Scandal sexual la nivel înalt în lumea religioasă din Israel

Scandal sexual la nivel înalt în lumea religioasă din Israel

Rabinul Elon, după aflarea condamnării FOTO Haaretz

Rabinul Mordechai Elon, o figură proeminentă a comunităţii religioase din Israel, a fost condamnat pentru atentat la pudoare şi hărţuire sexuală a unui minor, de către o instanţă judecătorească din Ierusalim, după un scandal de ani de zile care a zguduit lumea religioasă evreiască. Elon riscă şapte ani de închisoare pentru faptele sale.

Acuzaţiile aduse rabinului Elon au declanşat o adevărată furtună în societatea naţional-religioase, a cărui lider era acesta, până a ieşit la iveală scandal​ul gesturilor sexuale faţă de elevii săi de la şcolile talmudice. Mai mult, procesul a adus în atenţia publicului problemele grave ale unei lumi ascunse, rezervată exclusiv bărbaţiilor.

Cei doi martori principali din proces, victimele cunoscute sub numele de Aleph şi Bet, susţin că au fost pipăiţi, sărutaţi şi atinşi în moduri nepotrivite în timpul unor întâlniri private cu rabinul. Incidentele au avut loc în 2003 şi 2005, iar Elon a fost condamnat doar într-unul dintre cazuri.

Rabinul Elon, decanul prestigioasei instituţii Yeshivat Hakotel, a negat acuzaţiile în tot acest timp. Susţinătorii lui afirmă că el obişnuia să dea îmbrăţisări calde studenţilor săi, şi susţin că incidentele din timpul întâlnirilor cu cei doi băieţi au fost interpretate greşit.

In Israel a fost fondat un ONG, Tankana Forum, de către proeminenţi lideri religioşi pentru a combate hărţuirea sexuală în rândul comunităţii religioase. Forumul este cel care a adus în atenţia publicului acuzaţiile împotriva lui Elon.

Conform procurorilor, în ianuarie 2003, rabinul Elon ar fi avut o întrevedere privată în biroul său de la Yeshivat Hakotel cu un student, Bet, care îşi pierduse un prieten într-un accident auto în acea zi şi voia consiliere.

În timpul întâlnirii, Elon l-ar fi îmbrăţisat pe Bet, l-ar fi tras aproape şi l-ar fi sărutat pe gât. Incidente similare s-ar fi petrecut mai târziu în acea zi şi din nou câteva săptămâni mai târziu.

În iulie 2005, au apărut acuzaţii din partea altui minor, Aleph, care îşi aranjase o întâlnire cu rabinul pentru a discuta nişte probleme de familie. În timpul întrevederii, Aleph susţine că a fost forţat de Elon să stea în poala sa, care l-ar fi atins în mod indecent pe cap, burtă şi pe picioare. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: