Singurele sancţiuni economice care ar avea efect în Rusia sunt înecate în petrol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru americani, rezervele de ţiţei din zona arctică sunt vitale
Pentru americani, rezervele de ţiţei din zona arctică sunt vitale

Vestul încă speră că situaţia din Ucraina se va rezolva înainte de a ajunge să aplice Rusiei sancţiuni economice reale - iar acestea doar pentru a evita un răspuns pe cale militară. Până acum, măsurile aplicate au fost mai degrabă diplomatice şi au afectat Rusia doar la nivel de imagine, ceea ce a adus şi o pierdere a încrederii.

 Luni, după ce SUA şi UE au prezentat noua rundă de sancţiuni, bursa de Moscova a crescut cu 1,5% faţă de şedinţa precedentă – asta pentru că pieţele se aşteptau la sancţiuni mult mai drastice şi au răsuflat uşurate. 

Reticenţa americanilor şi a europenilor de a lovi cu adevărat economia rusă este uşor de înţeles. Singurele sancţiuni adevărate ar însemna vizarea sectorului energetic, iar asta ar avea consecinţe asupra întregii lumi. În frunte cu giganţi precum Gazprom, Lukoil şi Rosneft, sectorul aduce peste 60% din veniturile din exporturi ale Rusiei. Mai bine de jumătate din veniturile Federaţiei Ruse sunt obţinute din această industrie. 

Însă „energia rusă” înseamnă lucruri cât se poate de diferite pentru SUA şi pentru UE. În timp ce americanii îşi asigură singuri necesarul de gaze prin exploatarea resurselor din şisturi, europenii depind de conducta rusească de gaze naturale. Însă interesul americanilor este la fel de ridicat. 

Afacerea numită „a secolului” s-a încheiat acum trei ani în casa de vacanţă din Soci a lui Vladimir Putin. Atunci, ExxonMobil şi Rosneft – cele mai mari companii petroliere din lume - puneau la bătaie 500 de miliarde de dolari, iar americanii şi ruşii îşi promiteau unii altora că vor explora, exploata şi împărţi perimetrele şi rezervele de gaze şi petrol - naturale şi din şisturi - din zona arctică. Practic, americanii au câştigat astfel regiunea considerată una dintre cele mai bogate în rezerve tradiţionale şi neconvenţionale din lume – iar asta în contextul în care discuţiile despre epuizarea resurselor dovedite sunt tot mai aprinse. 

De cealaltă parte, ruşii profită de pe urma experienţei americanilor în exploatarea gazelor de şist, domeniu în care Rusia nu a înregistrat avansuri până acum. În momentul de faţă, producţia realizată de Exxon în Siberia reprezintă doar 1,5% din totalul companiei, dar asigurarea resurselor din zona arctică este esenţială pentru viitorul ei – şi pentru cel al sectorului energetic american. 

ExxonMobil nu este singurul gigant mondial care riscă multe în cazul unor sancţiuni aplicate asupra Rusiei. BP – fostă British Petroleum – deţine 19,6% din Rosneft. Participaţia îi aduce, în medie, profituri de patru miliarde de dolari anual. Italienii de la Eni şi norvegienii de la Statoil colaborează cu Rosneft pentru a-şi asigura câteva perimetre în zona arctică. Compania anglo-daneză Royal Dutch Shell şi cea franceză Total au încheiat acorduri pentru exporturile de gaze naturale lichefiate din Rusia. 

Aceste legături ar însemna că Vestul poate aplica sancţiuni companiilor energetice ruse doar printr-o strânsă coordonare SUA-UE, care până acum a lipsit, şi chiar o înţelegere tacită cu China, care a devenit în ultimii ani cel mai mare consumator de energie din lume şi unul dintre principalii clienţi ai Rusiei. 

„Un astfel de embargo a fost mai uşor de aplicat Iranului pentru că nu existau prea multe companii americane care desfăşurat afaceri în Iran înainte de 1979”, explică Helima Croft, expert în politică externe în cadrul grupului bancar Barclays, citată de „The New York Times”. 

Situaţia este cu totul alta acum, iar americanii încă sunt sensibili când aud cuvintele „petrol” şi „război” în aceeşi frază. Acuzaţiile privind planificarea războiului din Irak în birourile din Texas ale gigantului energetic Haliburton continuă să fie muniţie electorală. 

Mai mult, investiţiile vesticilor în Rusia sunt văzute de unii drept o garanţie că sancţiuni adevărate nu vor fi aplicate nicicând. La trei zile după ce NATO a anunţat că suspendă toate operaţiunile cu Rusia din cauza acţiunilor acesteia în Ucraina, Exxon a prezentat noi planuri pentru exploatarea în parteneriat cu Rosneft. 

[<a href="//storify.com/phradamon666/sanctiuni-rusia" target="_blank">View the story "Sanctiuni Rusia" on Storify</a>]

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite