Silvio Berlusconi dezvăluie că ar fi încercat să-i salveze pe Saddam Hussein şi Muammar al-Gaddafi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier italian Silvio Berlusconi dezvăluie, într-o nouă autobiografie publicată recent, că a încercat să convingă marile puteri din Occident să renunţe la invadarea Irakului în 2003 şi la lansarea bombardamentelor în Libia în 2011, dar fără succes.

Într-un dialog cu jurnalistul Alan Friedman, Silvio Berlusconi spune că avea o relaţie de amiciţie cu fostul dictator libian Muammar al-Gaddafi, pe care încerca să-l reabiliteze pe scena internaţională în schimbul unor contracte în domeniul petrolului şi gazelor avantajoase pentru Italia. Potrivit lui, abilitatea sa de a stabili şi menţine legături personale cu lideri din Orientul Mijlociu l-a făcut un pilon în cadrul unor negocieri dintre ţări din Occident şi din această regiune, relatează Russia Today.

„Il Cavaliere“ afirmă că era convins că Irakul nu mai putea fi condus de un regim militar, dar nu dorea nici invadarea acestei ţări. Prin urmare, el şi-ar fi intensificat eforturile pentru a-i convinge pe fostul preşedinte american George W. Bush şi pe fostul premier britanic Tony Blair să accepte trimiterea lui Saddam Hussein în exil în Libia şi să renunţe la invadarea Irakului. În 2003, Silvio Berlusconi ar fi avut o serie de discuţii telefonice cu Muammar al-Gaddafi, pentru a aranja exilul lui Saddam Hussein. Fostul premier italian s-ar fi deplasat chiar şi la Londra, pentru a-l convinge pe Tony Blair să nu mobilizeze trupe britanice în Irak. George W. Bush era, însă, potrivit dezvăluirilor lui Berlusconi din „My Way“, de neoprit, deoarece dorea să se răzbune pentru o presupusă tentativă de asasinare a tatălui său ordonată de fostul dictator irakian.

După înlăturarea de la putere şi capturarea umilitoare a lui Saddam Hussein, colonelul Muammar al-Gaddafi era şocat şi i-ar fi mărturisit fostului premier italian că nu vrea „să sfârşească la fel ca Saddam“. Astfel, liderul libian a renunţat la terorism şi relaţiile sale cu Occidentul s-au ameliorat, spune Berlusconi. Aşa se explică vizitele sale oficiale la Roma şi la Paris, precizează el. Dar, odată cu sosirea Primăverii Arabe, Occidentul a ţinut cont de interesele proprii şi i-a întors spatele lui al-Gaddafi, potrivit lui Berlusconi.

„Il Cavaliere“ îi spune autorului autobiografiei sale că el a fost singurul lider din Occident care a refuzat intervenţia „ilogică şi periculoasă“ din Libia, pentru că el ştia că al-Gaddafi era singurul tampon între Europa şi milioane de imigranţi africani. Colonelul al-Gaddafi avea mobilizaţi 6.000 de militari pentru a împiedica venirea imigranţilor în Europa.

Totuşi, Silvio Berlusconi a fost ţinut la distanţă de negocierile care au avut loc între fostul preşedintele francez Nicolas Sarkozy, premierul britanic David Cameron şi preşedintele american Barack Obama. Potrivit miliardarului italian, Nicolas Sarkozy a ordonat bombardamentele din Libia pentru că era gelos pe relaţia sa de amiciţie cu fostul dictator libian şi pe contractele avantajoase ale Romei cu Tripoli.

După patru ani de la înlăturarea de la putere şi uciderea lui Muammar al-Gaddafi, Silvio Berlusconi vorbeşte mai degajat despre relaţia sa cu fostul lider libian. În 2011, după ce a acceptat participarea Italiei la campania NATO din Libia, fostul premier italian declara afectat pentru „Corriere della Sera“ că se teme de răzbunarea colonelului al-Gaddafi. „Din cel mai bun prieten am devenit cel mai rău duşman. Viaţa mea şi cele ale copiilor mei sunt în pericol. Ştiu din surse sigure că al-Gaddafi a ordonat să fiu ucis“, spunea la acea vreme Berlusconi.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite