Serviciile de informaţii din Turcia cred că atacatorul din Noua Zeelandă a fost susţinut de o organizaţie teroristă cu multe resurse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turcofagos

Autorităţile din Turcia suspectează că bărbatul care a deschis focul în două moschei din Christchurch, Noua Zeelandă, omorând 50 de persoane, ar fi fost susţinut sau încurajat de către o organizaţie teroristă mai mare.

Oficiali ai serviciilor turce de informaţii au lansat o investigaţie după ce a fost dezvăluit faptul că atacatorul Brenton Tarrant a călătorit în Turcia de două ori în 2016 şi a stat pe teritoriul ţării 43 de zile în total. 

Surse din poliţie spun că destinaţiile pe care bărbatul le-a ales sunt neobişnuite pentru o persoană care provinde dintr-un asemenea mediu.

„Acel tip de profil obişnuit, al unei persoane care nu are o educaţie aleasă şi de asemenea nu este înstărită-această persoană nu poate comite de una singură o acţiune atât de violentă,” a declarat pentru postull ABC, Toygun Atilla, corespondentul pe probleme de terorism şi securitate al unui ziar turc.

„Serviciile de informaţii din Turcia cred că există o organizaţie cu multe resurse în spatele acţiunii sale.”

Oficiali din Turcia, Grecia, Bulgaria, Croaţia şi Ungaria investighează în prezent ce a făcut Tarrant în regiune în perioada 2016-2018, când a vizitat aceste ţări.

Bărbatul în vârstă de 28 de ani a călătorit în zonă pentru a afla mai multe despre bătăliile istorice dintre creştini şi musulmani, datând încă de pe vremea Cruciadelor din secolul al XII-lea.

Cuvintele scrise pe arma atacatorului au alimentat speculaţiile privitoare la faptul că o organizaţie teroristă ar fi implicată în carnagiu sau ar fi influenţat viziunea lui Tarrant.

Tarrant a scris pe arma sa o frază din revoluţionarul Nikitas Stamatelopoulos-supranumit „Turcofagos”, care se traduce „mâncătorul de turci”, pentru luptele sale din Războiul grec de Independenţă.

Pe armele sale era o referire şi la Catedrala Sfânta Sofia (n.r. a fost catedrala Patriarhiei de Constantinopol, apoi moschee, astăzi muzeu; construită de Constantin cel Mare în anul 325): „Până când Hagia Sophia nu va fi eliberată de minarete, bărbaţii din Europa vor fi bărbaţi doar cu numele.”

 

Cum se foloseşte Erdogan de atac pentru campania electorală 

Erdogan, care caută susţinere pentru partidul său AKP în alegerile locale din 31 martie, a invocat atacul din Noua Zeelandă ca dovadă a unui sentiment antimusulman global.

„Ne testează de la 16.500 de kilometri distanţă, din Noua Zeelandă, cu mesaje pe care ni le transmit de acolo. Acesta nu este un act individual, este organizat, ” a spus el, fără să ofere detalii.

La mitinguri electorale organizate în weekend, Erdogan a arătat filmuleţul atacului armat, pe care atacatorul l-a transmis live pe Facebook, declanşând o reacţie vehementă a ministrului de Externe din Noua Zeelandă, care a spus că ar putea să-i pună în pericol pe neozeelandezii din afara ţării.

Erdogan a afişat şi pasaje din „manifestul” publicat online de către atacator, care a fost ulterior eliminat de pe reţelele de socializare.

Erdogan a precizat că atacatorul a ameninţat Turcia şi pe însuşi preşedintele Turciei şi a dorit să înlăture turcii din regiunea europeană, din nord-est.

„Suntem aici de 1.000 de ani şi vom fi aici până la apocalipsă, cu voinţa lui Dumnezeu”, a afirmat Erdogan la un miting de luni care comemora campania de la Gallipoli din 1915, când soldaţii otomani au învins forţele conduse de britanici, printre care se aflau şi australieni şi neozeelandezi, care doreau să cucerească peninsula.

 „Nu veţi transforma Istanbulul în Constantinopol”, a adăugat el.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite