Secvenţa genetică a noului coronavirus a fost descifrată de un grup de cercetători. Situaţie disperată la Wuhan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Masca sanitară, o măsură minimă de protecţie faţă de noul virus FOTO EPA-EFE
Masca sanitară, o măsură minimă de protecţie faţă de noul virus FOTO EPA-EFE

La doar zece zile de la confirmarea primului caz de infectare cu 2019-nCoV la Wuhan, în China, un grup de cercetători a reuşit să decodeze secvenţa genetică a virusului fatal.

Secvenţa genetică a coronavirusului 2019-nCoV a fost postată, în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, într-un fişier cu acces gratuit pentru orice cercetător interesat să o studieze.

Munca pentru decodarea ei a durat aproape zece zile: un efort comun şi fără precedent, relatează „The Washington Post“.

Andrew Mesecar, profesor de biologie structurală a cancerului la Purdue University, a anunţat sâmbătă dimineaţă că laboratorul pe care îl coordonează a început deja să examineze secvenţa de ADN. Aceasta seamănă izbitor cu cea a sindromului respirator acut (SARS). În 2003, SARS a pus în alertă întreaga lume. Plecat în noiembrie 2002 din Guangdong, o provincie din sudul Chinei, SARS a afectat 8.346 de persoane din 30 de ţări, majoritatea victimelor şi pacienţilor înregistrându-se în China (348 de morţi din 5.900 de cazuri) şi Hong Kong (204 morţi din 1.654 de cazuri). Cea mai afectată ţară non-asiatică a fost Canada, cu 44 de decese din 251 de cazuri depistate. România a înregistrat un singur caz de îmbolnăvire, dar fără consecinţe tragice. În total, 646 de persoane au murit în lume din cauza SARS.

Secventa genetica a coronavirusului din Wuhan FOTO ncbiinsights.ncbi.nlm.nih.gov

Secvenţa genetică a coronavirusului plecat din Wuhan FOTO ncbiinsights.ncbi.nlm.nih.gov

În China, autorităţile au luat măsuri drastice împotriva răspândirii noului virus.

Vineri, în ajunul Anului Nou Chinezesc, Beijingul a decis închiderea templelor, a Oraşului Interzis şi a unei părţi din Marele Zid. Totodată, a instituit carantină pe un perimetru locuit de 40 de milioane de persoane. În plus, a dispus construcţia unui spital în numai şase zile pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu 2019-nCoV.

Un spital cu 1000 de patturi va fi construit in 10 zile în provincia Wuhan din China. FOTO EPA-EFE

Un grup de muncitori lucrează la construcţia unui spital pentru tratarea pacienţilor de 2019-nCoV FOTO EPA-EFE

La Wuhan, medicii se simt epuizaţi şi avertizează că sunt slab aprovizionaţi.

Patru medici din Wuhan au declarat pentru CNN, sub protecţia anonimatului, că lucrează zi şi noapte şi au acumulat frustrări pe fondul epuizării. Ei spun că au nevoie de mai multe haine de protecţie şi măşti sanitare, actualele rezerve ajungând numai pentru trei-patru zile. „Parcă am intra în luptă fără armură“, a menţionat unul dintre ei. Un medic din Wuhan, Liang Wudong (foto mai jos), a murit deja din cauza virusului.

Medic din Wuhan decedat din cauza noului coronavirus FOTO @PDChina/ Twitter

Liang Wudong FOTO @PDChina/ Twitter

În China, bilanţul victimelor creşte rapid, ajungând la 41 de morţi şi aproape 1.300 de persoane infectate. Cazuri de îmbolnăvire au fost constatate şi în trei ţări non-asiatice: Australia (4), Franţa (3) şi Statele Unite (2).

Joi, după o reuniune de urgenţă, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decis că este vorba despre o urgenţă pentru China şi că este „prea devreme” să declare urgenţă globală de sănătate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite