Sarkozy şi Cameron, acuzaţi de colonialism

La nici două zile după ce preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi premierul britanic, David Cameron, şi-au încheiat vizita în Libia, purtătorul de cuvânt al liderului libian Moammar Gaddafi i-a acuzat pe cei doi lideri că „vor să transforme Libia într-un fief al Occidentului".

Ştiri pe aceeaşi temă

„Franţa încearcă să-şi întărească reţeaua de agenţi în Libia, iar Marea Britanie să-şi favorizeze politicienii care-i sunt aliaţi", a afirmat Moussa Ibrahim, purtătorul de cuvânt al lui Muammar Gaddafi. „Sarkozy şi Cameron vor să transforme Libia într-un fief al Occidentului", a mai spus Ibrahim. Tot acesta este de părere că vizita celor doi inaugurează „proiectul de colonizare a Libiei şi constituie anunţul oficial al debutului aplicării sale".

Ibrahim a mai precizat, în stilul colonelului Gaddafi, că şeful statului francez şi premierul britanic „se grăbesc să culeagă roadele căderii oraşului Tripoli". Pe de altă parte, vizita lui Nicolas Sarkozy şi a lui David Cameron la Tripoli este considerată de comentatori „istorică". Cameron a promis Consiliului Naţional de Tranziţie din Libia un ajutor în valoare de peste 600 de milioane de lire sterline. „Vă vom ajuta să-l capturaţi pe Gaddafi", au mai promis Sarkozy şi Cameron.

Erdogan, după Sarkozy

Capitala Libiei a primit, ieri, o altă vizită importantă : a premierului turc Recep Erdogan, întâmpinat, ca şi „predecesorii" săi ca un erou. Între timp, forţele Consiliului Naţional de Tranziţie au atacat oraşul Sirte şi au pătruns în Bani Walid, ambele considerate fortăreţe ale „colonelului". După mai bine de şapte luni de ciocniri, forţele anti-Gaddafi, susţinute de avioane NATO, controlează cea mai mare parte a teritoriului libian, ca şi centre petrolifere şi capitala Tripoli. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările