Serghei Lavrov: Summitul democraţiilor dorit de SUA riscă să tensioneze şi mai mult relaţiile internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serghei Lavrov FOTO EPA-EFE
Serghei Lavrov FOTO EPA-EFE

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov s-a împotrivit vineri abordărilor americane şi europene în privinţa multilateralismului, susţinând că riscă să creeze noi fracturi. De cealaltă parte, Statele Unite au făcut apel la combaterea celor care subminează ordinea internaţională prin încălcarea regulilor sale.

Dezvoltarea multilateralismului este o „activitate ce trebuie realizată pe o bază colegială”, a declarat ministrul rus în timpul unei videoconferinţe a Consiliului de Securitate al ONU la nivelului miniştrilor de Externe găzduită de China.

Lavrov a continuat apoi cu insinuări precum că Statele Unite ar decide singure cum arată ordinea mondială.

„În ultima perioadă suntem martori ale unor încercări de a stabili o ordine internaţională pentru a impune tuturor noi reguli elaborate în forumuri neincluzive. În acest context, administraţia americană doreşte să organizeze un summit al democraţiilor. Dar aceasta riscă să tensioneze şi mai mult relaţiile internaţionale şi să dezvăluie linii de fractură în lume, pe când noi avem nevoie de un obiectiv unificator şi comun”, a spus şeful diplomaţiei ruse.

„Desigur, Statele Unite vor stabili lista ţărilor invitate la acest summit”, a adăugat ironic Lavrov, citat de AFP şi Agerpres.

Washingtonul încă nu a dat detalii despre organizarea Summitului democraţiilor.

Însă secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că ţara sa va continua să se opună „cu forţă ţărilor care subminează ordinea internaţională” pretinzând că „regulile adoptate de toţi nu există” sau „încălcându-le cu voie bună”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite