Să vorbim despre sex !

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Să vorbim despre sex !
Să vorbim despre sex !

Fie că recunoşti, fie că nu, viaţa sexuală este o chestiune care te interesează. Căci a fi mai informat în această privinţă înseamnă adesea mai multă satisfacţie. Nu uita însă că, pe lângă plăcerea oferită, sexul este şi un „medicament” fără efecte adverse, dacă ţinem cont de beneficiile demonstrate  pe care le are asupra sănătăţii.

Viaţa sexuală regulată are o serie de avantaje pentru sănătate, deloc de neglijat. Astfel, partidele de amor te feresc de boli de inimă, de cancer de prostată, de dureri de cap, cresc imunitatea, ţinând departe răcelile şi alte infecţii, ajută la pierderea unor kilograme în plus, asigură un somn odihnitor, alungă stresul şi menţin o stare de spirit bună.

Nu în ultimul rând, activitatea sexuală te menţine tânăr, pentru că stimulează circulaţia sanguină, favorizând regenerarea naturală a pielii. Un simplu act sexual pune în mişcare fiecare grupă musculară şi favorizează oxigenarea corectă a plămânilor şi a inimii, la fel ca în timpul unei şedinţe de aerobic. Partidele de sex de dimineaţă, de trei ori pe săptămână, pot scădea riscul de atac de cord sau de atac cerebral.

Durata ideală: între 7 şi 13 minute

Un contact sexual ideal ar trebui să aibă o durată cuprinsă între 7 şi 13 minute, sunt de părere sexologii americani şi cei canadieni. Astfel, dacă durata de 3 - 7 minute dintre penetrare şi ejaculare este „potrivită”, cea de 7 - 13 minute este „de dorit”.

Dimpotrivă, un contact cu o durată de până la două minute este prea scurt, în timp ce unul de o jumătate de oră este prea lung. Cercetătorii au demontat mitul conform căruia un act sexual de calitate ar trebui să dureze cât mai mult. De asemenea, oamenii de ştiinţă accentuează faptul că, pentru a ajunge la orgasm,  femeile au mai multă nevoie de stimulare erotică decât bărbaţii.

Vara suntem mai activi sexual

Gradul de atracţie faţă de sexul opus este considerabil mai mare vara, în comparaţie cu celelalte anotimpuri. Una dintre posibilele explicaţii este că în sezonul cald se intensifică activitatea anumitor formoni, substanţe considerate adevăraţi „magneţi” sexuali.

Aceşti hormoni acţionează ca mesageri chimici, iar prezenţa lor este percepută mai ales la nivelul cavităţii nazale. Se consideră că atracţia bazată pe influenţa acestor substanţe este inconştientă (de unde şi expresia „iubirea este oarbă”).

Creierul, primul organ sexual

image

Prezervativul asigură protecţie faţă de bolile cu transmitere sexuală



Creierul, centrul tuturor emoţiilor şi gândurilor, este totodată şi locul de operare pentru o reţea complexă de neurotransmiţători şi de hormoni implicaţi, printre altele, în dorinţa sexuală. Creierul dirijează excitaţia sexuală şi controlează secreţia unor hormoni precum testoste­ronul, care stimulează apetitul sexual. Hormon masculin, testos­teronul este produs şi la femei în cantitate mai mică.

Alţi hormoni implicaţi în dorinţa erotică sunt estrogenul (sensibilizează zona genitală), progesteronul (relaxează) şi prolactina (secretată în exces, prolactina scade dorinţa sexuală).

Protecţia, necesară de la primul contact

Tot mai mulţi adolescenţi, inclusiv din România, aleg să îşi înceapă viaţa sexuală din ce în ce mai devreme, arată cele mai recente studii. Medicii atrag atenţia că este necesară folosirea prezervativului încă de la primul contact sexual, pentru a evita riscul apariţiei unei sarcini sau cel al contractării unor boli cu transmitere sexuală, precum HIV, Chlamydia sau sifilis.

De asemenea, lipsa protecţiei poate duce şi la contractarea cu unele papilomavirusuri umane (HPV), responsabile de apariţia cancerului de col uterin.

Cum este viaţa sexuală la...

...20 de ani: sub „atacul” hormonilor

Din cauza creşterii nivelului de testosteron, hormon considerat adevărat „carburant” sexual, băieţii au frecvent vise erotice, materializate sau nu. Fetele sunt preocupate mai ales să îşi canalizeze sexualitatea pentru
a-şi seduce partenerul.

...20 – 30 de ani: schimb de experienţă

image



Între aceste vârste, femeile par să prefere discuţiile despre sex, spre deosebire de bărbaţi, care trec mai repede la „fapte”. Bărbaţii trebuie să ţină cont de faptul că partenerele lor au mai multă nevoie de preludiu decât ei.

...30 – 40 de ani: maturizare erotică

Mai puţin „presaţi” de hormoni, bărbaţii şi femeile pot profita de întreaga experienţă acumulată pentru a-şi oferi reciproc plăcere, multe femei ajungând de-abia acum să trăiască adevăratele orgasme.

...40 – 50 de ani: apogeul sexual

Teoretic, între 40 şi 50 de ani ar trebui ca viaţa sexuală să fie una echilibrată şi armonioasă, mai ales în cazul partenerilor care sunt împreună de mulţi ani, care îşi cunosc dorinţele şi aşteptările sexuale. Însă, tot acum, unii bărbaţi vor să îşi trăiască din nou tinereţea sau să îşi materializeze unele fantezii sexuale („criza bărbatului de 40 de ani”).

...peste 50 de ani: începe regresul sexual

Schimbările hormonale asociate menopauzei şi andropauzei îşi pun amprenta şi asupra vieţii sexuale. Terapiile de substituţie hormonală pot intensifica dorinţa erotică la ambii parteneri.

image

Specialistul nostru
Lena Rusti


psiholog
psihoterapeut


 Atracţia sexuală are diferite explicaţii. Legea atracţiei se bazează pe instinctul nostru de perpetuare şi pe comunicarea hormonală care există între noi. Fiecare persoană devine astfel predispusă în a răspunde hormonal la mediu, alegând partenerul cel mai compatibil.

Atunci când suntem în căutarea unui partener, modul în care interacţionăm este unul special. Fără să ne dăm seama, emitem anumite semnale hormonale care sunt receptate de persoana cu care suntem compatibili şi astfel apare nu doar atracţia sexuală, ci şi dragostea. Psihologic vorbind, atracţia sexuală este o componentă complexă a trăirilor noastre interioare.

Astfel, devenim atraşi de imaginea partenerului, aşa cum este ea construită în mintea noastră. De aceea, de exemplu, se poate întâmpla să fim mereu atraşi de persoana nepotrivită şi să nu înţelegem de ce am căzut din nou în aceeaşi capcană.

5 mituri despre orgasm

Actul sexual  înlătură stresul şi creşte nivelul dopaminei, hormon care întreţine starea de bine

image



«Orgasmul vaginal este mai plăcut în comparaţie cu cel clitoridian.»

FALS. Sexologii au păreri împărţite despre orgasmul vaginal şi cel clitoridian. Astfel, unii susţin că nu există un orgasm vaginal pur, acesta fiind o „conti­nuare” a celui clitoridian. Orgasmul vaginal este supraapreciat pentru că este mai greu de atins, însă ambele tipuri oferă o plăcere intensă.

«În timpul unui act sexual, femeia poate avea mai multe orgasme.»

ADEVĂRAT.  Cinci până la 10 la sută din femei trăiesc orgasm multiplu în timpul aceluiaşi contact sexual. Bărbatul ajunge cel mai des la orgasm în timpul ejaculării. Cu toate acestea, şi bărbaţii pot avea orgasme în absenţa ejaculării, prin controlarea muşchilor pubo­coccigieni, un grup de muşchi pelvieni.

«Femeile au nevoie de mai multă „pregătire” pentru a ajunge la orgasm.»

ADEVĂRAT. Cu cât se acordă o atenţie mai mare preludiului, cu atât sunt şanse mai mari ca femeia să ajungă la orgasm. Se consideră că sunt necesare în jur de 20 de minute de stimulare clitoridiană şi a punctului G pentru ca femeia să obţină plăcerea sexuală. În momentul în care femeia se apropie de punctul culminant, bărbatul nu trebuie să schimbe tehnica sau ritmul mişcărilor, pentru ca partenera să nu rateze orgasmul.

«Poţi să rămâi însărcinată chiar dacă nu ai orgasm. »

ADEVĂRAT. Dacă nu se foloseşte o metodă contraceptivă şi dacă raportul sexual are loc în perioada în care femeia se află la ovulaţie, se poate produce o sarcină, chiar şi în absenţa orgasmului.

«Penetrarea adâncă asigură orgasmul.»

FALS. Cele mai multe femei obţin orgasmul mai ales prin stimulare clitoridiană. De asemenea, în condiţiile în care punctul G se află la trei centimetri de intrarea în vagin, penetrarea adâncă nu înseamnă neapărat atingerea orgasmului.

Cum arată harta plăcerii

Zonele ei: gâtul, buzele şi limba, pavilioanele urechilor, sub ureche, sânii, în special mameloanele, linia mediană a spatelui, burta şi coapsele, organele genitale şi zona înconjurătoare, partea anterioară a coapselor, partea din spate a coapselor.Zonele lui: urechile, buzele, scalpul, pieptul, scrotul, penisul, testiculele, perineul, fesele, anusul.

Vaginul, plin de puncte sensibile

Sexologul francez Gérard Leleu susţine în cartea sa „Tratatul orgasmelor” că vaginul este o adevărată constelaţie de puncte erogene, posedând, pe lângă punctul G, şi alte puncte ale plăcerii, printre care A, C, K, T, N şi P, care produc, de asemenea, o plăcere sexuală intensă. Atingerea lor facilitează obţinerea orgasmului feminin.

Exerciţiile Kegel asigură orgasmul

Gimnastica musculaturii pelviene poate contribui semnificativ la îmbunătăţirea vieţii sexuale. Muşchii care trebuie exersaţi sunt cei implicaţi în procesul urinării. Pentru identificarea acestora, este suficientă încordarea muşchilor ca atunci când se încearcă stoparea urinării. Aceşti muşchi trebuie contractaţi şi relaxaţi alternativ timp de trei-cinci secunde.

Însă rezultatele nu se obţin peste noapte, fiind necesare câte cinci minute de exerciţii, de două ori pe zi. Exerciţiile Kegel sporesc plăcerea contactului sexual atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, fiind recomandate şi în tratarea ejaculării precoce, incapacităţii de a obţine orgasmul (anorgasmia) şi  durerilor din timpul contactului sexual (dispareunia). Acest tip de gimnastică îi poate ajuta pe bărbaţii trecuţi de prima tinereţe să îşi controleze erecţia.

Diabetul afectează libidoul femeilor

image

Testarea glicemiei este esenţială pentru depistarea diabetului

Peste o treime din femeile care suferă de diabet zaharat de tip 1 (insulino-dependent) pot avea probleme cu viaţa sexuală, se arată într-un studiu apărut în publicaţia „Diabetes Care”. Astfel, din cele 652 de participante la studiu, 35 la sută sufereau, după 10 ani, de disfuncţii sexuale cauzate de scăderea libidoului, absenţa orgasmului, durerea din timpul contactului sexual şi excitaţia scăzută.

Şi colesterolul «ucide» dorinţa

Atât la bărbaţi, cât şi la femei, un nivel ridical al colesterolului „rău” poate duce la apariţia unei sensibilităţi scăzute la stimulii sexuali, se arată într-un studiu italian. Astfel, una din două femei cu un nivel ridicat al colesterolului „rău” cunoaşte insatisfacţie din punct de vedere sexual.

Specialiştii consideră că un nivel ridicat al colesterolului îngreunează circulaţia sanguină şi, prin urmare, afectează funcţionarea normală a organelor sexuale. De asemenea, o parte din colesterol este implicată şi în secreţia de hormoni sexuali. La femei, stresul poate duce la creşterea nivelului de colesterol şi la scăderea nivelului estrogenului, hormon care asigură amplificarea dorinţei sexuale.

image

Specialistul nostru
Evelyn Cristescu


medic planificare familială

Cauzele disfuncţiei sexuale pot fi organice (fiziologice) sau psihologice. Bolile cardio-vasculare, diabetul zaharat, depresia, scleroza multiplă, dar şi unele medicamente pot fi cauze ale disfuncţiei sexuale, atât la femeie, cât şi la bărbat.

Există însă şi cauze specifice fiecărui cuplu în parte (date de malforma­ţiile perineale sau vulvare, de naşterile grele şi de infecţii vaginale, în cazul femeii). Abuzul de alcool sau de medicamente poate, de asemenea, determina apariţia disfuncţiilor sexuale.

Eşecurile relaţionale, oboseala şi stresul, educaţia restrictivă şi conflictele din cadrul relaţiei de cuplu pot fi tot atâtea
cauze ale apariţiei disfuncţiei sexuale. Primul pas în tratarea acestor probleme este diagnosticarea corectă a cauzei.

Ce ştii despre disfuncţiile erectile ?

10 la sută din bărbaţi suferă de disfuncţii erectile

image



1La ce vârstă pot surveni?

a. 70 de ani.
b. 65 de ani.
c. 55 de ani.
d. 45 de ani.
e. La oricare dintre aceste vârste.

2Care este cauza apariţiei lor?

a. Efectul advers al unor medicamente.
b. Diabetul.
c. Bolile de inimă.
d. Traumatismele penisului.
e. Toate cauzele enumerate mai sus.

3Care dintre medicamentele următoare le pot favoriza?

a. Medicamentele pentru bolile de inimă.
b. Antihistaminicele.
c. Antidepresivele.
d. Toate medicamentele enumerate mai sus.

4Care dintre deficienţele hormonale de mai jos este asociată cu apariţia lor?

a. De insulină.
b. De adrenalină.
c. De testosteron.
d. De tirotropină (TSH).

5Cât la sută din cazurile de disfuncţii erectile au o cauză fizică?

a. 20 la sută.
b. 30 la sută.
c. 50 la sută.
d. 80 la sută.

6În medie, cât aşteaptă un bărbat înainte de a se trata?

a. Şase luni.
b. Un an.
c. 18 luni.
d. Doi ani.

7Care este cel mai frecvent tratament?

a. Medicamentos.
b. Chirurgical.
c. Injecţii.
d. Implant.

Răspunsuri corecte:

1) e, 2) e, 3) d, 4) c, 5) d, 6) d, 7) a.

Sexul reduce riscul de boală

Cu cât un bărbat face dragoste mai des, cu atât este mai puţin expus riscului de a suferi de probleme erectile mai târziu, se arată într-un studiu finlandez.

Potrivit acestuia, bărbaţii care au mai puţin de un contact sexual pe săptămână prezintă de două ori mai multe riscuri de a suferi de probleme de erecţie, spre deosebire de cei care fac sex mai mult de o dată săptămânal. Raporturile sexuale favorizează circulaţia san­guină de la nivelul penisului, întreţinând funcţiile erectile.

Când e interzis sexul în sarcină

Sângerarea vaginală, riscul de avort spontan sau de naştere prematură, diagnosticarea cu placenta previa (inserarea joasă a placentei în interiorul cavităţii uterine), sarcinile multiple (gemeni, tripleţi), contracţii­le, ruperea prematură de membrane, dilatarea colului uterin sunt câteva dintre situa­ţiile în care activitatea sexuală nu ar trebui să aibă loc.

De asemenea, dacă partenerul este purtător al unei boli transmisibile sexual, precum herpes, Chlamydia sau sifilis, se recomandă abstinenţă sau folosirea prezervativului, pentru că aceste boli pot afecta fătul.

Test pentru ea: Ce risc ai de a suferi de disfuncţii sexuale feminine?

Bifează, dintre afirmaţiile de mai jos, pe cele care crezi că te caracterizează, pentru a afla dacă este posibil să suferi de tulburări sexuale:

1. Nu sunt mulţumită de viaţa mea sexuală.

image


2. Aş vrea să am o viaţă sexuală mai bună.
3. Am observat recent o schimbare în viaţa mea sexuală.
4. Sunt nefericită din cauza vieţii mele sexuale.
5. Interesul meu faţă de viaţa sexuală s-a diminuat.
6. Nu am vise erotice sau fantezii.
7. Nu sunt atrasă de niciun fel de activitate sexuală.
8. Prezint uscăciune vaginală în timpul contactului sexual.
9. Contactele sexuale nu-mi oferă senzaţii de căldură şi furnicături.
10. Nu sunt excitată în timp ce fac dragoste.
11. Am dureri în timpul penetrării.
12. Vaginul mi se contractă, îngreunând penetrarea.
13. Simt durere în timpul penetrării.
14. Penetrarea este dureroasă, dar vaginul este umed.
15. Nu am orgasme.
16. Ajung mai greu la orgasm decât înainte.
17. Orgasmele mele sunt mai puţin intense.
18. Am mai multe dificultăţi sexuale cu partenerul meu decât atunci când îmi excit singură organele sexuale.
19. Cred că sufăr de depresie.
20. Cred că am probleme de ordin psihic.
21. Nu sunt fericită cu partenerul meu.
22. Problemele mele sexuale au început după ce am suferit un traumatism, o operaţie sau de o boală.
23. Am dificultăţi sexuale aproximativ din perioada în care (poţi bifa una sau mai multe variante): am fost însărcinată; am născut; am început să iau anticoncepţionale; am intrat la menopauză; am început terapia de substituţie hormonală
24. Am (poţi bifa una sau mai multe variante):diabet; boli cardiovasculare; hipertensiune;colesterol mărit; operaţii în zona pelviană (precum histerectomia)
25. Cred că problemele mele sexuale sunt cauzate de factori de natură fizică.

Dacă ai bifat:

1, 2, 3 sau 4 – Este posibil să suferi de disfuncţii sexuale. 5, 6 sau 7 – S-ar putea să ai probleme de inhibare a dorinţei sexuale.

8, 9 şi/sau 10 – Este posibil să ai anorgasmie (lipsa capacităţii de a avea orgasm).

11, 12, 13 şi/sau 14 – S-ar putea să suferi de dispareunie, afecţiune caracterizată prin durere în timpul contactului sexual (afirmaţia 12 defineşte vaginismul, contracţia spasmodică a muşchiului vaginal).

15, 16 şi/sau 17 – Te confrunţi cu tulburări de orgasm. 18, 19, 20 şi/sau 21 – Problemele tale sexuale sunt cauzate de unii factori psihologici. 22, 23, 24 şi/sau 25 – Dificultăţile tale sexuale sunt produse de unii factori fizici.

Poţi simţi plăcerea şi fără punctul G

image

Un preludiu de 20 de minute este ideal pentru a ajunge la orgasm



Misteriosul punct G, responsabil de producerea plăcerii feminine, a fost fotografiat recent de un medic italian. Însă, potrivit doctorului, nu toate femei­­le îl au, ceea ce nu înseamnă că acele femei care nu îl au nu pot avea orgasm.

Cele mai multe ipoteze despre punctul G susţin că acesta este situat la o distanţă de trei până la cinci centimetri de intrarea în vagin, că are un dia­metru de până la doi centimetri şi că se umflă atunci când este stimulat.

Potrivit lui Ernst Grafenberg, cel care l-a descoperit, o femeie care vrea să-şi descopere punctul G trebuie să îşi introducă două degete în vagin şi să le mişte uşor. Punctul G este o porţiune mai aspră faţă de ţesutul din jur şi, pe durata „ejaculării” feminine, eliberează un lichid. Există şi cercetători care contestă existenţa punctului G.

Şi bărbaţii au punctul G

O zonă mică, situată între scrot şi anus, este considerată de unii cercetători punctul G masculin. Atingerea acestei zone poate intensifica erecţia. Penisul, zona perineului şi cea a prostatei sunt considerate punctele cele mai excitante ale bărbatului.

237 de motive pentru sex

image

Cercetătorii americani au reuşit să alcătuiască o listă cu 237 de motive pentru care oamenii fac dragoste. În cazul ambelor sexe, prima motivaţie este atracţia faţă de partener.

Plăcerea sexuală, sudarea relaţiei, exprimarea sentimentelor de afecţiune şi satisfacerea partenerei sunt alte motive principale ale bărbaţilor, în timp ce femeile, printre altele, fac dragoste pentru a se simţi bine, pentru a-i arăta partenerului că îl iubesc, pentru că sunt excitate şi pentru a trăi momentul.

Căscatul, invitaţie la sex

image

În momentele de excitare sexuală este absolut normal să căscăm, se arată într-un studiu american. Potrivit neuropsihologului Robert Provine, pe bărbaţi, căscatul chiar i-ar putea ajuta să obţină erecţia.

Căscatul este provocat de creşterea nivelului de dopamină, care favorizează producţia de oxitocină şi de oxid nitric, substanţe implicate în stimularea plăcerii sexuale.

Ştiai că...

... americanii au 124 de contacte sexuale anual, grecii – 117, indienii – 76, iar japonezii – 36?
... românii fac sex de 12 ori pe lună, potrivit unor studii?
... 70 la sută din adulţi au fantezii legate de sexul în trei?
... 73 la sută din britanici refuză o partidă de sex pe motiv că sunt prea leneşi?
... în timpul unui sărut de un minut se consumă 26 de calorii, iar în timpul unuia de 10 minute, 260?
... vibratoarele au fost folosite încă din secolul al XIX-lea, pentru a trata femeile „isterice”?
... unu la sută din populaţia mondială este asexuală, adică nu prezintă niciun fel de interes sexual faţă de nimeni?
... 47 la sută din femei au primul orgasm în timpul masturbării?
... durata unui orgasm feminin este, în medie, între şase şi zece secunde?

image

Specialistul nostru
Dr. Ana Maria Mihai


medic specialist endocrinolog
Spitalul Militar Central


În viaţa sexuală intervin atât hormonii sexuali, cât şi diverse substanţe cu acţiune la nivel cerebral: dopamina, oxitocina şi endorfinele. În cazul femeilor, se ştie că estrogenii o fac dorită, iar androgenii (prezenţi în mod normal şi la femei) influenţează benefic libidoul.

Disfuncţiile hormonilor gonadali afectează viaţa sexuală: libidoul, erecţia, în cazul bărbaţilor, şi obţinerea orgasmului. De asemenea, modificările concentraţiei hormonilor gonadali, odată cu înaintarea în vârstă, afectează viaţa sexua­lă, prin consecinţele pe care le au la nivelul organelor sexuale. De asemenea, stresul afectează negativ viaţa sexuală, prin intermediul hormonilor de stres, dar şi prin modificările biochimice care apar la nivelul celulelor creierului.

Unde este localizat punctul G

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite