Siria: Conferinţa de pace Geneva 2 va avea loc pe 23-24 noiembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vicepremierul sirian, Qadri Jamil
Vicepremierul sirian, Qadri Jamil

Mult-aşteptata conferinţă de pace, Geneva 2, care vizează găsirea unei soluţii de pace între regimul de la Damasc şi opoziţia siriană, sub monitorizarea marilor puteri ale lumii, va avea loc între 23 şi 24 noiembrie, a anunţat vicepremierul sirian, Qadri Jamil.

Aflat la Moscova, oficialul sirian a declarat într-o conferinţă de presă că întâlnirea de la Geneva, pe care Rusia şi SUA încearcă să o organizeze din luna mai, se va desfăşura la sfârşitul lunii viitoare.

Jamil a fost rugat de jurnaliştii Reuters să confirme data anunţată de Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, respectiv 23-24 noiembrie. „Da, este adevărat aşa cum spune Ban Ki-moon“.

Luna trecută, Siria a agreat să predea arsenalul chimic experţilor ONU, pentru a facilita tranziţia spre pace, şi pentru a participa la conferinţa Geneva 2.

Vicepremierul sirian a întreprins mai multe vizite în Rusia de la începutul conflictul, în martie 2011. Jami susţine participarea la conferinţa de pace, afirmând că este în interesul tuturor să găsească o soluţie politică.

„Geneva este scăparea pentru toată lumea: americani, Rusia, regimul sirian şi opoziţia. Cine realizează acest lucru este primul care va beneficia. Cine nu înţelege se va trezi în afara procesului politic, scos din joc“, a declarat oficialul de la Damasc.

Consiliul Naţional Sirian, cea mai importantă grupare de opoziţie din Siria, a anunţat pe 13 octombrie că nu va participa la conferinţa de pace Geneva-2 şi ameninţă să se retragă din coaliţia anti-regim dacă aceasta va lua parte la reuniune, a declarat Georges Sabra, liderul CNS.

„CNS, care este cel mai mare bloc politic din cadrul coaliţiei, a luat decizia fermă de a nu merge la Geneva având în vedere circumstanţele actuale (de pe teren în Siria). Aceasta înseamnă că nu va rămâne în cadrul coaliţiei dacă aceasta va merge“, a declarat şeful Consiliului.

Locuitorii localităţilor rebele bombardate mor de foame, unele regiuni sunt asediate iar regimul interzice chiar şi aprovizionarea cu pâine, afirma Sabra în urmă cu o săptămână, care se întreabă dacă acestea sunt condiţii care să permită să se ajungă la o tranziţie democratică în Siria.

Mai multe pe această temă

INFOGRAFIE „Toamna arabă“: în Siria şi în Libia rebelii se bat între ei

În ultimele luni, în Siria, luptele şi reglările de conturi s-au înmulţit între rebeli şi jihadişti, deşi ambele grupuri luptă împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad.  Opoziţia politică a ridicat tonul faţă de gruparea Statul islamic în Irak şi Levant (EIIL), format în mare parte din luptători străini, acuzându-i că au „furat revoluţia“.

Şeful diplomaţiei americane: Demisia lui Bashar al-Assad, o condiţie pentru negocierile de pace

„Noi credem că preşedintele Assad a pierdut legitimitatea necesară pentru unirea oamenilor. Pentru instaurarea păcii în ţară este nevoie de un guvern de tranziţie”, a declarat Kerry după întâlnirea cu emisarul special al ONU în Siria, Lakhdar Brahimi.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite