Sex în Parlament. Filmuleţe publicate de presă înteţesc criza politică din Australia privind acuzaţii de sexism, hărţuire şi chiar viol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul australian Scott Morrison FOTO EPA-EFE
Premierul australian Scott Morrison FOTO EPA-EFE

Criza politică din Australia cu privire la cultura sexistă şi abuzivă din Parlament se înteţeşte după ce mai multe clipuri cu aleşi întreţinând relaţii sexuale la locul de muncă au fost date în presă de un fost angajat al guvernului. Un consilier senior a fost concediat.

Mass media autraliană a primit mai multe clipuri cu parlamentari angajaţi în acte sexuale în complexul guvernamental, în birouri şi în sala de rugăciune, un fost angajat al guvernului susţinând că în unele cazuri au fost aduşi chiar lucrători sexuali. 

Filmuleţele sunt de acum doi ani, iar Informatorul le-a descris ca reprezentând „o cultură a bărbaţilor care îşi închipuie că pot face ce vor”, acesta denunţând totodată decăderea morală a unor colegi.

Informatorul mărturiseşte că a devenit „imun” la clipurile care i-au parvenit în număr foarte mare.

Aceste noi dovezi vin în contextul în care o fostă angajată, Brittany Higgins, a dezvăluit recent că a fost violată în martie 2019, într-un birou, de un coleg cu o funcţie înaltă, dar că nu a depus plângere pentru că s-a temut că-şi va pierde slujba.

Dezvăluirile ei au determinat mii de australineni să iasă în stradă pentru a protesta faţă de abuzurile şi hărţuirea sexuală cu care se confruntă femeile la locul de muncă. 

Aceştia au criticat reacţia premierului Scott Morrison care a refuzat să se întâlnească cu manifestanţii pe care apoi i-a invitat la biroul său din Parlament. Liderii protestelor au refuzat o ofertă care ar fi însemnat discuţii „în spatele uşilor închise”.

Scott Morrison s-a declarat „şocat” de clipurile din presă, numindu-le „o ruşine”.

„Trebuie să facem ordine în această casă, să lăsăm politica deoparte în privinţa acestor lucruri şi să recunoaştem că există o problemă ce necesită rezolvare”, a declarat el jurnaliştilor.

Ministrul pentru Ştiinţă şi Tehnologie, Karen Andrews, a spus că „propria conştiinţă nu-i mai permite să tacă” în privinţa sexismului din politică şi că ar trebui revizuite cotele de reprezentativitate din Parlament pentru mai multă egalitate.

„Am încercat şi altfel şi, cum n-am avut rezultate, aş vrea să ne descurcăm mai bine pe acest front”, a subliniat aceasta.

Dezvăluirile lui Higgins au scos la iveală şi alte acuzaţii de viol de care fost vizat chiar procurorul general Christian Porter. Acesta a negat că ar fi violat o fată de 16 ani în 1988 - care s-a sinucis anul trecut - acuzaţii formulate într-o scrisoare trimisă premierului australian. Ancheta poliţiei din New South Wales nu a găsit dovezi privind vinovăţia lui în acest caz. Porter, 50 de ani, a făcut public faptul că acuzaţiile apărute în presa din Australia fac referire la el.

Pe de altă parte, Ministra apărării, Linda Reynold, i-a prezentat scuze lui Higgins, fostei sale angajate, căreia a fost nevoită să-i plătească daune după ce a jignit-o.

Criticii guvernului australian denunţă reacţia lentă şi ineficientă a acestuia în faţa acuzaţiilor privind o cultură de sexism şi misoginism din Parlament - o problemă generalizată la nivelul tuturor partidelor.

Partidul Laburist din opoziţie a asigurat că-şi va examina cultura după zeci de acuzaţii anonime privind sexismul şi hărţuirea sexuală la adresa politicienilor din rândurile sale.

Premierul Morrison a fost criticat pentru comentariile sale la adresa protestatarilor: „Nu departe de noi, asemenea marşuri sunt întâmpinate cu gloanţe, dar nu şi în ţara asta”.

Ulterior, el a admis că „mulţi nu au apreciat sau au primit cu neplăcere” comentariile sale, dar a subliniat că este dedicat unei mişcări de schimbare culturală.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite