Sincronizarea device-urilor, o sabie cu două tăişuri: Cazul Khashoggi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jamal Khashoggi filmat în momentul intrării în Consulatul Arabiei Saudite la Istanbul FOTO Arhivă
Jamal Khashoggi filmat în momentul intrării în Consulatul Arabiei Saudite la Istanbul FOTO Arhivă

Tehnologia este ca o sabie cu două tăişuri, putând servi ca alibi în cazul unei anchete sau la manipularea unor informaţii, arată site-ul revistei online Atlantico pornind de la cazul dispariţiei jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.

Presa din Turcia scrie că jurnalistul Jamal Khashoggi şi-a înregistrat propria moarte prin sincronizarea unui ceas Apple, pe care îl purta la mână în momentul intrării în Consulatul saudit din Istanbul, cu un telefon mobil iPhone, pe care l-a lăsat în maşină. Dacă Tech Crunch, un site american specializat în subiecte tehnice, are îndoieli în privinţa acestei informaţii, expertul francez în mediologie François-Bernard Huyghe este de părere că interconectarea device-urilor a devenit, pentru anchetatori, echivalentul cutiilor negre ale avioanelor.

„Pe fond, acest caz arată că suntem tot mai uşor de urmărit. Evenimentele din viaţa noastră, în particular deplasările noastre, lasă tot mai multe urme“, spune el pentru Atlantico.

În opinia sa, această interconectare este ca o sabie cu două tăişuri, putând funcţiona ca alibi pentru o persoană, dar şi împotriva ei, prin manipularea informaţiilor înregistrate.

„Există posibilitatea trucării conţinutului. Toată lumea, cu  un program bun, poate şterge un 1 sau 0. Se pot inventa acţiuni imaginare şi crea sau elimina probe. Este ceva firesc sistemului digital“, afirmă expertul francez.

„Aceleaşi tipuri de tehnologii care-i permit (fondatorului WikiLeaks Julian, n. red.) Assange să expună anumite scandaluri pot fi folosite de asemenea la comiterea sau acoperirea unor crime, sau în spionajul industrial“, explică el.

Ancheta evoluează în cazul Khashoggi, dat dispărut din 2 octombrie, ziua în care a intrat în Consulatul saudit din Istanbul, şi considerat mort de autorităţile turce.

Sediul Consulatului Arabiei Saudite la Istanbul urmează să fie percheziţionat luni după-amiaza în cadrul acestei anchete.

Logodnica lui Khashoggi dă asigurări că el nu a mai ieşit din sediul misiunii, în timp ce presa turcă scrie, în baza unor surse din serviciile de securitate, că a fost ucis de o echipă de 15 saudiţi, care s-au întors în ţara lor în aceeaşi zi.

Jamal Khashoggi s-a exilat în Statele Unite în urmă cu un an, de teama unor represalii din cauza opiniilor sale politice.

În acest an, el a acuzat puterea de la Riad de cenzură şi a criticat, în articole publicate în The Washington Post (WP), atitudinea sa faţă de Qatar şi războiul din Yemen.

Franţa, Regatul Unit şi Germania au cerut Arabiei Saudite şi Turciei o „anchetă credibilă“ în cazul Khashoggi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite