Scurgere stânjenitoare: britanicii au pregătit planuri de influenţare a lui Donald Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diplomaţia britanică a fost pusă într-o situaţie stânjenitoare după scurgerea unei note a ambasadorului său la Washington, în care acesta explică în ce fel ar putea fi influenţat preşedintele ales al Statelor Unite Donald Trump.

Potrivit The Sunday Times, Sir Kim Darroch a transmis în primele ore ale zilei de 9 noiembrie o telegramă la Londra în care sugerează că Marea Britanie este cea mai bine plasată ţară din lume pentru a ghida politica externă a Americii lui Donald Trump.

„Ambasadorul îl descrie pe Donald Trump ca pe un om «deschis influenţei britanice», cu condiţia ca (premierul, n. red.) Theresa May să lanseze o ofensivă diplomatică pentru a-l cuceri“, scrie The Sunday Times, potrivit Courrier International.

Mai mult, miniştri britanici, membri ai armatei şi ai serviciilor secrete ar fi întocmit planuri pentru a-l influenţa pe Trump pe teme precum NATO, Iran, Rusia şi migraţia, dezvăluie The Sunday Times, care citează surse guvernamentale.

Scopul lor este ca Marea Britanie să facă în aşa fel încât să profite în cele din urmă de victoria sa şi chiar să-l înduplece în dosarele sensibile.

Donald Trump a luat deja legătura cu Guvernul britanic.

Executivul britanic a anunţat joi după-amiază că premierul Theresa May a purtat o convorbire telefonică cu Donald Trump, iar miliardarul republican a invitat-o să-l viziteze cât mai curând posibil în Statele Unite.

May şi Trump au stabilit de comun acord că relaţia dintre Londra şi Washington este una „extrem de importantă şi specială, fiind foarte important pentru ei să colaboreze pe baza acesteia“, se arată într-un comunicat al Executivului Marii Britanii.

Theresa May a declarat miercuri dimineaţă că aşteaptă cu nerăbdare să lucreze cu noul preşedinte american, după ce l-a felicitat pentru victorie. Liderul britanic a precizat că cele două state vor menţine relaţii „puternice şi vor continua să fie parteneri în comerţ, securitate şi apărare“.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite