Sinuciderile, pagubă pentru Japonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul trecut, economia japoneză a pierdut 32 de miliarde de dolari din cauza sinucigaşilor şi a depresivilor. Costurile au fost publicate pentru prima dată în încercarea de a conştientiza publicul de această problemă care afectează societatea japoneză.

Sinuciderile şi depresia în general au costat economia Japoniei circa 2,7 trilioane de yeni (32 de miliarde de dolari) în 2009, a anunţat ieri guvernul de la Tokyo.

Mai citeşte şi:

Japonia descurajează yenul

Cifra se referă la veniturile care ar fi putut fi câştigate de persoanele de vârstă activă care s-au sinucis, la care se adaugă beneficiile sociale şi costul tratamentelor medicale şi de şomaj suportate de guvern pentru persoanele care suferă de depresie.

„În afară de pierderile umane, vrem să arătăm că pierderile economice  care rezultă din sinucideri sunt foarte mari şi grave", a declarat  Yukiko Nakatani, un oficial al Ministerului Sănătăţii.

Japonia se confruntă demult cu o rată mare a sinuciderilor. În 2009, 32.845 de oameni şi-au luat viaţa, cifra fiind mai mare de 30.000 pentru al 12-lea an consecutiv. Studiul arată că cei 26.500 de japonezi cu vârste între 15 şi 69 de ani care s-au sinucis în 2009 ar fi câştigat 1,9  trilioane de yeni (22,4 miliarde de dolari) dacă ar fi lucrat până la pensionare.

Cea mai populară metodă

Hidrogenul sulfurat, sub formă de gaz, obţinut dintr-un amestec de detergent de rufe şi produse dezinfectante pare a fi cea mai populară metodă de sinucidere în Japonia.

Poliţia japoneză i-a îndemnat pe furnizorii serviciilor de internet să blocheze websiturile care popularizează această metodă şi care chiar dau instrucţiuni pentru obţinerea hidrogenului sulfurat. Alte metode răspândite sunt abuzul de medicamente, săriturile de la etaj, spânzurarea sau aruncarea în faţa trenurilor.

Statistici

Rata sinuciderilor - de 36,5 la 100.000 (la bărbaţi) - clasează Japonia pe locul al doilea în grupul G8 al ţărilor celor mai industrializate, după Rusia, care are o rată a sinuciderilor de 70,6 la 100.000, în rândul bărbaţilor. Cifrele aparţin Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Pe locul al treilea este Franţa cu o rată de 26,1 la 100.000 de bărbaţi. Rata sinuciderilor în rândul femeilor japoneze este de 14,1 la 100.000, cea mai mare dintre ţările G8.

Recesiunea - principalul motiv

Datele poliţiei arată că greutăţile economice, generate mai ales de pierderea joburilor, reprezintă principalul motiv de sinucidere. În Japonia abundă încă o mentalitate patriarhală care pune mari presiuni din partea societăţii şi a familiei asupra fiecărui individ. Recesiunea a accelerat sfârşitul tradiţiei potrivit căreia jobul îl ai pe viaţă şi a creat o lipsă de siguranţă în rândul celor care se confruntă cu stigmatul social al şomajului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite