Secretarul general al NATO: Rusia ar trebui să-şi retragă trupele din Ucraina, Georgia şi Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO  FOTO EPA-EFE
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO  FOTO EPA-EFE

Secretarul general al NATO a prezentat propunerile Alianţei pentru rstabilirea legăturilor cu Rusia. Printre solicitări se află şi retragerea trupelor ruseşti din Ucraina, Georgia şi Republica Moldova.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Rusiei, miercuri seară, să-şi retragă forţele din Ucraina, Georgia şi Republica Moldova. Acesta a formulat propunerile Alianţei pentru restabilirea legăturilor dintre NATO şi Rusia, scrie Digi24.

„Cerem din nou Rusiei să detensioneze imediat situaţia. NATO a compus astăzi propunerile scrise pentru Rusia. Am făcut acest lucru în paralel cu SUA”, a spus secretarul general.

Referitor la relaţiile dintre NATO şi Rusia, Stoltenberg a precizat că „Rusia a tăiat relaţiile diplomatice cu NATO, care ne îngreunează dialogul. Ar trebui să restabilim birourile din Moscova şi Bruxelles. Ar trebui să folosim canalele pentru comunicare existente dintre armate pentru a promova transparenţa şi a reduce riscurile şi să folosim o linie civilă în caz de urgenţe.”

De asemenea, Stoltenberg a subliniat că NATO e pregătită să asculte îngrijorările Rusiei şi să se angajeze într-o conversaţie reală despre menţinerea şi întărirea principiilor fundamentale ale securităţii europene.

„Rusia ar trebui să se abţină de la o poziţie de forţă coercitivă, retorica agresivă şi activităţile maligne direcţionate împotriva Aliaţilor şi a altor naţiuni. Rusia ar trebui de asemenea să-şi retragă forţele din Ucraina, Georgia şi Moldova, acolo unde sunt desfăşuraţi fără consimţământul ţărilor respectie, iar toate părţile ar trebui să se angajeze constructiv în eforturile de a aplana conflictele, inclusiv prin formatul Normandia. În al treilea rând, reducerea riscurilor, transparenţa şi controlul armelor”, a mai spus secretarul general al NATO.

Jens Stoltenberg a declarat că NATO este o Alianţă defensivă şi nu caută o confruntare. „Însă nu putem şi nu vom face compromisuri de la principiile pe baza cărora se află securitatea Alianţei noastre şi securitatea din Europa şi America de Nord. Rămânem angajaţi pe deplin la tratatul nostru fondator şi la angajamentul nostru colectiv încadrat în Articolul 5. Vom lua toate măsurile necesare pentru a apăra şi proteja toţi Aliaţii”.

Vă recomandăm şi: 

Premieră de la terminarea Războiului Rece. Un portavion nuclear american operează sub comandă NATO în Marea Mediterană

Statele Unite au trimis răspunsul la pretenţiile de securitate ale lui Putin

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite