Siria riscă o intervenţie armată din afară. Responsabili militari americani propun crearea unei zone de excludere aeriană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficiali militari americani au propus Administraţiei să creeze în Siria o zonă de excludere aeriană restrânsă, care să acopere taberele de antrenament ale combatanţilor din cadrul opoziţiei, scrie presa americană.

Zona de excludere propusă ar avansa aproximativ 40 de kilometri în interiorul Siriei şi ar urma să fie operată de pe teritoriul Iordaniei, cu avioane înarmate cu rachete de tip aer-aer, scrie „The Wall Street Journal“, care citează oficiali americani fără să le precizeze numele.

Militari apreciază că o zonă de excludere reală în spaţiul aerian al Siriei este extrem de dificil de creat, deoarece ar fi necesară mai întâi distrugerea importantului sistem sirian de apărare antiaeriană.

În schimb, această zonă restrânsă de excludere ar putea să fie creată în termen de o lună, fără o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU, având în vedere că nu va încălca spaţiul aerian sirian.

Ea va permite protejarea taberelor opoziţiei situate în această regiune.Aceasta este una dintre măsurile propuse în vederea ajutării opoziţiei armate faţă de regimul sirian, altele prevăzând livrarea de arme. Între aceste arme, potrivit „The New York Times“, figurează arme antitanc şi antiaeriene.
Până în prezent, Washingtonul a livrat rebelilor - cel puţin în mod oficial - doar arme neletale.

Americanii in vor înarma pe rebelii sirieni

Propunerea oficialilor militari americani vine după ce Casa Albă a acuzat joi că forţele fidele guvernului sirian au folosit arme chimice de multe ori de-a lungul conflictului cu aspect de război civil care a intrat în cel de-al treilea an al său şi a promis să sporească ajutorul american pentru opoziţia armată care luptă pentru înlăturarea lui Assad de la putere.

În plus, preşedintele SUA, Barack Obama, a luat decizia de a livra arme opoziţiei siriene. Deocamdată nu se comunică despre ce tipuri de arme este vorba şi când vor fi livrate.Administraţia Obama mai comunică că a obţinut dovezi incontestabile că trupele guvernamentale ale Siriei au folosit arma chimică împotriva rebelilor.

În acest sens, senatorii republicani John McCain şi Lindsey Graham au declarat că SUA trebuie să recurgă la o operaţiune militară, anume să aplice lovituri cu rachete de croazieră asupra forţelor guvernamentale din Siria.
The Wall Street Journal mai scrie că preşedintele Barack Obama a ordonat CIA, în secret, să se coordoneze cu aliaţii Statelor Unite care furnizează arme rebelilor.

Comandanţii rebelilor sirieni urmează să se întâlnească vineri cu oficiali occidentali şi turci pentru a discuta probleme legate de asistenţa militară. Până acum Washingtonul a fost reticent în a trimite arme forţelor opoziţiei siriene de teama că acestea ar putea să ajungă în mâinile radicalilor musulmani din brigăzile sunnite.

Unul dintre diplomaţi a spus că instituirea zonei de interdicţie aeriană ar putea contribui la eforturile occidentale de a monitoriza destinaţia oricărei arme trimise în zonă, precum şi la sprijinirea instruirii luptătorilor anti-Assad.

Ruşii spun că raportul SUA este o „făcătură“

Un parlamentr rus a afirmat că raportul administraţiei americane care a ajuns la concluzia că regimul sirian a folosit arme chimice împotriva rebelilor, trecând astfel de ceea ce preşedintele american Barack Obama a numit ca fiind o „'linie roşie“' este o „făcătură“.

„Informaţiile referitoare la folosirea de arme chimice de către preşedintele sirian Bashar al-Assad sunt o făcătură la fel cum a fost şi minciuna despre Saddam Hussein şi armele sale de distrugere în masă din Irak“, a afirmat Aleksei Puşkov, şeful Comisiei pentru afaceri internaţionale din cadrul Dumei (camera inferioară a Parlamentului rus), pe contul său de Twitter.

Serviciile secrete americane au prezentat la ONU şi comunităţii internaţionale înainte de invazia americană din Irak din 2003 dovezi potrivit cărora regimul lui Saddam Hussein deţinea arme de distrugere în masă, inclusiv arme chimice, rachete balistice şi un program nuclear militar. SUA au susţinut că ameninţarea reprezentată de acele arme a justificat operaţiunea din Irak, dar după ce ţara a fost ocupată presupusele arme nu au mai fost găsite niciodată, notează RIA Novosti. Preşedintele Obama „merge în aceeaşi direcţie“ ca şi fostul preşedinte George W. Bush atunci, a explicat Puşkov.

Londra, deacord cu SUA

Londra „împărtăşeşte analiza“ Statelor Unite cu privire la utilizarea de armament chimic de către regimul sirian, a declarat vineri ministrul britanic de Externe William Hague, subliniind că viitorul summit G8 va dezbate pe tema unui „răspuns puternic şi hotărât“ faţă de acest lucru, relatează AFP.
„Împărtăşim analiza americană asupra faptului că arme chimice, inclusiv gaz sarin, au fost utilizate în Siria de către regimul (preşedintelui sirian Bashar) al-Assad“, a anunţat ministrul. „Vom discuta în mod urgent despre acest răspuns cu Statele Unite, Franţa şi alte ţări, în cursul summitului G8“, luni şi marţi la Ulster, a adăugat Hague.

China cere o verificare din partea ONU

China a pledat vineri pentru lansarea de către ONU a unei anchete în Siria pentru a se stabili dacă forţele de opoziţie sau cele ale regimului preşedintelui Bashar al-Assad au folosit arme chimice în conflictul în curs în ţară, transmite EFE.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, a propus lansarea unei anchete care să fie „obiectivă, corectă şi în acord cu reglementările Consiliului de Securitate al ONU“. „Suntem total împotriva utilizării de arme chimice, indiferent cine le-ar folosi“, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE chinez, subliniind că toate părţile implicate trebuie să dea dovadă de o atitudine „onestă şi optimistă“ în viitoarele conferinţe privind conflictul sirian.

Oficialul chinez a cerut de asemenea să se evite „orice mişcare militară“ care ar putea agrava criza din ţară.China şi Rusia, membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU, s-au opus în mai multe rânduri înăspririi sancţiunilor contra regimului sirian.

Războiul civil din Siria are tot mai mult o tentă sectară prin confruntarea dintre axa şiită, controlată de regimul de la Teheran, şi suniţii din Orientul Mijlociu. Regimul de la Damasc se sprijină pe Rusia şi pe axa şiită Iran-Hezbollah. De cealaltă parte sunt Arabia Saudită, Qatar, chiar şi Turcia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite