Serie de raiduri franco-americane contra Statului Islamic în Siria. Un lider jihadist a fost ucis lângă frontiera siriano-iordaniană

Serie
de raiduri franco-americane contra Statului Islamic în Siria. Un lider jihadist
a fost ucis lângă frontiera siriano-iordaniană

FOTO AFP

Avioane americane şi franceze mobilizate în cadrul coaliţiei anti-SI (Statul Islamic) au efectuat o serie de raiduri în Siria, vizând peste o sută de camioane-cisterne în apropiere de graniţa siriano-irakiană, precum şi obiective din oraşul Rakka, un fief al jihadiştilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

116 camioane-cisternă aparţinând SI distruse

Avioane ale coaliţiei internaţionale anti-SI au distrus 116 camioane-cisternă utilizate de jihadişti în estul Siriei, a anunţat Pentagonul.

Camioanele au fost distruse duminică, în apropiere de Bukamal, la graniţa siriano-irakiană. Ele au fost distruse în timp ce aşteptau să fie alimentate cu combustibil.

Acest atac a avut loc în contextul intensificării eforturilor internaţionale anti-SI, fiind vizate în special câmpurile petrolifere controlate de Statul Islamic în Siria. Jihadiştii din cadrul SI ar câştiga aproximativ 1,5 milioane de dolari pe zi în urma contrabandei cu petrol, pe care îl vinde cu un preţ mediu de 45 de dolari pe baril, potrivit Financial Times.

Atacuri franceze anti-SI

Duminică seara, Franţa a efectuat cele mai vaste raiduri de la lansarea atacurilor sale  în Siria. Bombardiere Rafale şi Mirage 2000 au paraşutat 20 de bombe care au distrus un post de comandament şi o tabără de antrenament din Rakka, ambele folosite de SI.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), cel puţin „36 de explozii“ au avut loc la Rakka, unele fiind cauzate de atacuri aeriene, altele de explozivi. „Exploziile au zguduit tot oraşul“, a declarat directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane.

Statul Major francez a precizat că a vizat în primul rând un obiectiv situat la şase kilometri sud de Rakka şi „utilizat de SI ca post de comandament, centru de recrutare şi depozit de arme şi muniţii“.

De asemenea, atacurile franceze au vizat o ţintă situată la vest de Rakka, şi anume o „clădire industrială neterminată“ care „găzduia o tabără de antrenament şi celule de recrutare“.

Aceste atacuri au avut loc după atentatele teroriste de la Paris, soldate cu 132 de morţi potrivit ultimului bilanţ, şi pe fondul trecerii Statului Islamic în defensivă. Coaliţia arabo-kurdă, sprijinită de SUA, a anunţat că a eliberat de sub controlul SI 1.400 de kilometri pătraţi în nord-estul Siriei. În plus, 493 de membri ai SI au fost ucişi în cursul acestei operaţiuni.

Un lider jihadist ucis

Pe de altă parte, Frontul Al-Nusra, aripa din Siria a reţelei teroriste Al-Qaeda, a anunţat luni uciderea unui lider al Statului Islamic în urma unui atentat comis de către un kamikaze de-al său în sud-vestul Siriei, transmite Reuter online.

Frontul Al-Nusra luptă atât împotriva Statului Islamic, cât şi împotriva regimului de la Damasc.

Abou Ali al Baridi, şeful Brigăzii Martirilor din Yarmouk, şi mai mulţi locotenenţi de-ai săi au fost ucişi într-un atentat sinucigaş „eroic“ comis în cartierul general al mişcării, anunţă Frontul Al-Nusra pe Twitter, fără a oferi mai multe precizări.

Potrivit unei surse locale, un atentat sinucigaş a avut loc la Djamla, fieful Brigăzii Martirilor din Yarmouk, situat în apropiere de Podişul Golan, lângă frontiera israeliano-iordaniană, în provincia siriană Dera’a. Statul Islamic ar avea 2.000 de combatanţi în această zonă şi ar dispune de un arsenal vast, constituit în special din tancuri capturate de la forţele siriene.

Baridi, supranumit „Unchiul“, ar fi jurat credinţă lui Abu Bakr al-Baghdadi, „califul“ Statului Islamic, potrivit unei înregistrări video difuzate în acest an care îi este atribuită. Cu toate acestea, Brigăzile neagă orice legătură ideologică cu organizaţia ultraradicală şi acuză Frontul Al-Nusra de o campanie de discreditare.

Pe aceeaşi temă:
 
 
 
 
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările