Sclavă la Al-Baghdadi: mărturiile unei tinere yazidi despre ultimele luni de viaţă ale liderului ISIS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
al baghdadi

În ultimele sale zile, liderul grupării teroriste Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, era agitat, avea temeri legate de trădători, uneori se deghiza în păstor, alteori se ascundea în subteran şi mereu era dependent de un cerc din ce în ce mai restrâns de confidenţi.

Asociaţii conturează imaginea unui om obsedat de propria sa securitate şi bunăstare, care încearcă să găsească siguranţă în oraşele şi deşertul din estul Siriei, în apropiere de graniţa cu Irakul, spaţiul de mişcare al extremiştilor micşorându-se. În cele din urmă, liderul brutal considerat odată „calif” a părăsit complet fostele zone controlate de  Statului Islamic, pătrunzând pe teritoriu ostil în provincia Idlib din nord-vestul Siriei, care este condusă de rivalii grupului radical, ce au legături cu al-Qaida. Acolo, s-a aruncat în aer în timpul unui raid condus de forţele speciale americane, pe 26 octombrie, asupra complexului său fortificat.

Cel autoproclamat „Calif“, Abu Bakr al-Baghdadi a ţinut ca sclavă, luni de zile, o adolescentă Yazidi şi aceasta a declarat pentru Associated Press că a luat-o cu el în locurile unde se muta, călătorind cu un grup mic de până la şapte  apropiaţi ai liderului ISIS. Acum câteva luni, Baghdadi a delegat cea mai mare parte a puterilor sale unui adjunct, cel mai probabil bărbatul care a fost anunţat de către ISIS ca fiind succesorul său.

Fata Yazidi, care a fost eliberată în urma unui raid american din mai, a spus că al-Baghdadi a încercat prima dată să fugă în Idlib la sfârşitul anului 2017. Adolescenta a povestit că într-o noapte a fost urcată într-unul dintre cele trei vehicule ale unui convoi care-i includea pe liderul SI, soţia sa şi forţele sale de securitate, ce urma să se îndrepte spre provincie. Convoiul a ajuns la o şosea principală, dar s-a întors, aparent temându-se că va fi atacat, a spus fata, care avea 17 ani la acea vreme.

Vreme de aproximativ o săptămână, ei au stat în oraşul Hajin, din nord-estul Siriei, în apropiere de graniţa cu Irakul. Apoi s-au mutat spre nord, în Dashisha, un alt oraş de graniţă din Siria, din interiorul teritoriului Statului Islamic.

Adolescenta Yazidi a stat acolo pentru patru luni, la casa socrului lui al-Baghdadi, un consilier apropiat pe nume Abu Abdullah al-Zubaie. Al-Baghdadi o vizita frecvent, o viola şi câteodată o bătea, a spus fata. Liderul SI se muta doar în timpul nopţii, acoperindu-şi faţa şi întotdeauna însoţit de cinci bărbaţi care se ocupau de siguranţa sa, care i se adresau cu „hajji” sau „şeic”, a mai precizat tânăra. 

„Când îl întrebam ceva, nu-mi dădea un răspuns din cauza motivelor legate de securitate. Nu toţi ştiau unde de află”, a afirmat ea.

În primăvara anului 2018, ea a fost trimisă unui alt bărbat, care a scos-o din Dashisha. Atunci a fost ultima dată când l-a văzut pe al-Baghdadi, deşi i-a trimis o bijuterie drept cadou, a spus adolescenta.

Se pare că în următorul an al-Baghdadi s-a mutat ulterior din loc în loc, în estul Siriei, teritoriul SI micşorându-se pe zi ce trecea cucerit de kurzii susţinuţi de americani. 

În timpul acelei perioade, al-Baghdadi era cu „nervii la pământ”, bănuind că este trădat, a spus cumnatul său Mohamad Ali Sajit, într-un interviu pentru Al-Arabiya, săptămâna trecută. Sajit a fost arestat de către autorităţile irakiene în luna iunie. 

Sajit a spus că mişcările lui al-Baghdadi erau restricţionate, mai ales din cauza faptului că teritoriul controlat de ISIS fusese pierdut. El se plimba cu o vestă sinucigaşă pe el şi chiar dormea cu una în apropiere şi le cerea şi consilierilor săi să facă acelaşi lucru. Nu folosea niciodată un telefon mobil; doar consilierul lui, Abi Hassan al-Muhajer folosea unul.

Stresul a agravat diabetul de care suferea liderul ISIS şi trebuia să-şi monitorizeze constant glicemia şi să-şi administreze insulină. Al-Baghdadi nu a postit în timpul lunii sfinte a Ramadanului şi i-a forţat şi pe consilierii lui să nu postească, a spus Sajid. El a mai afirmat că uneori al-Baghdadi se deghiza în păstor.  

Oficialii americani au spus că nu ştiu când a ajuns al-Baghdadi în Idlib, dar au adăugat că acesta a ales locaţia pentru că era ultimul teritoriu care rămăsese în afara controlului Guvernului sirian. 

Al-Baghdadi s-a ascuns într-un complex fortificat din satul Barisha, la aproximativ 5 kilometri de graniţa cu Turcia. Ca multe dintre localităţile de graniţă din Idlib, este plin de oameni dislocaţi din diferite părţi ale Siriei şi este administrat de Hayat Tahrir al-Sham, un grup militant afiliat cu al-Qaida şi rival al ISIS.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite