Scandaluri de corupţie la nivel înalt în Argentina. Un politician a fost arestat în timp ce ascundea opt milioane de dolari în grădina unei mănăstiri

Scandaluri de corupţie la nivel înalt în Argentina. Un politician a fost arestat în timp ce
ascundea opt milioane de dolari în grădina unei mănăstiri

Jose Lopez (centru) a fost prins după ce un vecin a sunat la poliţie FOTO AP

Un politician şi apropiat al fostei preşedinte a Argentinei Cristina Fernandez Kirchner a fost arestat, marţi, în timp ce încerca să ascundă saci conţinând aproximativ opt milioane de dolari în grădina unei mănăstiri de lângă Buenos Aires, relatează „Le Figaro“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fostul secretar al Ministerului Lucrărilor Publice José Lopez, 55 de ani, a fost prins în flagrant delict de către poliţişti în timp ce arunca saci conţinând bani şi bijuterii în valoare de opt milioane de dolari peste gardul unei mănăstiri din oraşul General Rodriguez, situat la 55 de kilometri de Buenos Aires, capitala Argentinei.

Potrivit primarului din General Rodriguez, Dario Kubar, alerta a fost dată de un vecin.

Poliţiştii veniţi la faţa locului au găsit 160 de saci umpluţi cu bijuterii şi bancnote de dolari, euro şi yeni, precum şi o armă de foarte mare calibru în maşina fostului oficial argentinian. Acesta a încercat să se ascundă, dar a fost prins imediat.

„Zici că era o secvenţă dintr-un film poliţist. El va trebui să explice ce făcea cu banii şi cu arma şi să dea socoteală“, a declarat şeful Guvernului argentinian Marcos Peña.

Un călugăr, care a refuzat să-şi dezvăluie identitatea, a recunoscut pentru postul de radio Majul 910 că Lopez venea uneori la mănăstire.

„Este un om foarte bun, dar foarte nebun. Astăzi, a venit pe jumătate nebun şi a spus: «vor să mă fure, vor să mă fure». L-am întrebat de ce. El mi-a răspuns: «pentru că am furat bani pentru a vă ajuta». Nu ne-a dat bani niciodată. Venea o dată pe an şi ne ajuta dându-ne ceai, cafea, dar niciodată bani“, a declarat călugărul.

Timp de 12 ani, între 2003 şi 2015, José Lopez a fost mâna dreaptă a ministrului Julio de Vido, un om de bază al precedentei puteri.

El a fost inculpat de îmbogăţire pe căi ilegale, fraudă cu fonduri ale administraţiei publice, spălare de bani, abuz de autoritate şi posesie ilegală de armă.

José Lopez este ultimul fost oficial menţionat în scandalurile de corupţie implicând apropiaţi ai soţilor Nestor şi Cristina Kirchner, care au condus pe rând Argentina între 25 mai 2003 - 10 decembrie 2007, respectiv 10 decembrie 2007 - 9 decembrie 2015.

La 2 aprilie, fostul secretar al Transporturilor Ricardo Jaime a fost închis pentru corupţie, apoi, trei zile mai târziu, milionarul Lazaro Baez, care a obţinut numeroase contracte pentru lucrări publice în perioada 2003 - 2015, a fost arestat pentru spălare de bani.

Cristina Kirchner a fost de asemenea citată, alături de fostul ministru al Economiei Axel Kicillof, pentru deturnări de fonduri de la Banca Centrală.

Vizată de atacurile actualei puteri, tabăra kirchneristă îi reaminteşte frecvent actualului şef de stat Muricio Macri, aflat la putere din decembrie anul trecut, că numele său a apărut în scandalul Panama Papers.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările