Schimbul de replici între Australia şi Franţa continuă: „Poate nu suntem chiar aşa de prieteni până la urmă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Submarin / FOTO Shutterstock
Submarin / FOTO Shutterstock

Australia şi-a apărat decizia de a renunţa la un contract de mai multe miliarde pentru cumpărarea de submarine din Franţa în favoarea unui nou pact de securitatea cu SUA şi Regatul Unit. Oficialii francezi continuă să fie furioşi şi să acuze guvernul australian de o adevărată trădare a încrederii.

Premierul australian, Scott Morrison, a respins acuzaţiile conform cărora guvernul său ar fi minţit, spunând că Franţa ar fi trebuit să fie conştientă că Australia urmează să rupă înţelegerea iniţială. Oficialii francezi spus că pactul AUKUS a creat o „adevărată criză” între aliaţi.

Schimbul de replici întins pe mai multe zile a culminat cu rechemarea ambasadorilor francezi din SUA şi Australia în semn de protest.

„Am aflat din presă că cea mai importantă persoana din guvernul australian ne-a ţinut intenţionat în întuneric până în ultima clipă”, a declarat ambasadorul francez în Australia, Jean-Pierre Thebault. „Poate nu suntem chiar aşa de prieteni până la urmă”, a adăugat acesta.

Thebault a declarat că partea franceză a împărtăşit în bună credinţă informaţiile deţinute în privinţa programului de construcţie al submarinelor, dar că nu a primit nicio informaţie despre discuţiile Australiei cu ceilalţi doi aliaţi.

„E o intrigă care are loc de 18 luni. În timpul acesta, noi ne-am asigurat că facem lucrurile cât mai bine cu programul de construire al submarinelor, în cadrul cărora am oferit cele mai bine păzite secrete militare ale noastre. Dar a existat un cu totul alt proiect pe care l-am descoperit mulţumită presei cu o oră înainte de anunţul oficial. Vă puteţi imagina furia noastra - ne-am simţit păcăliţi”, a mai spus Thebault.

Conform noului pact AUKUS, Australia va primi de la SUA şi de la Regatul Unit tehnologia necesară pentru a construi submarine nucleare în vederea contracarării influenţei Beijingului în Marea Chinei de Sud. Pactul a pus capăt unui contract în valoare de 37 de miliarde de dolari semnat de Australia în 2016 prin care Franţa se angaja să construiască 12 submarine convenţionale. 

Şeful guvernului australian a accentuat că înţelege dezamăgirea Franţei, dar că a fost mereu foarte clar în privinţa poziţiei Australiei. „Guvernul francez avea toate motivele să ştie că avem îngrijorări grave şi profunde”, a spus acesta. „În ultimă instanţă, decizia era dacă vom continua cu submarinele în curs de construcţie, la un cost foarte ridicat pentru plătitorul australian de taxe, în contextul în care acestea chiar ar fi fost capabile să îndeplinească rolul pe care aveam nevoie s-o facă”, a adăugat Morrison.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite