SIPRI: Statele Unite, principalul producător de armament din lume, urmate de Rusia

SIPRI: Statele Unite, principalul producător de armament din lume, urmate de Rusia

Fabrică de arme rusească

Statele Unite al Americii rămân principalul producător de armament din lume, dar Rusia, care încearcă să-şi modernizeze forţele armate, a ajuns anul trecut pe locul doi, surclasând Marea Britanie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Constatarea este făcută într-un raport anual al Institutului Internaţional de Cercetări pentru Pace de la Stockholm (SIPRI). Vânzările companiilor americane, se spune în raport, au crescut cu două procente în 2017, însumând 222,6 miliarde de dolari. 
 
Rusia a produs armament de 37,7 miliarde, înregistrând o creştere de peste opt procente faţă de anul precedent. Un autor al raportului, Siemon Wezeman, a spus că această creştere corespunde sporirii cheltuielilor militare de către guvernul rus pentru modernizarea armatei.
 
Industria de armament rusă a reprezentat în 2017 9,5% din vânzările primilor 100 cei mai mari producători mondiali, cu o cifră de afaceri de 37,7 miliarde de dolari (33 miliarde de euro), adică o creştere de 8,5% faţă de 2016, se arată în raport.
 
"Întreprinderile ruse înregistrează din 2011 o creştere semnificativă a vânzărilor de arme", a precizat într-un comunicat cercetătorul Siemon Wezeman, potrivit căruia acest avans a mers în paralel cu creşterea cheltuielilor Rusiei în ce priveşte achiziţiile de arme pentru modernizarea forţelor sale armate.
 
Locul al doilea în acest clasament era ocupat din 2002 de Marea Britanie, care a trecut acum pe poziţia a treia, cu 9% din producţia mondială. Franţa a rămas pe locul al patrulea, cu 5,3%.
 
În ce priveşte liderul clasamentului, SUA, producătorii americani au reprezentat în 2017 57% din vânzări, cu 42 de companii în top 100 şi o cifră de afaceri cumulată de 226,6 miliarde de dolari.
 
"Companiile americane beneficiază direct de cererea constantă de arme din partea Ministerului american al apărării", a explicat Aude Fleurant, directoarea programului de cercetări privind armamentul şi cheltuielile militare.
 
La distanţă de primul producător mondial, care este Lockheed Martin din SUA, cu o cifră de afaceri de 44,9 miliarde de dolari, compania rusă Almaz-Antey, prima firmă rusă din clasament, se află abia pe locul 10, cu o cifră de afaceri de 8,6 miliarde de dolari, în creştere cu 17% faţă de 2016. Este însă prima dată când o companie din Rusia ajunge între primele 10. Alte nouă grupuri de armament ruse figurează în clasamentul primilor 100 de producători de pe glob.
 
Raportul mai notează că vânzările întreprinderilor turce au crescut cu 24% în 2017, ceea ce "reflectă ambiţiile Ankarei de a-şi dezvolta propria industrie de armament pentru a răspunde cererii crescânde de arme şi pentru a scădea dependenţa ţării de furnizori externi".
 
De menţionat că studiul nu ia în calcul cazul Chinei, pentru care nu există date disponibile, după cum precizează Sipri. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: