Serie de atentate vizând obiective guvernamentale în Afganistan, revendicată de Statul Islamic şi talibani

Serie de atentate vizând obiective guvernamentale în Afganistan, revendicată de Statul Islamic şi talibani

Afganistan Foto: EPA

Patru atentate - dintre care trei revendicate de talibani - au vizat sâmbătă forţe guvernamentale afgane, soldate cu cel puţin 23 de morţi şi peste 20 de răniţi, la o lună după o serie de atacuri sângeroase ce au luat ca ţintă mai ales civili, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

O bază militară, un sediu al poliţiei şi cartierul general al serviciilor de informaţii afgane (NDS) au fost, rând pe rând, vizate de atacatori sau atentate sinucigaşe, la Kabul şi în provincie, în decurs de câteva ore.
 
În afară de atentatul de la sediul NDS, la Kabul, comis de un kamikaze şi revendicat de gruparea Statul Islamic (SI) pe mesageria Telegram, celelalte operaţiuni au fost revendicate de talibani, pe contul lor de Twitter.
 
La Kabul, trei persoane au fost ucise, iar alte cinci au fost rănite, în rândul angajaţilor NDS, potrivit unui ultim bilanţ al Ministerului de Interne.
 
Atacatorul sinucigaş, care a venit pe jos, a trecut fără vreo problemă de ultimul punct de control şi şi-a detonat încărcătura în faţa intrării principale.
 
SI a subliniat în mesajul de revendicare că atacatorul său a dejucat barajele instituţiilor ”dintre cele mai bine protejate şi printre cele care comit cele mai mari abuzuri şi brutalităţi asupra musulmanilor”.
 
Potrivit adjunctului purtătorului de cuvânt al Ministerului de Interne Nasrat Rahimi, "bărbatul era îmbrăcat bine şi purta o cravată” - o nouă tactică de a scăpa de controale. El a fost interceptat de un angajat NDS la intrarea în clădire.
 
Atentatul a avut loc într-o perioadă de vârf, către ora locală 8.30 (6.00, ora României), şi a fost revendicat abia cu peste cinci ore mai târziu.
 
Barajul care opreşte accesul în NDS şi în mai multe ministere, inclusiv al Apărării, a fost deja vizat pe 25 decembrie 2017 de un atentat sinucigaş, soldat cu şase morţi, revendicat atunci de gruparea jihadistă Statul Islamic.
 
Seria a început în noaptea de vineri spre sâmbătă, în provincia Farah, în vest, la frontiera cu Iranul, unde cel puţin 18 militari au fost ucişi într-un asalt nocturn asupra bazei lor, la Bala Buluk, de un grup de talibani.
 
Alţi doi militari au fost răniţi, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, generalul Daulat Waziri, care a anunţat că au fost trimise întăriri la faţa locului.
 
Asalt nocturn
 
Asaltul a avut loc în timpul nopţii, la ora locală 2.00, în acest district izolat, care se învecinează cu Helmand şi provincia Herat.
 
Talibanii au revendicat operaţiunea pe Twitter, evocând ”20 de militari ucişi şi doi răpiţi”.
 
Talibani -, principala grupare insurgentă în Afganistan şi care luptă împotriva Guvernului susţinut de către Statele Unite şi forţe occidentale NATO - au vizat, de asemenea, două poziţii aparţinând NDS şi armatei în Helmand - bastionul lor în sud, parte a ţării în care deţin controlul asupra a zece din cele 14 districte şi lanurilor de pavot, care furnizează aproape jumătate din opiul afgan.
 
Aceste două atentate sinucigaşe s-au soldat cu doi morţi şi şapte răniţi în rândul militarilor şi cu şapte răniţi în incinta NDS.
 
Pentru prima oară, în aceste atacuri, în districtul Nad Ali - recucerit în urmă cu câteva luni de armata afgană -, insurgenţii au lansat un vehicul Humvee înţesat cu explozivi împotriva bazei militare, însă ”vehiculul a fost reperat de militari care l-au distrus cu un tir de RPG (lansator de grenade)” înainte să-şi atingă scopul, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt provincial, Omar Zawak.
 
Talibanii au pus mâna pe câteva zeci de vehcule Humvee de la armata afgană, în toamna lui 2016, în confruntări care au condus la numeroase dezertări şi predări în rândul forţelor proguvernamentale.
 
De atunci, forţele americane au lansat mai multe raiduri aeriene cu scopul de a distruge aceste Humvee, folosite cu regularitate în comiterea unor atentate sinucigaşe.
 
La puţin timp după această primă operaţiune, altă maşină-capcană condusă de un atacator sinucigaş a explodat într-o coliziune cu zidul incintei birourilor NDS, în capitala privinciei Helmand, Lashkar Gah, rănind opt persoane, potrivit unui purtător de cuvânt al Poliţiei din Helmand Salaam Afghan, contactat de AFP.
 
Afganistanul s-a confruntat, la începutul lui ianuarie, cu o serie de patru atacuri în decurs de o sptămână - dintre care trei la Kabul - care s-au soldat cu peste 130 de morţi şi 250 de răniţi.
 
De atunci, zona diplomatică şi străzile pe care se află clădiri oficiale sunt într-o stare de asediu, în urma unei multiplicări a barajelor, blocării a numeroase axe şi unui trafic îngreunat.
 
Această situaţie îi obligă pe mulţi locuitori ai capitalei afgane să-şi abandoneze maşina şi alimentează temeri cu privire la comiterea unor atentate în mijlocul circulaţiei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările