Seychelles, caz de studiu. Deşi peste 60% din populaţie este vaccinată împotriva COVID-19, infecţiile sunt în creştere: Cum comentează OMS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinare în Seychelles FOTO AFP
Vaccinare în Seychelles FOTO AFP

Seychelles, una dintre ţările cu cea mai mare rată de vaccinare din lume, se confruntă cu creşteri ale infecţiilor de COVID-19, potrivit CNN.

În timp ce alte state se luptă să asigure suficiente doze de vaccin, Seychelles se află în în poziţia de invidiat de a fi imunizat deja pe deplin mai mult de 61,4% din populaţie. Dar acest lucru nu a fost sificient pentru a opri răspândirea COVID-19. 

Luna trecută, numărul cazurilor a crescut în arhipelagul din Oceanul Indian, determinând autorităţile să impună restricţii în ţara cu 98.000 de locuitori. Datele publicate joi arată că sunt mai mult de 2.700 de cazuri. 

Din cazurile active, 33% au fost vaccinate cu amblele doze, potrivit Ministerului Sănătăţii. 

Faptul că Seychelles, cu o acoperire atât de mare de vaccinare, se confruntă cu un focar ridică problema dacă ţările pot scăpa de pandemie prin vaccinare. 

Experţii şi oficialii locali afirmă, în schimb, că această situaţie nu înseamnă că vaccinurile nu au efect. 

Acesta este un semn că ţările care au rată de vaccinare foarte ridicată nu trebuie să lase garda jos. 

În urmă cu o lună, autorităţile din Seychelles erau atât de încrezătoare în gestionarea pandemiei încât au renunţat la restricţiile pentru majoritatea turiştilor.

Cu puţine cazuri şi o campanie de vaccinare în masă în desfăşurare, ţara dependentă de turism şi-a redeschis graniţele aproape tuturor călătorilor internaţionali, însemnând că orice persoană cu un test negativ poate intra pe teritoriu fără a rămâne în carantină. 

A fost un pas crucial pentru ţara unde turismul generează în mod direct sau indirect aproximativ 72% din PIB şi angajează mai mult de 30% din populaţie. În acel moment, Seychelles a raportat 3.800 de cazuri şi 16 decese. 

De atunci, numărul total al cazurilor s-a dublat, ajungând la 9.184 şi 32 de decese, potrivit Ministerului Sănătăţii. Nu este clar ce a dus la răspândire, deşi Sylvestre Radegonde, ministrul Afacerilor Externe şi Turismului, a spus că virusul fusese probabil în ţară tot timpul şi s-a răspândit pe măsură ce populaţia s-a relaxat. Urmărirea şi testarea contactelor au ajutat, de asemenea, autorităţile să descopere mai multe cazuri.

Pentru unii, faptul că persoanele vaccinate se îmbolnăvesc de COVID-19 înseamnă că vaccinurile nu au efect. Dar autorităţile, experţii şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) subliniază că experienţa Seychelles se înscrie în previziuni. 

Chiar dacă ambele vaccinuri folosite în Seychelles au fost aprobate de OMS, niciunul nu oferă protecţie 100% împotriva COVID-19 - AstraZeneca - 76% eficienţă în cazurile simptomatice şi 100% protecţie în cazurile severe care necesită spitalizare, în timp ce Sinopharm - 79% în ambele situaţii, potrivit datelor culese din mai multe ţări în faza a treia a testării. 

Dr Richard Mihigo, coordonatorul programului de prevenire a bolilor prin vaccin de la OMS Africa, a spus că datele din Seychelles arată că vaccinul anti-COVID-19 este eficient în prevenirea cazurilor grave de îmbolnăvire, a spitalizării şi a decesului. 

„Până când nu vom fi toţi protejaţi, virusul va continua să se răspândească”, a spus el, adăugând că experţii OMS continuă să analizeze situaţia din această ţară.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite