Seul: Coreea de Nord vrea „denuclearizare totală”

Seul: Coreea de Nord vrea „denuclearizare totală”

FOTO Reuters

Preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, susţine că Phenianul şi-a exprimat dorinţa de a avea o „denuclearizare completă” a peninsulei, fără a pune condiţii premergătoare, cum ar fi cea a retragerii trupelor americane, relatează The Guardian.

Ştiri pe aceeaşi temă

Declaraţia, încă neconfirmată de Coreea de Nord, precede summitul de pe 27 aprilie, între liderii celor două state, ce va fi urmat şi de o întâlnire între dictatorul de la Phenian şi preşedintele american.

Miercuri, Trump a declarat că îşi doreşte să-l întâlnească pe Kim Jong-un, în săptămânile care urmează, dar a precizat şi că este pregătit să renunţe la întrevederi, dacă acestea nu vor fi productive.

Cea mai importantă întrebare care s-ar putea pune la orice summit dintre Trump şi Kim este dacă liderul nord-coreean este dispus să renunţe la politica armelor nucleare şi ce va aştepta de la SUA, în schimbul acestei decizii.

Preşedintele sud-coreean le-a spus reporterilor că vecinii de la nord „nu au pus nicio condiţie pe care SUA sa nu o poată accepta, cum ar fi retragerea trupelor americane de pe teritoriul Coreei de Sud. Tot ceea ce vor este încetarea politicilor ostile contra lor, urmate de o garanţie a securităţii”.

Robert Wood, trimisul oficial al SUA la conferinţa legată de dezarmare, găzduită de ONU, a spus că ţara sa va menţine presiunea pentru denuclearizare asupra Coreei de Nord. Acesta a mai precizat într-o conferinţă de presă susţinută joi, că Statele Unite consideră că disponibilitatea Phenianului de a trata problema denuclearizării este binevenită şi că summitul ce va avea loc la sfârşitul lunii mai sau începutul lunii iunie va fi unul foarte important.

Între timp, Uniunea Europeană a impus interdicţii de călătorie şi a îngheţat bunurile a patru persoane suspectate de „practici financiare înşelătoare”, făcute în beneficiul programului nuclear al Coreei de Nord.

Nu a existat niciodată un summit între un preşedinte american în funcţie şi un lider nord-coreean, deşi Bill Clinton a fost foarte aproape de o întâlnire cu tatăl lui Kim, Kim Jong-il, la sfârşitul anilor 2000.

„După cum ştiţi, ma voi întâlni cu Kim Jong-un în săptămânile care vin, pentru a discuta denuclearizarea peninsulei coreene. Să sperăm că întâlnirea va fi un succes.”  a declarat preşedintele Trump, în faţa jurnaliştilor.

De-a lungul anilor, Coreea de Nord a susţinut că ar lua în considerare renunţarea la programul său nuclear, dacă SUA şi-ar retrage trupele din Coreea de Sud.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: