Sfidând coronavirusul şi rachetele, Papa Francisc scrie istorie în Irak. Cel mai curajos lider al lumii a fost primit ca un erou FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irakul  a declarat 6 martie zi naţională de toleranţă, după întrevederea dintre papa Francisc şi marele ayatollah Al-Sistani.
Irakul  a declarat 6 martie zi naţională de toleranţă, după întrevederea dintre papa Francisc şi marele ayatollah Al-Sistani.

Papa Francisc a sosit duminică la Mosul pentru a se ruga în acest oraş din nordul Irakului, odată un bastion al grupului jihadist Statul Islamic, unde în prezent nu au mai rămas mai mult de câteva zeci de familii de creştini, informează Reuters. Irakul  a declarat 6 martie zi naţională de toleranţă, după întrevederea dintre papa Francisc şi marele ayatollah Al-Sistani.

GALERIE FOTO 

Pontiful în vârstă de 84 de ani a zburat cu elicopterul din oraşul Erbil, aflat în apropiere, în a treia zi a turneului său istoric în Irak.

   Papa Francisc a fost întâmpinat de sute de oameni, duminică, la Ebil şi Mosul, unde Suveranul Pontif s-a rugat printre ruinele bisericilor distruse în războiul cu gruparea jihadistă Stat Islamic. 

 La sosirea în Erbil, el a fost primit de Nechirvan Barzani, liderul regiunii Kurdistan. El urmează să susţină aici, în aer liber, o slujbă la care sunt aşteptaţi până la 10.000 de oameni.

A călătorit cu elicopterul la Mosul, unde a vizitat Piaţa Bisericii şi s-a rugat acolo pentru zecile de mii de victime ale războiului cu Stat Islamic. Exodul creştinilor din Irak şi din Orientul Mijlociu a făcut, potrivit Papei, „un rău incalculabil nu doar indivizilor şi comunităţilor în cauză, ci şi societăţii pe care au lăsat-o în urmă”, citează BBC.

Papa a ajuns în Mosul, unde s-a rugat printre ruinele bisericilor, multe distruse în timpul luptelor din perioada 2014 - 2017. El urmează să viziteze şi Qaraqosh, unde se află cea mai mare biserică din Irak, parţial distrusă de organizaţia Stat Islamic.

Călătoria lui Francisc este prima vizită papală în Irak, unde suveranul pontif a pledat pentru toleranţă şi coexistenţă şi a cerut încetarea violenţelor în numele religiei.

Papa se va ruga în piaţa unei biserici distruse în 2017 în timpul luptelor pentru alungarea Statului Islamic din oraş, al doilea ca mărime din Irak.

Clerul irakian s-a pregătit să-l întâmpine pe papă, steaguri ale Irakului şi Vaticanului putând fi văzute în centrul oraşului, potrivit reporterilor Reuters. 

6 martie, zi naţională de toleranţă

 Irakul  a declarat 6 martie zi naţională de toleranţă, după întrevederea dintre papa Francisc şi marele ayatollah Al-Sistani. Ziua de sărbătoare se doreşte de asemenea a fi un omagiu adus întâlnirii interreligioase care a avut loc tot sâmbătă la Ur (sud), oraş antic unde, potrivit tradiţiei, s-a născut patriarhul Avraam. Aici, suveranul pontif s-a întâlnit cu reprezentanţi ai islamului, creştinismului şi ai comunităţii yazidi. În ciuda aşteptărilor, reprezentanţii comunităţii evreieşti nu au participat la eveniment, notează dpa. 

Papa a ajuns vineri în Irak pentru o vizită istorică de trei zile. Etapele călătoriei sunt reprezentate de capitala Bagdad, Câmpia Ur legată de memoria patriarhului biblic Abraham, oraşele Mosul şi Qaraqosh. Duminică este aşteptat şi la Irbil, în Kurdistanul irakian, unde va oficia o slujbă pe un stadion.

Securitatea a fost întărită în ţară în ultimele zile, mai ales după tirurile de rachetă asupra bazelor coaliţiei. Cel puţin zece rachete au lovit miercuri baza aeriană Ain al-Asad din vestul Irakului ce găzduieşte forţe ale SUA, ale coaliţiei şi irakiene, provocând moartea unei persoane.

 Maşină blindată pentru deplasări

Papa Francisc foloseşte din motive de securitate o maşină blindată pentru deplasările sale în Irak, ceea ce nu obişnuieşte să facă în călătoriile sale apostolice când are la dispoziţie vehicule utilitare locale sau celebrul său "papamobil".

Potrivit unor surse ale securităţii preşedinţiei irakiene, maşina cu care a fost adus papa de la aeroport la palatul prezidenţial din Bagdad, pentru a se întâlni cu preşedintele ţării, kurdul Barham Salih, a fost un "BMWwi750 special" blindat.

Papa a călătorit de la aeroport escortat de mai multe maşini ale forţelor de securitate ale ţării.

În timpul traseului, sute de persoane s-au adunat la marginea trotuarelor pentru a saluta cortegiul în care călătorea pontiful argentinian.

Papa obişnuieşte să folosească o utilitară în deplasările prin ţările pe care le vizitează, sau celebrul său "papamobil" pentru a saluta oamenii.

 Cu această ocazie, s-a optat însă pentru siguranţa lui şi s-a decis să nu fie folosit nici papamobilul pentru a evita aglomerările de persoane, în actualul context al pandemiei, potrivit unui comunicat al Vaticanului.

Întâlnire de 50 de minute cu marele ayatollah  şiit Ali al-Sistan

Marele ayatollah Ali al-Sistani, cea mai înaltă autoritate religioasă pentru majoritatea musulmanilor şiiţi din Irak şi din lume, a declarat sâmbătă că este preocupat de faptul ca toţi creştinii din Irak să trăiască în pace şi cu "toate drepturile", cu prilejul unei întrevederi inedite cu papa Francisc, aflat în vizită în Irak, transmite AFP.

Creştinii din Irak reprezintă 1% din populaţia acestei ţări musulmane şi se plâng adesea de discriminare.

Este pentru prima dată în istorie când liderul celor 1,3 miliarde de catolici din lume are o întrevedere cu marele ayatollah din Najaf, aminteşte AFP. În urma întrevederii au fost făcute publice două lucruri. Primul, o fotografie cu cei doi bărbaţi: marele ayatollah, cu turbanul negru al descendenţilor profetului Mahomed şi ţinută asortată, iar la stânga sa papa, îmbrăcat cu totul în alb şi flancat de doi cardinali cu pelerine roşii şi negre. Al doilea, un comunicat al biroului marelui ayatollah.

Al-Sistani, în vârstă de 90 de ani, i-a transmis suveranului pontif, în vârstă de 84 de ani, "preocuparea cu privire la faptul că cetăţenii creştini trebuie să trăiască, la fel ca toţi irakienii, în securitate şi pace, şi să aibă toate drepturile constituţionale", potrivit unui comunicat al biroului ayatollahului irakian, citat de EFE.

Papa Francisc a fost primit sâmbătă de Marele ayatollah Ali al-Sistani FOTO EPA-EFE

Conform documentului menţionat, marele ayatollah din Najaf a insistat asupra rolului desfăşurat de autoritatea religioasă în "protejarea tuturor acelora care au suferit nedreptăţi şi pagube în ultimii ani, în special în perioada în care teroriştii au capturat zone ample în mai multe provincii irakiene, unde au comis acte criminale".

Al-Sistani făcea astfel aluzie la perioada cuprinsă între anii 2014 şi 2017, când gruparea jihadistă sunnită Stat Islamic a ocupat mari porţiuni din Irak şi a fost foarte aproape de a ajunge până la porţile capitalei Bagdad.

În timpul întrevederii, cei doi lideri religioşi au abordat "marile sfidări cu care se confruntă umanitatea în această epocă şi rolul credinţei" şi s-au referit, mai concret, la "nedreptăţile, asediul economic şi strămutarea care afectează mulţi oameni din regiunea noastră, în special poporul palestinian în teritoriile ocupate", aluzie la Israel, se mai menţionează în comunicatul difuzat de biroul marelui ayatollah din Najaf.

În fine, Al-Sistani a evidenţiat "rolul pe care trebuie să-l joace marii lideri religioşi şi spirituali pentru a pune capăt tuturor acestor tragedii". 

Papa Francisc denunţă ''terorismul care abuzează de religie''

Papa Francisc a denunţat ''terorismul care abuzează de religie'', cu prilejul unei rugăciuni ecumenice la Ur, considerat, potrivit tradiţiei, locul naşterii patriarhului biblic Abraham, relatează AFP.

''Ostilitatea, extremismul şi violenţa (...) sunt trădări ale religiei. Iar noi, credincioşii, nu putem rămâne tăcuţi atunci când terorismul abuzează de religie. Din contră, nouă ne revine sarcina de a risipi în mod clar neînţelegerile'', a declarat sâmbătă suveranul pontif în faţa demnitarilor musulmani, yazidi, zoroastrieni şi sabeeni.

Suveranul pontif a pledat din nou sâmbătă ca ''libertatea de conştiinţă şi libertate religioasă să fie respectate şi recunoscute pretutindeni''.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite