Secretele spionajului chinez: un spion a dezvăluit interferenţele Chinei în guvernele străine: „Dacă mă întorc, sunt mort“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un spion chinez care a cerut azil în Australia a dezvăluit eforturile extraordinare ale Chinei de a interveni în guvernele străine.

Wang „William“ Liqiang a fost unul dintre operatorii de informaţii ai Partidului Comunist Chinez (PCC), jucând un rol cheie în interferenţa ţării asupra politicilor din Hong Kong şi Taiwan din 2014.

Într-un interviu acordat ziarului The Age, spionul în vârstă de 27 de ani a dezvăluit cum a făcut parte dintr-o schemă extrem de elaborată pentru a lupta împotriva mişcărilor pro-democraţie, infiltrându-se în mass-media locală sau în reţelele de studenţi şi a oferit detalii despre interferenţa Beijingului în Hong Kong, Taiwan şi Australia. 

Liqiang a descris în detaliu modul în care a vizat organizaţiile din universităţile din Hong Kong, atrăgând studenţii cu oportunităţi şi „favoruri mărunte” în schimbul muncii lor.

„Am schimbat idei cu ei şi am aflat cum gândesc, apoi i-am influenţat cu patriotism, îndrumându-i să iubească ţara, să iubească Partidul şi liderii noştri şi să lupte din nou împotriva acelor activiţi de independenţă şi democraţie din Hong Kong", a spus el.

De asemenea, transfugul a declarat că a fost implicat personal în răpirea unuia dintre cei cinci librari disidenţi din Hong Kong care au dispărut misterios înainte de a reapărea în detenţie în China continentală. Eforturile lui Liqiang ar fi ajuta în mod eficient China să menţină o influenţă politică puternică în statele suverane în care mişcările pro-democraţie sunt în creştere.

Operaţiunea spionului a asigurat menţinerea unui anumit nivel de influenţă şi în presă, prin infiltrarea unor oameni pro-Partidul Comunist Chinez la staţiile de ştiri. 

În Taiwan, unde a ajuns cu o identitate falsă şi cu un paşaport falsificat sud-coreean, obiectivul său a fost să recruteze agenţi locali pentru amestec în alegerile municipale din 2018 şi în cele prezidenţiale din ianuarie viitor, la care candidează pentru realegere preşedinta Tsai Ing-wen, al cărei partid susţine independenţa insulei. Liqiang a descris cum a construit o „armată cibernetică” de studenţi pentru a cenzura ştiri şi pentru a modela opinia politică în favoarea Chinei. 

„Dacă voiam să atacăm pe cineva, îi închideam pagina de Facebook”, a spus el, explicând că foloseau adrese IP false pentru a livra mesaje anti-democraţie.

Liqiang a spus că a ajuns să se implice în operaţiunea ascunsă după ce a a aplicat pentru un loc de muncă la compania de investiţii China Innovation Investment Limited (CIIL) din Hong Kong, condusă de CEO-ul Xin Xiang. La vremea respectivă, credea că face un serviciu ţării sale ca patriot, nu ca spion.

Cei cinci ani în care a lucrat pentru unul dintre cele mai puternice regimuri din lume s-au încheiat după ce a primit ordin să renunţe la identitatea sa pentru a lucra ca spion în Taiwan, înainte de alegerile din 2020.

Liqiang a început să aibă îndoieli cu privire la ideea de a-şi consacra viaţa muncii de spionaj după ce a ajuns la Sydney la începutul acestui an, pentru a-şi vizita fiul şi soţia, care studiază la universitate.

El a decis să se întâlnească cu un membru al Organizaţiei australiene de securitate (ASIO), iar de atunci, Liqiang a transmis informaţii către contraspionajul australian, deşi este conştient că decizia lui înseamnă că va trebui să trăiască tot restul vieţii cu teama că va trebui să suporte consecinţele.

„Ştiu foarte bine că Partidul Comunist Chinez nu este de încredere. Odată ce mă întorc, sunt un om mort“, declară el într-un extras din emisiunea "60 de minute", care va fi transmisă integral duminică.

    

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite