Secretele din războiul dronelor: nici măcar Casa Albă nu ştie numărul civililor omorâţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre dronele utilizate de administraţia Obama FOTO Shutterstock
Una dintre dronele utilizate de administraţia Obama FOTO Shutterstock

Oficialii guvernamentali pretind că „maşinile ultraprecise de ucis“ nu ratează niciodată ţintele. Grupurile externe, însă, spun că ele sunt acoperite cu sângele copiilor.

De fapt nimeni nu are nicio idee despre cât de mulţi militanţi şi cât de mulţi oameni inocenţi  au fost măcelăriţi de dronele de război ale Statelor Unite ale Americii, ce survolează din Pakistan până în Somalia, relatează „Wired“.

Nici guvernul american şi nici agenţiile independente nu au suficienţi oameni la sol pentru a constata adevăratele distrugeri pe care le aduc aceste avioane de război. Cele mai multe dovezi privind numărul morţilor vin din partea zvonurilor pe care soldaţii locali le împărtăşesc unor reporteri străini.

Aceasta este una dintre multele concluzii dintr-un nou raport despre războiul aerian care nu prea se încadrează în poveştile dominante despre drone, fie ele pro sau contra. Interviurile luate câtorva sute de oameni din nord-estul Pakistanului (unul dintre epicentrele atacurilor cu drone) oferă o viziune de ansamblu asupra impactului pe care îl are cea mai controversată componentă a eforturilor anti-teroriste din cadrul administraţiei Obama, asupra civililor.

În mai, un oficial al administraţiei a declarat pentru „The New York Times“ că numărul victimelor civile ale războiului dronelor era cuprins „între unu şi nouă“. Între timp, Biroul Jurnalismului de Investigaţii estimează că cel puţin 447 de civili au fost ucişi în timpul atacurilor cu drone. Unul dintre costurile implicate în războaiele secrete este acela că „nimeni nu ştie câţi au murit în timpul acestor lovituri ale avioanelor: nici administraţia Obama, nici guvernul pakistanez şi nici presa“.

„Sunt puţini oameni la sol care să investigheze după un atac, aşa că se pot pierde o mulţime de date.“ Impactul dronelor nu se măsoară doar în numărul morţilor. Mai există şi impactul psihologic al zgomotului pe care-l fac avioanele care survolează mereu spaţiul aerian. Un bărbat s-a plâns chiar cu puţin timp înainte de a fi omorât în atacul de pe 17 martie 2011 că vedea zilnic 10 sau 15 drone, iar noaptea îl scoteau din minţi pentru că nu putea dormi.

CIA se bazează pe informaţii locale pentru a ajuta la ghidarea atacurilor, ceea ce sădeşte suspiciune printre aceste comunităţi, şi-i face pe vecini să se întoarcă unul împotriva celuilalt. „Deplasarea dronelor afectează stabilitatea pe termen lung şi duce la o descreştere a capacităţii localnicilor de a răspunde iniţiativelor societăţii civile ce cultivă stabilitatea, democraţia şi moderaţia şi creşte vulnerabilitatea oamenilor la recrutările de rebeli“, se mai arată în raportul citat.

Natura ascunsă a campaniei dronelor produce dezechilibre ciudate în modalităţile în care cetăţenii sunt trataţi de la o zonă de război la alta. Dacă o dronă lansează o bombă deasupra casei unui civil în Afganistan, ofiţerii americani îi oferă acestuia un fel de compensaţie financiară pentru pierderea survenită. Chiar dacă nu este mult, reprezintă o recunoaştere a daunei provocate.

Dar dacă o bombă e lansată deasupra unei case dintr-un cartier din Pakistan, proprietarul nu va primi nimic, pentru că nu există niciun ofiţer american în vecinătate care să aducă o recompensă financiară sau psihologică.

Raportul include şi mărturia lui Usman Wazir, care „vindea fructe când un proiectil i-a lovit casa, omorându-i soţia, fratele mai tânăr, fiul său de 15 ani şi fiica în vârstă de 13 ani“. A dorit să fie despăgubit, dar „nu există niciun proces cunoscut în Pakistan, Yemen sau Somalia la care să apeleze pentru compensaţie...Secretul care înconjoară programul dronelor cât şi zonele inaccesibile în care se desfăşoară operaţiunea, astfel încât să nu fie despăgubite prea multe persoane, a dus la enervare, disperare şi chiar ură împotriva propriului guvern sau împotriva SUA.“

Uneori, cei inocenţi prinşi în atacul dronelor, sunt pedepsiţi de două ori. Despre drone se spune că sunt extrem de precise, ceea ce duce la concluzia că oricine s-a aflat în bătaia ţintei este rău. „Victimele au de-a face cu dubla povară de a suferi de pe urma atacului în sine şi de a-şi dovedi nevinovăţia“, conform raportului.

Atacurile avioanelor de luptă, o piesă centrală a administraţiei Obama în eforturile contra terorismului, declanşează opinii aprinse în SUA. Asta ar şi trebui să se întâmple de fapt: luptele ar trebui dezbătute, dar menţinând secret războiul dronelor, administraţia Obama şi aliaţii săi străini reprimă bazele oricărei discuţii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite