Se multiplică cererile de boicotare a Jocurilor Olimpice de Iarnă 2022 de la Beijing: consecinţe internaţionale

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
a

Dintr-o iniţiativă remarcabilă şi simbolică tocmai prin unicitatea ei, demersul de a boicota o ediţie a a Joscurilor Olimpice în semn de protest pentru că ţara organizatoare încalcă masiv drepturile omului, a devenit un gest comun, aproape reflex, marcând începutul coborârii - eu cred definitive - a sportului în împuţita lume a politicii, cu toate consecinţele care derivă de aici.

Problema este că, indiferent de argumente, s-a ajuns la o implicare a "factorului sportiv" în marile bătălii politice care se desfăşoară acum şi, ca atare, la transformarea din ce în ce mai vizibilă a competiţiilor sportive internaţionale în ocazii pentru demonstrarea unei superiorităţii unei naţiuni sau alteia. Dar şi  ocazie perfectă ca politicienii să mobilizeze o propagandă absolut isterică şi care nu mai are nimic comun nici cu ideea sportivă în sine ca formă de autodepăşire a limitelor corpului şi minţii umane şi nici cu reglementările odinioară păzite cu stricteţe de Comitetul Internaţional Olimpic.

Dacă se păstrează trendul de acum, e posibil ca organizarea întrecerilor spoprtive să înceapă să se facă din ce în ce mai mult pe baza acceptării sau excluderii unor candidaţi proveniţi din ţări prietene sau excluşi deoarece ţările lor de provenienţă sunt clasate ca "indezirabile", cu foruri internaţionale care să ia decizii pe baza unor situaţii politice în continuă schimbare.

Sportul rămăsese unul dintre puţinele domenii în care politizarea excesivă din alte sectoare nu reuşise încă să devină factor dominant dar, aşa cum merg lucrurile, este foarte posibil să se meargă extrem de departe, reflectând fidel sentimentele antagonice din relaţiile politice şi tranferându-la la nivelul opiniei publice.

Dezbaterea în jurul organizării Jocurilor Olimpice de la Beijing din 2022 a devenit un asemenea câmp de luptă în care încep să se declanşeze mari campanii ofensive, strict politice, foarte dure, foarte argumentate şi care deja au o cuprindere globală.

În spţiul european, trebuie să reamintim că există o Rezoluţie cu carcater non-obligatoriu votată de Parmaentul European pe 8 iulie (o puteţi accesa aici, în varianta în limba română) care, printre altele, cere diplomaţiei europene să ia măsurile necesare pentru a boicota JO de iarnă 2022, în favoarea Rezoluţiei exprimându-se 578 de europarlamentari, 29, împotrivă şi cu 73 de abţineri.

Foarte dură Rezoluţie şi care, cu siguranţă, va influenţa deciziile politice din unele State Membre. Astfel, Parlamentul European: "invită Comisia, Consiliul şi statele membre să refuze invitaţiile adresate reprezentanţilor guvernelor şi diplomaţilor de a participa la Jocurile Olimpice de iarnă Beijing 2022, cu excepţia cazului în care guvernul chinez demonstrează o îmbunătăţire verificabilă a situaţiei drepturilor omului în Hong Kong, regiunea uigură Xinjiang, Tibet, Mongolia Interioară şi în alte părţi ale Chinei".

Un boicot diplomatic condiţionat şi în care nu se vorbeşte despre situaţia sportivilor, dar mi se pare foarte greu de crezut că lucrurile se vor opri aici.

x

Ca dovadă, mâine 15 iulie, în Camera Comunelor din Londra va fi dezbătută o moţiune prin care se cere boicot diplomatic împotriva JO Olimpice de iarnă 2022 de la Beijing : "această Cameră este de părere că Jocurile Olimpice de Iarnă 2022 nu ar trebui să fie găzduite de către o ţară acuzată de crime în masă atroce; solicită Guvernului să refuze invitaţiile de a trimite reprezentanţi la Jocurile de Iarnă 2022 , cu excepţia cazului în care Guvernul Republicii Populare Chineze pune capăt atrocităţilor care au loc în regiunea uigură şi ridică sancţiunile impuse unor parlamentari, entităţi şi cetăţeni britanici" . Este un pas în logica unui document anterior aprobat de acelaşi for privitor la situaţia din China şi, după cum vedeţi, adoptă linia demersului european, jucând oricum la mijloc de drum, adică fără să ceară boicotul complet, ceea ce ar fi însemnat interzicerea participării sportivilor.

Dar asta nu înseamnă că măsurile ar fi considerate suficiente de către diferite organisme pentru apărarea drepturilor omului care car, spre exemplu, ca organizaţiile media să-şi asume o formă specială de boicot, transmiţând ceremonia de deschidere şi folosind timpusl de emisie din timpul competiţiilor pentru a vorbi nu atât despre temele sportive, cât pentru a a prezenta încălcările drepturilor omului în China şi Hong Kong. Mai există o posibilitate deschisă, căci Secretarul de Stat american A.Blinken a spus că "se liucrează cu partenerii europeni la un demers comun". În stadiul actual, se prea poate ca despre bicotul diplomatic să fie vorba (atitudine susţinută şi de Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor) :

"Din cauza genocidului aflat în curs, şefii de stat, a merge în China, chiar în momentul în care te aşezi pe scaun, ridică imediat o întrebare: ce autoritate morală vei mai avea din acel moment pentru a putea vorbi despre drepturile omului în orice parte a lumii?"

În datele de până acum, măsurile anunţate sunt oarecum blânde, chiar foarte blânde dacă totul va rămâne la nivelul acţiunilor diplomatice. Dar există acum voci care spun că trebuie să urmărim cu mare atenţie ce se petrece deoarece climatul ar putea degenera bruc peste foarte puţin timp, atunci când expiră termenul dat de Biden pentru ca serviciile de informaţii americane să predea evaluarea lor finală privind provenienţa COVID-19.

Desigur că există posibilitatea ca raportul să confirme teoria producerii de către chinezi a virusului în laboratorul din Wuhan. Caz în care este lar că se vor schimba enorm de multe lucruri pe scena internaţională, este posibil să înceapă o foarte vastă campanie de izolare a Chinei, însoţită de măsuri extrem de intense de retorsiune. Din păcate, în acest caz precis, este inevitabil ca măsurile anunţate acum de boicotare a JO de Iarnă 2022 să fie doar un foarte timid început la ceea ce va fi răspunsul prezumabil extrem de furios şi îndreptăţit al comunităţii internaţionale. Producând o umilire cum China n-a mai suferit în istorie şi la care nimeni nu ştie cum şi dacă va putea rezista.

JO de Iarnă? Atunci, da, absolut limpede, răspunsul comunităţii internaţionale va fi majoritar ultra-negativ.

P.S. Ar mai fi un punct de care n-am vorbit: părera sportivilor. Dar, în asemenea cazuri, cine stă să-i întrebe ceva?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite