Semnal de la Berlin: Zona euro ar putea suporta ieşirea Greciei din uniunea monetară

Într-un interviu publicat astăzi de „Rheinischen Post", ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schäuble, afirmă că „zona euro ar putea suporta ieşirea Greciei din uniunea monetară, deoarece sistemul este mult mai rezistent decât în urmă cu doi ani".

Ştiri pe aceeaşi temă

„Ne dorim ca Grecia să rămână în zona euro. Dar trebuie să vrea să-și îndeplinească obligațiile. Noi nu putem să forțăm pe nimeni. Europa nu se va prăbuși așa ușor", a afirmat Schäuble, notează EUobserver.com, preluând o parte din interviu.

„Am învăţat multe în ultimii doi ani şi am construit mecanisme de protecţie. Pericolele de contaminare pentru celelalte ţări din zona euro s-au redus, iar zona euro a devenit mult mai rezistentă în ansamblul său", a adăugat ministrul german de Finanțe.

Potrivit lui, criza a arătat că, atunci când trebuie să se acţioneze repede, „Europa poate acţiona repede. Ideea că nu suntem în stare să reacţionăm pe termen scurt faţă de o situaţie neprevăzută este falsă".

Afirmațiile lui Wolfgang Schäuble vin în contextul în care Grecia încearcă, pentru a treia oară în ultima săptămână, să formeze un nou guvern.

Până acum, negocierile au eșuat din cauza faptului că partidele care promovează politicile de austeritate, cerute de Uniunea Europeană și de Fondul Monetar Internațional, nu au reușit să-și găsească parteneri de guvernare.

La alegerile legislative de la 6 mai, electoratul a sancționat dur partidele care promovează măsurile cerute de UE și FMI, votând cu formațiuni care s-au declarat împotriva austerității.

Germania a avertizat în repetate rânduri Grecia că trebuie să urmeze calea reformelor asumate în cadrul pachetelor de ajutor financiar de la creditorii internaționali.

Un sondaj de opinie realizat în Germania arată că 73% din cetăţeni se pronunţă pentru ieşirea Greciei din zona euro, notează Agerpres.

Conform acestui studiu, făcut de institutul „Toluna und Thöring Heer & Partner", 60% din germani consideră o ameninţare pentru euro semnalele împotriva politicii de strictă economisire care au apărut atât în Grecia, cât şi în Franţa după recentele alegeri.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările