S-a încheiat cel mai mare proces din istoria Argentinei. 29 de foşti militari, între care „Îngerul blond al morţii“, au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
30.000 de argentinieni au dispărut în vremea dictaturii Jorge Rafael Videla FOTO EPA/EFE
30.000 de argentinieni au dispărut în vremea dictaturii Jorge Rafael Videla FOTO EPA/EFE

Patruzeci şi opt de foşti militari argentinieni au fost condamnaţi miercuri la închisoare, dintre care 29 pe viaţă, pentru crime comise la Şcoala Mecanică a Marinei (ESMA), principalul centru de tortură al Argentinei conduse de generalul Jorge Rafael Videla, aflat la putere între 1976 şi 1981), relatează agenţiile internaţionale de presă.

Trei dintre cei condamnaţi la închisoare pe viaţă au mai primit o astfel de sentinţă, şi anume Alfredo Astiz, 67 de ani, supranumit „Îngerul blond al morţii“, Jorge Acosta, 76 de ani, şi Ricardo Cavallo, 66 de ani.

Acuzaţii au fost judecaţi în legătură cu o serie de crime comise în perioada 1976-1983 la ESMA, fiind vorba despre torturi contra unor deţinuţi politici, execuţii ilegale, furturi de bebeluşi şi revoltătoarele „zboruri ale morţii“. Pentru a şterge urmele unor persoane deţinute la ESMA, în Buenos Aires, militarii le aruncau din avioane în mare sau în Rio de la Plata.

Cei 48 de foşti militari au fost condamnaţi la capătul unui proces gigant, cel mai important din istoria Argentinei, cu 789 de dosare de crime comise la ESMA şi un total de 54 de acuzaţi, şase dintre ei achitaţi.

Tribunalul a pronunţat 29 de sentinţe la închisoare pe viaţă şi altele 19 la închisoare între 8 şi 25 de ani.

Astiz şi Acosta au fost declaraţi vinovaţi de dispariţia suedezei Dagmar Hagelin, despre care nu se mai ştie nimic din 1977, când avea 17 ani.

Jorge Acosta (primul din stanga)

Jorge Acosta (primul din stânga), alături de Alfredo Astiz la Tribunalul federal numărul 5 din Buenos Aires FOTO EPA/EFE

Totodată, doi foşti piloţi au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă pentru că au participat la „zborurile morţii“.

Este vorba de a treilea proces al justiţiei argentiniene în legătură cu crimele comise la ESMA în perioada 1976-1983, una dintre cele mai sângeroase din istoria Argentinei. Aproximativ 5.000 de prizonieri ar fi fost aduşi la ESMA în acea perioadă, dintre care numai 200 au supravieţuit. Cadavrele unor victime nu au fost găsite niciodată.

De la începutul procesului în noiembrie 2012, 11 acuzaţi au decedat şi trei au fost exoneraţi din cauza sănătăţii precare. Aproximativ 800 de martori s-au succedat în faţa Tribunalului federal numărul 5 din Buenos Aires, prezidat de judecătorul Daniel Obligado.

Lectura verdictului a durat aproape patru ore, fiind urmărită chiar şi din afara tribunalului.

Interesul a fost imens, având în vedere că dictatura lui Videla s-a soldat cu aproximativ 30.000 de dispăruţi, potrivit ogranizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului.

Anul trecut, 15 foşti militari au fost condamnaţi pentru complicitate la răpirea şi uciderea unor militanţi de stânga în cadrul Operaţiunii Condor, un vast program de asasinate dus mai ales în anii 1970 de mai multe state sud-americane, între care Argentina, Chile, Paraguay, Bolivia, Uruguay şi Brazilia, cu sprijinul tacit al Statelor Unite.

Din 2007, ESMA este  un muzeu comemorativ deschis publicului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite