Serbia, în pragul falimentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La bugetul de stat există resurse pentru plata pensiilor şi salariilor doar până în luna august, scrie presa de la Belgrad. Noul guvern susţine că va trebui să se împrumute suplimentar, din cauza situaţiei dezastroase din economie, lăsată de precedentul Executiv.

Se preconizează ca o parte din creditul acordat de Federaţia Rusă pentru revitalizarea căilor ferate, care este în valoare totală de 800 milioane dolari, să fie trecută la bugetul de stat şi se va solicita ca o parte din creditul primit de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) de asemenea să fie folosit pentru necesităţi bugetare.

Noul guvern de coaliţie al premierului socialist Ivica Dacici, format în special în jurul partidului naţionalist al şefului statului, Tomislav Nikolici, a obţinut vineri votul de învestitură din partea Parlamentului.

După alegerile legislative de la 6 mai, guvernul lui Ivica Dacici cu 19 portofolii a obţinut votul favorabil a 142 de deputaţi din cei 250 de membri ai parlamentului unicameral al Serbiei, au anunţat surse parlamentare. Şaptezeci şi doi de aleşi au votat împotrivă.

Ivica Dacici, care deţine de asemenea portofoliul de Interne, a anunţat joi seara într-un discurs rostit în faţa Parlamentului că priorităţile sale sunt aderarea la Uniunea Europeană, redresarea economică şi reluarea dialogului cu Kosovo.

Cabinetul său este format din patru vicepremieri, între care şi Aleksandar Vucici, din cadrul formaţiunii prezidenţiale, Partidul sârb al Progresului (SNS), care deţine şi portofoliul Apărării.

Ministerul Afacerilor Externe va fi condus de un independent, Ivan Mrkici, în timp ce Suzana Grubjesici, din cadrul unei mici formaţiuni din coaliţie, Partidul Regiunilor Unite din Serbia (URS), a fost numit vicepremier responsabil cu Integrarea europeană.

Dinarul s-a devalorizat drastic


Dacici a fost desemnat prim-ministru după trei luni de dispute politice, în timp ce dinarul s-a devalorizat la un nivel record şi costurile împrumuturilor au crescut în această ţară unde o persoană activă din patru este în şomaj.

Dinarul sârb a scăzut cu 2,4% luna trecută, la cel mai mic curs de 119,602 dinari pentru un euro, înregistrat joi.

Socialiştii săi revin la putere pentru prima dată după înlăturarea fondatorului partidului, Slobodan Milosevic, acuzat pentru declanşarea războiului civil din anii 1990 care a distrus economia.

Purtător de cuvânt al lui Milosevic în timpul războiului, Dacici a luat în derâdere băncile străine şi încearcă să-l înlăture pe guvernatorul Băncii Centrale, Dejan Soskici, considerându-l vinovat pentru creşterea datoriilor mai multor banci la care statul este acţionar.

Slăbirea monedei naţionale şi creşterea volumului creditelor neperformante ar putea necesita creşteri de capital în cazul a cel puţin şapte bănci, anunţa Banca Centrală a Serbiei pe data de 16 iulie, când Sokici a refuzat să demisioneze.

Guvernul de la Belgrad a promis să reia negocierile cu Fondul Monetar Internaţional şi cu Banca Mondială şi să se integreze rapid în Uniunea Europeană. FMI a suspendat în luna februarie un acord de tip preventiv în valoare de 1,3 miliarde de dolari după ce fosta administraţie a depăşit ţintele de îndatorare şi de deficit bugetar.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite