Războiul din Siria: Consiliul de Securitate al ONU a aprobat încetarea focului pentru 30 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 500 de civili, printre care mai mult de 100 de copii, şi-au pierdut viaţa în urma bombardamentelor lansate în ultimele şapte zile de regimul sirian asupra fiefului rebel Ghouta de Est, un carnagiu pe care comunitatea internaţională nu a reuşit să-l oprească.

UPDATE 01:00 Consiliul de Securitate al ONU a aprobat în unanimitate o rezoluţie care prevede o încetare a focului pentru o perioadă de cel puţin 30 de zile în Siria pentru a permite acordarea ajutorului umanitar şi evacuările medicale, relatează BBC.

   

Conform rezoluţiei, ONU cere „ca toate părţile să înceteze fără întârziere ostilităţile şi să asigure punerea în aplicare a acestei cereri de către toate părţile, pentru cel puţin 30 de zile consecutiv în Siria, pentru o pauză umanitară durabilă, pentru a permite livrarea regulată a ajutorului umanitar, a serviciilor şi evacuarea bolnavilor şi a răniţilor în starea ceamai gravă, în conformitate cu legislaţia în vigoare“. 

Textul prevede excepţii în privinţa încetării focului în cazul luptelor contra grupărilor teroriste Stat Islamic şi Al-Qaida, precum şi în cazul „altor grupări teroriste desemnate de Consiliul de Securitate“.

- Ştire iniţială -

În acest timp, votul aşteptat vineri în Consiliul de Securitate al ONU cu privire la un armistiţiu umanitar de o lună în Siria a fost amânat pentru sâmbătă, la ora 17.00 GMT (19.00, ora României), după o serie de alte amânări care au ilustrat profunde disensiuni în cadrul Naţiunilor Unite cu privire la războiul care devastează Siria de aproape şapte ani, relevă AFP, preluată de News.ro.

Au fost purtate negocieri inclusiv cu scopul de a evita un veto al Rusiei, aliata de neclintit a regimului Assad, căruia i-a oferit un ajutor militar crucial în război, iar un nou text de rezoluţie, care prevede un armistiţiu imediat, a fost întocmit, cu speranţa să fie adoptat.

În aşteptarea acestui vot, aviaţia şi artileria regimului au bombardat intensiv Ghouta de Est a şaptea zi consecutiv, a anunţat Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDO), precizând că aviaţia rusă a participat la raiduri. De cealaltă parte, Moscova a dezminţit săptămâna aceasta că ar fi implicată în aceste atacuri.

Cel puţin 29 de civili, inclusiv patru copii, au fost ucişi sâmbătă în bombardamente, în urma unor atacuri intensive nocturne, care au provocat incendii în cartiere rezidenţiale, a precizat organizaţia neguvernamentală.

„În şapte zile, 505 civili au fost ucişi, dintre care 123 sunt copii, şi au fost răniţi peste 2.400“, a declarat pentru AFP directorul OSDO, Rami Abdel Rahman, după descoperirea altor cadavre sub dărâmături.

Turcia a cerut sâmbătă comunităţii internaţionale să spună „stop masacrului“ din Ghouta de Est.

„Astăzi va avea loc un vot al Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite pentru oprirea atacurilor şi pentru a permite transportul de ajutor. Lumea trebuie să spună «Stop acestui masacru» în mod unanim“, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite