Secretul lui Polichinelle. Cum s-a dotat Israelul cu bomba atomică chiar sub nasul americanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Complexul Dimona FOTO AFP
Complexul Dimona FOTO AFP

Oficial, Israelul nu dispune de bombe atomice. Statul evreu nu este semnatar al Tratatului de Neproliferare a Armamentului Nuclear şi nici nu este vizat de verificări din partea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA). Şi totuşi, toată lumea ştie că israelienii deţin arme nucleare.

Oficial, Israelul nu dispune de bombe atomice. Statul evreu nu este semnatar al Tratatului de Neproliferare a Armamentului Nuclear şi nici nu este vizat de verificări din partea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA). Şi totuşi, toată lumea ştie că israelienii deţin arme nucleare încă din 1967, iar francezii i-au ajutat să le obţină chiar sub nasul americanilor, relatează Slate.

Programul nuclear israelian a fost lansat în 1949, la iniţiativa premierului de la acea vreme David Ben Gurion. Dornice să evite cu orice preţ nuclearizarea Orientului Mijlociu, Statele Unite s-au opus public acestui program şi au încercat să-l împiedice. Aşadar, Washingtonul a făcut presiuni pentru a inspecta periodic complexul Dimona, din Deşertul Negev, suspectând că acesta era folosit şi pentru dezvoltarea unui program atomic militar, nu doar a unei centrale nucleare.

Americanii au efectuat mai multe vizite la Dimona în perioada 1961-1964 şi au conchis că israelienii nu aveau capacitatea de a produce o armă nucleară „în doi sau trei ani”. Conform Comisiei pentru Energie Atomică a Statelor Unite (AEC), Dimona nu dispunea mai ales de o uzină chimică de procesare a uraniului, indispensabilă pentru extragerea plutoniului necesar fabricării unei bombe atomice.

Dublul joc al francezilor

Odată cu formularea acestei concluzii, israelienii s-au arătat tot mai reticenţi faţă de inspecţiile americanilor. În 1965, premierul Levi Eshkol a acceptat într-un final o vizită sub egida AEC, dar într-un cadru foarte restrâns. Experţii AEC au avut la dispoziţie doar zece ore pentru verificări. În plus, li s-a prezentat o sală falsă sală de control.

Convinşi că ceva nu este în regulă, numeroşi experţi au alertat în repetate rânduri administraţia americană. Mai multe indicii contribuiau la alimentarea suspiciunilor, cum ar fi „extinderea în secret” a complexului Dimona, achiziţionarea unor cantităţi mari de uraniu din Argentina şi plecarea experţilor francezi.

În 1967, surse apropiate dosarului spuneau deja că Israelul deţine arme nucleare. În timp ce toată lumea vorbea, Israelul se abţinea de la comentarii. În 1986, Francis Perrin, fost comisar francez pentru energie atomică, a dezvăluit pentru „Sunday Times” că Dimona a fost conceput „încă de la început” pentru dezvoltarea de arme nucleare.

Conform unei relatări din publicaţia israeliană „Haaretz” pe această temă, americanii au fost induşi în eroare în principal prin micile secrete al francezilor, care ar fi ascuns date despre asistenţa tehnică furnizată şi materialul livrat Israelului. Ajutorul oferit de francezi în deceniul 1950 - 1960 a fost determinant pentru dezvoltarea programului nuclear israelian, remarcă „Haaretz”.

Potrivit experţilor în domeniu, Israelul ar dispune în prezent între 100 şi 200 de focoase nucleare. Totodată, armata israeliană deţine toate tipurile de avioane care pot lansa arme nucleare, în special bombardiere americane F-15 şi F-16.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite