Sicriul, expus la Palatul Prezidenţial

Preşedintele interimar al Poloniei, Bronislaw Komorowsji, al cărui tată a fost ambasador în România în perioada 1991 – 1992, a anunţat că sâmbătă vor fi organizate în Piaţa Pilsudski din Varşovia ceremonii funerare de stat pentru preşedintele Lech Kaczynski.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sicriul fostului şef de stat va fi expus publicului, astăzi, la Palatul Prezidenţial. La ceremonii sunt aşteptaţi mai mulţi lideri mondiali, între care şi preşedintele rus Dmitri Medvedev.

Mai citiţi şi:

VIDEO Preşedintele Poloniei, vedetă de cinema la 12 ani

VIDEO Lech Walesa are dubii: „Pilotul este posibil să fi acţionat la indicaţiile cuiva"

Tragedia de la Smolensk: "Vor exista mereu voci care vor susţine că a fost mâna KGB-ului"

Radioul Public polonez a dat publicităţii, ieri, discursul pe care preşedintele Kaczynski urma să‑l ţină la Katin. Iată un scurt fragment: „Să lăsăm rana să se vindece şi să se cicatrizeze în sfârşit. Toate circumstanţele crimei de la Katin trebuie investigate şi dezvăluite".

Trupul Primei-Doamne, identificat

A fost identificat şi trupul neînsufleţit al primei-doamne poloneze, Maria Kaczynska. Rămăşiţele pământeşti ar putea fi aduse în ţară astăzi.

Corpul soţiei preşedintelui polonez nu fusese încă identificat duminică, motiv pentru care nu a fost repatriat alături de al soţului ei, dar vor fi înmormântaţi împreună. 87 de cadavre au fost recuperate în urma accidentului de la Smolensk.

Michal Boni, şeful unui grup de consilieri strategici ai prim-ministrului polonez, a declarat, citat de Reuters, că economia Poloniei nu este pusă în pericol de tragedia aviatică în care şi-au pierdut viaţa preşedintele şi mai mulţi oficiali de rang înalt, între care şi guvernatorul Băncii Naţionale, Slawomir Skrzypek.

Politicienii ar putea profita de tragedie

Expertul crede că Polonia s‑ar putea confrunta în săptămânile următoare cu apariţia teoriilor conspiraţiei şi cu încercările unor politicieni de la Varşovia de a profita de tragedie.

În ultimii ani, preşedintele Lech Kaczynski şi partidul său, Lege şi Ordine, au cunoscut o scădere de popularitate, dar această tragedie a adus pentru familia Kaczynski un nou val de simpatie, de care ar putea profita fratele său geamăn, Jaroslav Kaczynski, dacă se hotărăşte să intre în cursa pentru cea mai înaltă funcţie în stat. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările