv al OIAC, care o îndemna să procedeze la această „distrugere funcţională cât mai rapid posibil, dar nu mai târziu de 1 noiembrie 2013", a subliniat această sursă.

Ţara a predat pe 24 octombrie un program general de distrugere, care a permis să se stabilească planuri vizând o „distrugere sistematică, integrală şi verificată" a armelor chimice.

Acest program urmează să fie examinat de către Consiliul Executiv OIAC, care se va reuni la 5 noiembrie şi va utiliza acest document pentru a stabili, până pe 15 noiembrie, diferite date-limită pentru distrugerea definitivă a aresenalului chimic din Siria, ţară care a devenit în mod oficial stat parte la Convenţie pe 14 octombrie.

Organizaţia, care a primit Premiul Nobel pentru Pace la începutul lui octombrie, este însărcinată cu supervizarea distrugerii arsenalului chimic sirian în urma unei rezoluţii istorice a ONU.

Această rezoluţie, cu numărul 2.118, dispune ca aresenalul sirian să fie distrus până la jumătatea lui 2014.

Rezoluţia ONU a fost adoptată în urma unui acord ruso-american privind distrugerea arsenalului chimic sirian, care a îndepărtat ameninţarea unui atac american în urma unui atac chimic soldat cu morţi, comis pe 21 august lângă Damasc.

Acest atac a fost imputat de către Statele Unite şi aliaţii lor regimului sirian. Damascul, susţinut de Moscova, neagă că ar fi responsabil de atac şi afirmă că este vorba despre o provocare a rebeliunii.

Misiunea de dezarmare chimică a Siriei este extrem de ambiţioasă şi periculoasă. Pentru prima dată în istoria instituţiei, personal OIAC efectuează o misiune într-o ţară aflată în plin război civil.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite